G4Media.ro

Datoriile europene: Germania, foarte egocentrică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ani la rând germanii au plătit datoriile respectând acel Schwarze Null. Adică au luat de la cheltuieli pt. investitii si sanatate ca sa plateasca datorii. Acum brusc dupa ani de austeritate trebuie sa plateasca datoriile celor care au preferat sa mareasca din pix salarii si pensii. Solidaritatea trebuie sa aibă și ea o limită.

    • Vai saracii germani ce se sacrifica ei stand in UE pentru binele celorlalti nu al lor, ei au doar de pierdut din asta. Dar pentru ca sunt un popor foarte generos cu popoarele din jur, istoria demonstrand cu varf si indesat in asta in secolul trecut, se sacrifica pentru ceilalti

    • Dle Marius,

      De doua ori, restul Uniunii, a fost de accord sa restructureze datoria Germaniei: dupa reunificare si in anii 2000. Exact ceea ce refuza acum, Germania.
      Germania este un stat suveran si respectam acest fapt. Insa, daca va continua in aceasta cale aleasa, cea a izolarii, vom fi nevoiti sa ne restructuram. Vom infiinta o alianta a Sudului, in cadrul Uniunii (sau separat, daca uniunea nu va mai exista) sustinuta de Franta, Irlanda, etc.

      Nimic nu este gravat in marmura. Germania isi va exporta produsele in Nord, iar amicii nostri germani, isi vor petrece vacantele la Marea Baltica. Si vor regreta amarnic, izolarea, deoarece forta Uniunii si populatia sa majoritara (deci forta sa de consum) este in Sud

    • @Marius:

      1. cand au trebuit sa-si salveze propriile banci cu expunere masiva in Grecia, prin BCE, nu au ezitat nici o secunda, desi era ilegal de aici pana-n cer.
      2. In 1953, cand li s-au taiat jumatate din datoriile de razboi au zis mersi si au uitat repede. Acum o tin pe a lor cu „nu te-ai gospodarit calumea” cand ei acum 75 de ani au ras jumatate de Europa. Ipocrizie la maximum.
      3. Prin pactul 2+4, nici Grecii nu au mai vazut un leu din datoria de razboi.

      Asa fac si eu Schwarze Null baiete! Nu dau nici o datorie inapoi si o fac pe chibzuitul.

    • @marius – germanii au avut bani deoarece o treime din exportul lor de cca 1000 mld euro se face in spatiul comunitar. Germania, impreuna cu Olanda, reprezinta spre 45% din totalul exporturilor in acest spatiu. Si asta nu pentru ca Volkswagen e mai curat si performant decat renault sau fiat! Balanta comerciala a Germaniei este excendentara din banii facuti in acest spatiu, fara taxe vamale, fara bariere comerciale, de capital, de standarde si certificari etc. Studiu de caz: imediat dupa aderarea Ro, care era avantajul unei multinationale germane fata de un investitor roman la cumpararea, ipotetica, a unei fabrici in Romania? Finatare la ce cost pentru fiecare? de la ce banca? etc. Ce au facut germanii cu o fabrica de zahar cumparata in Romania in dupa aderare, imediat ce s-au eliminat cotele pe tari? s-a mutat cumva in Urcaina productia? importam cumva zahar mai mult de vreo 2 ani? cati bani a pierdut romania? dar fermierii specializati pe cultura de sfecla de zahar, cu investitii enorme in productie (cu bani d ela uE chiar, ia uite ce de sustenabilitate a fondurilor investite). La fel a fost peste tot in UE.
      @el – aveti mare dreptate
      @metro2033 – poate nu suntem ghidati dinspre acelaeasi idealuri dar, aveti partial dreptate
      Cred ca spatiul nordic (partial fost aels + germania) ar fi mai coerent si mai putin incurca lume pentru rest daca s-ar separa de un spatiu economic al sudului – ramane de vazut cat de inspre vest sau est. Degeaba, modul nordic de a pune bete in roate unor economii care pur si simplu functioneaza altfel nu duce decat la adancirea gap-ului. Spatiul sudic avea altfel de legaturi economice cu africa de nord si america latina, legaturi pe care a fost nevoit sa le cenzureze prin filtrul UE pe model economic nordic.
      Mda, o uniune a estului ar fi interesanta din multe puncte de vedere – e de vazut in ce masura ar fi viabila si de sine statatoare dpdv. geopolitic datorita Rusiei si Turciei, plus China mai nou. Daca iei doar tarile pro-americane pare ok. daca iei totul la gramada parca nu.
      Europa a fost dominata in perioada moderna de 4 imperii – englez, germanic (prusac si cel @de mijloc” austriac, Rus – + puteri de anverguri diferite din sud-vest – Spania, Franta, Italia. Nu a dus la nimic bun niciodata dar nici sa treci cu tavalugul peste tot doar in favoarea uneia dintre zone nu e ok.

  2. UE este construita ca sa imbogateasca Germania ,in mod normal dupa criza asta UE ar trebui sa se desfiinteze.
    Romania ar fi bine sa faca alianta cu tarile din est pentru a se opune Germaniei.