G4Media.ro

Dan Barna anunță că USR va ataca la Curtea Constituțională numirea lui…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dan Barna anunță că USR va ataca la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache și a lui George Dircă la Consiliul Legislativ, pe motiv că nu a fost întrunit numărul de voturi cerut de lege

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat miercuri că partidul pe care îl conduce va ataca la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ și a lui George Dircă la Secția de Legislație, pe motiv că cei doi nu au întrunit numărul de voturi prevăzut de lege.

Atât Iordache, cât și Dircă, au fost numiți cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți, pe când legea Consiliului Legislativ prevede majoritatea tuturor senatorilor și deputaților.

Juriștii consultați de G4Media.ro susțin că numirile au fost făcute corect, deoarece Constituția prevede majoritatea simplă pnetru astfel de decizii, nu majoritatea absolută, subliniind că legea de funcționare a Consiliului Legislativ conține o prevedere care nu este în acord cu legea fundamentală.

”Când o lege nu este în acord cu Constituția, legiuitorul trebuie să ia în calcul Constituția”, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.

Ce prevede Constituția: 

  • ARTICOLUL 76
    • (1) Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere.
    • (2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.

Ce prevede legea Consiliului Legislativ:

  • Art. 9, alin. (2) Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere. 

Numirile lui Florin Iordache și a lui George Dircă la Consiliul Legislativ s-au făcut prin Hotărâre a Parlamentului.

Postarea integrală a lui Dan Barna pe Facebook:

USR va ataca la CCR numirile făcute ieri la Consiliul Legislativ

Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin.

Ieri, USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaților PNL Florin Roman a respins propunerea și s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache.

USR depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare

Ca și în alte situații în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne așteptăm ca toți deputații și senatorii cu un minim de decență să se alăture acestui demers.

Avem patru ani de luptă fără menajamente cu PSD, avatarurile și colaboratorii lui fățisi sau ascunși. Nimic nu s-a schimbat și nici nu se va schimba prea curând. Suntem adversarul declarat și hotărât al pesedismului în toate formele lui și așa rămânem.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. si nu doar PNL, capcana asta a fost intinsa impreaun cu PSD, de asta a iesit cel de la USR

    • cititi articolul ca sa se intteleaga ce s-a intampalt

    • Când ai 113 parlamentari PNL, cum primeşte Zegrean numai 41 voturi?
      E tot mai clar riscul de a avea după alegeri un guvern PNL-PMP-UDMR, iar la legi organice blaturi cu PSD.

  2. PNL,
    Încă o greșeală ca asta și v-ați dat foc la butelie…!

    • Pai isi iau butelia cu ei: ridica pe locuri eligibile vreo 20-30 de psdaldepmppro-isti convertiti la pnlism cu juraminte gen „sa moara cine m-a facut”, astia, care oricum nu prindeau loc pe listele partidului mama. Ca sa nu mai vorbim despre USL-istii verzi care inca nu si-au vindecat rana dupa ruptura…
      Intre timp PNL se cearta pentru orice pretext, cu aliatii care nu inteleg cum e sa fii alaturi de psd…
      Ai sa vezi la primavara cum se inclina balanta, cand covidu ne mai lasa sa respiram si incepe sa plateasca pnl-ul polite.
      Acuma… ori ca Orban o face din prostie, ori din disperare ca n-are „rezerva de cadre” proprie, ori deliberat, expresia „aceeasi mizerie” capata semnificatii mai concrete, decat fitilul bagat de propaganda psd ca sa descurajeze votantii.

    • Dragă @Inapa,
      Că PNL-ul toacă PSD-ul mărunt și aproape l-a rupt pe genunchi nu consider că e un păcat, ba chiar am afirmat in mai multe rânduri că e de preferat non-combat ului presărat cu văicăreli, dar treaba asta nu scuză blatul USL-ist și săritura de azi la beregata viitorului partener de guvernare…

    • Scara
      Mie imi este teama de ce e mai rau: PNL isi aduce cu sine viermii care il vor roade pe dinauntru.
      Am admirat sincer tenacitatea cu care Orban si-a calcat pe resentimente si a negociat cu „dusmanii” pentru a obtine caderea guvernului Dancila, dar cred ca cu listele pentru Parlament a mers mult prea departe.
      Si asta, in timp ce PNL n-are niciun pic de retinere in a se certa cu principalul aliat potential (ma rog, asa cum vad eu) cu care ar putea merge catre realizarea obiectivelor pe care le asteptam: reformarea Constitutiei, repararea legilor justitiei.
      Cu componenta pe care o vor avea Camerele Parlamentului nu vad in niciun caz o speranta ca astea se vor indeplini in urmatoarea legislatura , asadar ramane sa asteptam ca PNL sa se dilueze in PSD ca sa vedem imaginea mai clar, astfel ca abia peste inca 4 ani ar fi posibil sa nu mai avem de ales 2 din 3 ca sa facem de o „majoritate” pe care ne putem baza.
      Din pacate in situatia actuala, probabilitatea ca majoritatea de dupa 6 decembrie sa se realizeze din PNL+USR este undeva pe la 20-25% si, chiar daca s-ar reaaliza, ar fi mult prea fragila. Ponderea oportunistilor si friputuristilor din PNL este acum mai mare decat oricand. Chiar si pe vremea USL erau mai curat „liberali” decat acum.
      La primul semn de slabiciune a PNL, (sau de restaurare a imaginii – ceea ce se face acum – PSD) toti astia vor reveni la PSD sau acolitii lor, deoarece baza materiala este de departe cea mai consistenta.
      Cei cumparati pana acum de Orban il vor vinde imediat pentru o situatie mai buna, pentru ca asta este modul lor de viata.
      Nu poti sa te intovarasesti pe termen lung cu cineva care a tradat o data – pentru tine – pentru ca, cu siguranta te va trada si pe tine, cu prima ocazie.

