G4Media.ro

De câte ori poate respinge Klaus Iohannis propunerile PSD/ Premisele unui nou…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De câte ori poate respinge Klaus Iohannis propunerile PSD/ Premisele unui nou conflict la CCR

În presă a apărut interpretarea unei decizii CCR din 2008, care stabilește că președintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui persoane în funcția vacantă de ministru. Precizarea CCR referitoare la funcția vacantă a determinat interpretarea potrivit căreia, dacă funcția nu este vacantă, atunci președintele poate respinge de mai multe ori o propunere de ministru.

Fragment din Decizia Nr. 98 din 7 februarie 2008

  • ”În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană. Definitivă şi general obligatorie. Decizia se comunică Preşedintelui României şi primului-ministru şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Altfel spus, cât timp cele două posturi de la ministerul Transporturilor și de la ministerul Dezvoltării nu sunt vacantate, nu ne-am afla în interiorul procedurii constituționale de numire, iar președintele poate respinge propunerile venite de la Guvern de câte ori dorește. Dacă președintele merge într-adevăr pe această interpretare, însă PSD dorește validarea unei alte interpretări constituționale, atunci Guvernul nu are altă soluție decât să apeleze din nou la arbitrajul Curții Constituționale, prin declanșarea unui nou conflict de natură constituțională între Guvern și Președinte.

Context. Este prima dată când președintele Klaus Iohannis refuză revocarea unui ministru. Șeful statului a refuzat, marți, revocarea lui Paul Stănescu de la ministerul dezvoltării și a lui Lucian Șova de la ministerul transporturilor. ”Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate!, a mai spus Iohannis cu referire la numirea lui Ilan Laufer la Dezvoltare și a Olguțăi Vasilescu la Transporturi. Marți seara PSD a decis în Biroul Permanent să o susțină tot pe Olguța Vasilescu, dar la Dezvoltare și pe Mircea Drăghici, trezorierul partidului, la Transporturi. Situația s-a complicat, însă, după ce Paul Stănescu a anunțat că nu va demisiona de la ministerul dezvoltării, astfel că ne aflăm într-un blocaj.

(Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Situatia nu e deloc complicata.
    Sova a declarat deja ca , deocamdata, nimeni nu i-a cerut demisia, dar daca Biroul PSD sau Liviu Dragnea ii vor cere sa demisioneze, el isi va depune instantaneu demisia.
    Deci unde e problema?
    Sova pleaca, exact ca o sluga docila, postul ramane vacant, iar Olguta are cale libera spre noua functie de ministreata a Transporturilor. Daca Johannis o refuza, Dragnea trebuie sa vina, obligatoriu, cu alta propunere.
    Pana la urma ii gaseste Dragnea o sinecura banoasa, asa cum face cu toti. (vezi cazul lui Grindeanu care a fost dat jos din functia de premier cu 3-4 mii de euro pe luna si pus sef la ANCOM cu salariu de 10.000 de euro pe luna.
    Trai pe vatrai.

    • Da bine le mai zici Lano, se vede treaba ca nu i chiar asa naspa USHu cum vorbeste lumea… nu prea acordam noi subiectu cu predicatu cum trebă, da altfel… Daca nu s au gandit astia pă g4, poate te abordeaza pt cand au nevoie de “sursele g4media”…

    • Iar mananci p-aci, mai asistate? Tu esti greu rau de cap, vad, invata si tu o meserie, ceva, vezi ca punguta cu bani a lui daddy se goleste, mai baiete, ai strans si tu paralute albe pt zile negre?

  2. Pe surse: Iohannis i-a propus lui Stanescu sa aiba cântecul lor si sa-si împrumute carti. Stanescu i-a trimis un Oracol. Sotiile nu stiu.

  3. hi, hi, hi! Cică … „cât timp cele două posturi de la ministerul Transporturilor și de la ministerul Dezvoltării nu sunt vacantate, nu ne-am afla în interiorul procedurii constituționale de numire”.

    Nu suntem fiindcă ăla cu lucru bine făcut dar și autorul articolului nu știu să citeasca. În constituție, chiar la art. citat se spune foarte clar:

    Art. 85 … (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

    Acu’ suntem în cazul unei remanieri enunțate. Președintele trebuie să revoce și să numească în conformitate cu propunerea venită de la PM (la care se poate … fandosi o singură dată).

    Hai, că nu fu chiar așa mare filozofie, sau fu!?

    • Guvern PSD, pierdut bun simt, il declar nul…

      1. Este absolut penibil ca un guvern responsabil pentru o tara intreaga, cu ministri pe mana carora alesii poporului lasa bugete de zeci si sute de miliarde, sa ajunga sa isi spele rufele in public in halul asta.
      2. Daca Primul Ministru Viorica Vasilica ii cere demisia lui Paul Stanescu si acesta nu se conformeaza, eu ca cetatean as cere demisia Primului Ministru (aka „proasta satului in fruntea statului”) pentru ca a propus un ministru pe care nu-l poate controla. Incompetenta pura.
      3. Decizia CCR din 2008 interpreteaza Constitutia din 2003. Definitivă şi general obligatorie. Iohannis se foloseste de lacunele din Constitutia scrisa de PSD, impotriva PSD. Ironia sortii…

    • Se si gasi marele jurist postac psd. Nu se citesc doar articolele care ti se par tie importante. Mai exista si decizii ccr. E mai complicat. Se vede insa ca le-a dat sah Iohannis.

    • @Pacala
      „Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe UNII MEMBRI ai Guvernului.”
      Pe unii da. Pe altii ba. Olguta e cu „ba”.

      Hai ca fu chiar simplu.

    • Deci in articolul 85 se spune de …… drepturile Presedintelui ! ( si nu de obligatiile lui !): ,,Presedintele revoca ……” daca vrea ! .
      Nu scrie nicaieri ca ,,trebuie”. Scrii tu partinitor cu Dragnea ca ,,trebuie” .
      Asa e mocirla asta de Constitutie facuta de Iliescu in 1991. Oricat s-a gandit bulgarul de Iliescu atunci sa nenoroceasca Romania, tot i-a mai scapat cate ceva, si care trebuie spre binele poporului roman sa fie folosit contra lui Iliescu si Dragnea in 2018.
      Dragnea este posibil sa nu mai aiba Majoritate Parlamentara daca pleaca ,,Grupul Stanescu” si deci, Parlamentul nu mai poate face o ,,Rezolutie de Confirmare” a schimbarii lui Stanescu.
      Se va ajunge la situatia de ,,Convietuire” in Guvern a doua factiuni politice adversare din PSD, si care trebuie sa convietuiasca una cu alta. Stanescu e romanul /olteanul si Dancila / Dragnea sunt rusii. Deci, o sa vedem cine o sa ramana din aceste doua factiuni la putere. Eu zic ca romanul / olteanul e mai rezistent si mai tenace.

  4. Dragii mei dragi , fără nicio legătură cu „subiectul”, vreau să fac o mică precizare : nu făceți din nefericitul ăla de „ministru” care a răspuns anapoda pe „codul lui Hamurabi”, un caz-de-caz , ptr. simplul fapt că , oricare alt ministru al prim-ministresei dăncilă , ar fi råspuns …la fel !. De ce nu s-a găsit un deștept să-i pună „veoricăi” acea întrebare ?. Din „mândrie națională” ?…Ne-am mai fi distrat și noi , în lipsă de altceva !…

  5. Conteaza mai putin numarul respingerilor cata vreme nu el ii numeste.