G4Media.ro

Daniel David critică dur proiectele „science-fiction” ale Guvernului Orban de înființare de…

Foto: Captura EBS Radio

Daniel David critică dur proiectele „science-fiction” ale Guvernului Orban de înființare de noi institute de cercetare: Va fi o problemă mare de tot dacă aceste proiecte strategice nu vor fi distribuite echilibrat în țară

Rectorul celei mai mari universități din România, Daniel David, critică dur Guvernul Orban pentru intenția de a construi noi institute de cercetare și de a stabili noi domenii strategice. “Cu cine s-a consultat când a stabilit cele patru domenii/proiecte strategice și unde vor fi amplasate acele institute? Oare nu avem deja prea multe institute și prea puțini cercetători, și aceia prost plătiți?”, îl întreabă Daniel David pe “ministrul cercetării (secretarul de stat)”.

Dacă putem accepta că nu-i o mare problemă că UBB nu a fost consultată – cu speranța însă că au fost consultate alte instituții similare nouă -, cu siguranță va fi o problemă mare de tot dacă aceste proiecte strategice nu vor fi distribuite echilibrat în țară, cu sens, deoarece banii sunt ai tuturor și pentru dezvoltarea țării/bunăstării populației, nu ai unui guvern sau ministru. De aceea nu trebuie risipiți, ci investiți pornind de la prerechizitele de competitivitate existente regional (în unități de tip ‘drivers’), nu în ‘găuri negre’ sau în ‘science-fiction’. Și avem de gând să apărăm public asta! Deocamdată așteptăm să vedem mai clar operaționalizarea acestor angajamente”, avertizează Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Declarațiile de o duritate fără precedent lansate de rectorul UBB vin după ce Ludovic Orban a lăsat Cercetarea fără conducere pentru mai bine de două luni. Amintim că Cercetarea nu a mai prins, în executivul Orban, nici măcar statutul de Autoritate națională, fiind un departament în Ministerul Educației. După ce a desființat Ministerul Cercetării, dar a menținut în Guvernul “suplu” un Minister separat al Tineretului, Orban a decis în cele din urmă ca domeniul să fie condus de un secretar de stat, pe această poziție fiind numit pe 20 ianuarie 2020 Dragoș Ciuparu.

Paradoxal, anunțurile cu cel mai mare impact în domeniul cercetării au fost făcute, însă, de un alt ministru, și anume Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. Boloș a fost cel care a declarat că vrea să înființeze noi institute de cercetare, iar anunțul a fost făcut la doar o zi după ce Guvernul Orban îl numise pe Ciuparu șefiul Cercetării (detalii aici). Boloș a terminat Liceul Industrial Huedin, profil electromecanică, după care a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică și Informatică, iar în 2005 și-a luat doctoratul la Universitatea de Vest Timişoara, cu teza “Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare”.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Aparitia unor noi institutii de cercetare este benefica, fie doar si pentru a produce o concurenta intre -vechi si nou – (la nivel de cercetare ) . Evident ca cei care se vor regasi in cistigatorii acestei competitii nationale vor ramane pe loc . Aici nu este vorba despre redistribuiri de bani si despre apararea unor sume ce ar urma sa fie impartite , nu despre asta este vorba ,asa cum se exprima textul de mai sus , ci este vorba doar despre competenta . Concurenta face bine notiunii de cercetare

  2. Ce-mi „crește” inima când mai citesc despre unul dintre rxtrem de mulții bugetari ultradeștepți, cei cu cinci facultăți și zece doctorate! Toate făcute la fragede vârste de minim 35 de ani și la prestigioase facultăți din Caracal sau Făurei. Cum naiba se face că toată această cremă a inteligenței rrrumânești lucrează numai la stat nu am înțeles!? Unul nu vrea să-și dovedească competențele în mediul privat, ca să le pună în valoare și să producă bani pentru acest stat. Nu, ei toți se angajează la stat, stat care le mai dă și sporuri pentru că sunt „doctori”.

    • Chiar că aveți dreptate!!! Acest nou val de arivism intelectual, bugetar desigur, din care face parte și acest „multicalificat” si multipatalamat parerolog de mai sus, nu se jenează nicicum sa ocupe cu terna lor prezenta publica , locul celor care într-adevăr au valoarea și capacitatea morală și intelectuala necesară , si care chiar să conducă /să aducă schimbările necesare de care avem nevoie!!

  3. Asta mai lipsea Romaniei, mafia și corupția instituțională să finanțeze propriile instituții de cercetare ( spălare ) a banului public.

  4. Cu siguranță în București sunt o grămadă de pile,amante,amanți, nepoți, nepoate, și alte neamuri care au nevoie de un post bine plătit. Și unde ar fi mai bine decât într-un ”Institut de cercetări” unde se taie frunză la câini pe bani frumoși ? Am putea ști ce rezultate practice au celelalte zeci de ”Institute de cercetări” sau ”Academii” de toate felurile, ca să știm și noi pe ce dăm banii ?

  5. Daca ar fi dupa asta ar trebui sa incremenim in proiect (definitia prostiei) , cum ar spune Maestrul Plesu.
    In tara asta nu poti sa incepi nimic nou pentru ca imediat sar toti maimutoii astia care nu pot sa se rupa de trecut. Timpul trece,leafa merge.
    Ati vazut cum l-au maturat pe Costache de la sanatate cand a vrut sa sparga buboiul din sanatate.
    Cum sa aiba spitalele de stat concurenta? sa nu mai mance gura lor ceva.

  6. Are dreptate domnul sfant))). Sa ise ia Nobelul lui Romer care ar fi zis ca orice leu bagat in educatie si inovatie produce beneficii suplimentare. Sau sa se faca o corectie: orice leu e productiv daca e dat lui domnu David))).