      PS. Dupa cate vad PSD profita de ocazie ca sa-si spele imaginea racoland „nume” cu aparenta de frecventabilitate, dar care ma indoiesc ca vor primi si pozitii de decizie; … pusi in rama si periati din cand in cand, da, dar scheletul ramane tot din mitocanii in genul alora de la Vaslui. Si uite-asa, poate sa arate cu degetul catre PNL: „uite unde sunt putregaiurile de care noi ne distantam, hehe”

  3. Bineînțeles că a fost întinsă impreună cu PSD, dar am înțeles că cel de la USR rămăsese singurul candidat. În caz că nu e așa, deci dacă am fost dezinformat, atunci e păcatul meu…

    • Zegrean a fost inscris de PNL in ambele „curse electorale”. Doar ca la a doua, unde a iesit Dirca, a avut timp sa se „ceara afara”. L-o fi mustrat constiinta sau o fi fost joc de glezne doar ca sa ramana Dirca singur si sa se sparga oalele in capul USR-ului?
      De aici si sustinerea tuturor partidelor pentru Dirca, ca treaba era deja aranjata pentru Ciordache!

  4. Hai sa facem un exercițiu de logică:

    – de 4 ani, USR este in război deschis cu PSD;
    – PNL este plin de traseisti de la PSD.

    Oare cine l-a votat pe Iordache ?

    http://www.dosarelealesilor.com

  5. Baaaa, atacă numirea propriului om :)))))))))

  6. E pe viața Ciordache acolo!
    A ocupat Ciolakus tot ce se putea ocupa:
    Cons. Legislativ,
    Curtea Conturi,
    CCR
    Servicii,
    Miliția cu interlopii,
    Justitia.
    Etc.
    E vreun organ , vreo instituție centrală care sa nu fie ocupată de pzd?
    Voi+PNL ati facut liste!
    Liste la locale unde nu ve-ti face nimic!
    Liste la Parlament unde va fi ZERO!
    FAS!
    Si Romania e prăduită de hoti.

    • Eu pot sa–i arat lui ciolache un organ pe care n-a pus botu, dar la o adica il putem servi…

  7. Barna voteaza pe iordachesi incearca sa acopere marsavia de teama sa nu-l dea afara partidul lui

  8. Cat timp, Art. 9, alin. (2) din legea 73/1993 spune ca „Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, …”, dar NU spune ca se face cu votul majoritatii celor PREZENTI”, cred ca asta ar trebui sa fie interpretarea!
    Daca o sa ne pomenim cu o interpretare de la CCR favorabila lui Ciordache, sa nu ne miram… mizeria de la CCR si LIPSA de CLARITATE a Prevederilor Constitutiei si ale Legilor Romaniei care lasa loc la interpretari de acest gen(NU e prima data!) arata o Romanie vai de ea…
    Se vede de la distanta PROFESIONALISMUL indoielnic al celor care au redactat Constitutia si Legile din Romania..
    Spre exemplu: Constitutia SUA redactata in 1787, cea mai vecehe Constitutie din Lume care functioneaza neintrerupt, e beton, a fost redactata de capete luminate, cei mai buni juristi ai SUA din acea vreme in frunte cu Thomas Jefferson, John Adams, John Penn, Benjamin Franklin ş.a…

  9. Pai isi iau butelia cu ei: ridica pe locuri eligibile vreo 20-30 de psdaldepmppro-isti convertiti la pnlism cu juraminte gen „sa moara cine m-a facut”, astia, care oricum nu prindeau loc pe listele partidului mama. Ca sa nu mai vorbim despre USL-istii verzi care inca nu si-au vindecat rana dupa ruptura…
    Intre timp PNL se cearta pentru orice pretext, cu aliatii care nu inteleg cum e sa fii alaturi de psd…
    Ai sa vezi la primavara cum se inclina balanta, cand covidu ne mai lasa sa respiram si incepe sa plateasca pnl-ul polite.
    Acuma… ori ca Orban o face din prostie, ori din disperare ca n-are „rezerva de cadre” proprie, ori deliberat, expresia „aceeasi mizerie” capata semnificatii mai concrete, decat fitilul bagat de propaganda psd ca sa descurajeze votantii.