G4Media.ro

Dana Gârbovan trebuie să iasă din magistratură pentru a putea fi numită…

Dana Gârbovan trebuie să iasă din magistratură pentru a putea fi numită ministru al justiției/ Curtea Constituțională a stabilit că aceste două calități nu se pot cumula

Dana Gârbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, trebuie mai întâi să renunțe la calitatea de magistrat pentru a putea fi numită în funcția de ministru al justiției, au explicat pentru G4Media.ro.

Judecătoarea Gârbovan, singurul magistrat propus de PSD la Ministerul Justiției în perioada modernă, a anunțat pe Facebook că a acceptat ”de principiu” propunerea premierului Viorica Dăncilă.

Curtea Constituțională a stabilit, prin decizia 45/2018, că ”funcția de ministru al justiției este incompatibilă cu cea de judecător/procuror, neputându-se cumula aceste două calități nici potrivit Constituției și nici Legii nr. 303/2004, în vigoare la data pronunțării prezentei decizii”.

Prin urmare, CCR a decis că ”durata mandatului de ministru al justiției nu poate fi valorificată la stabilirea/actualizarea sau recalcularea drepturilor de pensie de serviciu potrivit Legii nr. 303/2004.”

Potrivit legii, magistraţii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic, dar pot fi detaşaţi în funcţii administrative sau chiar politice din alte instituţii, cu excepţia celei de ministru.

Prin Hotărârea nr. 654/2012, Secţia pentru judecători a CSM a decis că un judecător nu poate fi detaşat în Ministerul Justiţiei pentru a fi numit ministru al justiţiei, scria judecătorul Cristi Dănileț într-un text publicat pe site-ul juridice.ro

Argumentele din CCR nr 45/2018:

”Curtea observă că art. 1 din Legea nr. 303/2004 definește magistratura ca fiind activitatea judiciară desfășurată de judecători în scopul înfăptuirii justiției și de procurori în scopul apărării intereselor generale ale societății, a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Astfel, esența activității lor constă în aplicarea și interpretarea judiciară a legii și în conducerea și controlul activității de urmărire penală, după caz, neputând desfășura activități specifice celei de legiferare sau de organizare și punere în aplicare a legii pe calea actelor administrative.

În consecință, rezultă că funcțiile de demnitate publică anterior enumerate nu au nicio legătură cu magistratura, drept care legiuitorul constituant a realizat această demarcare foarte clară între autoritatea judecătorească, pe de o parte, care cuprinde instanțele judecătorești, Ministerul Public și Consiliul Superior al Magistraturii, și celelalte două autorități ale statului – executivă și legislativă.”

Citește și

Victoria penalilor: Premierul Dăncilă renunță la înăsprirea condițiilor de liberare condiționată la presiunea partidului

SURSE De ce o schimbă PSD pe Birchall de la justiție: Modificările la Codul de procedură care fac mai dificilă liberarea condiționată au revoltat aripa Dragnea din partid

LIVE Dăncilă anunță schimbarea ministrului Birchall/ Gârbovan, propusă la justiție, Valeca la Educație și Fifor la interne / Iulian Iancu, vicepremier

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Tare îmi e că Iohannis nu o sa o accepte pe asta că ministru al justiției.

    • In mod sigur nu…. nu isi da foc la valiza tocmai acum in prag de alegeri

    • O să accepte sau îi dă Super Comunistu’ Dorneanu Valer peste boticul lui de preşedinte care respectă constituia (interpretată de infractori)

    • Bai kur, n-are cum sa-i dea ccr peste bot, dupa cum te exprimi, ca inainte sa-i fie propusa madam garbovan ca ministru al justitiei, cumatra in cauza trebuie sa iasa din magistratura. Cata vreme e judecator, presedintele are motivul perfect de-a o respinge, exact in baza respectivei decizii ccr din 2018. Acuma, daca-si da demisia din magistratura, decretul de eliberare din functie ajunge la presedinte, sa-l semneze. Bineinteles, presedintele il semneaza, si pe urma o respinge ca nepotrivita functiei de ministru al justitiei, si pica madam garbovan intre scaune, ca vasileasca mai demult.

  2. Si care-ar fi problema?
    Daca Johannis o accepta, galbejita se retrage temporar din magistratura, sta pe postul de ministreatza atat cat sta si dupa aceea face o simpla cerere si reintra in magistratura si gata povestea.
    Practic nu pierde absolut nimic, nici la salariu si nici la pensie.

    • Lana, nu merge sa iasa doar temporar din magistratura, madam garbovan, daca vrea ministru al justitiei, cum deja s-a exprimat am inteles, trebuie sa-si dea demisia din pozitia de judecator, treaba care se face numai prin decret prezidential. Presedintele il semneaza, apoi n-o accepta, cum am scris mai sus.

  3. Să creadă ea că o lasă pesedeu să facă o justiție independentă! Îi suflă Ciordache la ureche cum să facă alte ordonanțe „13” să -l scoată pe Dragnea mai repede de la puscarie ca să salveze pesedeu :-))) Ce caricaturi! Pe tuta sefa o consiliaza Coita ăla si cred că de aici îi vin ideile geniale :-))) Iar Năstase i-a promis că nu-si mai trage glonțul în gât dar îi dă sfaturi bune. Bune de dus sub 10% pentru pesedeu. Toți roiesc în jurul tutei ca mustele la …. cum îi zice? Păi ca să meargă lucrurile strună… HAI SICTIR JIGODII COMUNISTE!

  4. astept sa faca primul pas si sa se-mpiedice la al doilea!