G4Media.ro

Curtea Supremă, reacție în cazul avocatului Robert Roșu, condamnat în dosarul Ferma…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Supremă, reacție în cazul avocatului Robert Roșu, condamnat în dosarul Ferma Băneasa: Discursul public la adresa justiției ar trebui să se caracterizeze prin rigoare, echilibru și o minimă echidistanță

Înalta Curte de Casație și Justiție a reacționat sâmbătă după ce Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) i-a luat apărarea avocatului Robert Mihăiţă Roşu de la casa de avocatură Țuca Zbârcea, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și a calificat drept inacceptabilă ”represiunea de natură penală asupra avocatului pentru consultaţiile şi susţinerile făcute în calitate de reprezentant”.

Curtea Supremă arată într-un comunicat de presă că ”recunoaște și susține dreptul fundamental la liberă exprimare al oricărei persoane sau organizații, inclusiv sub aspectul exprimării unor aprecieri critice cu privire la hotărârile judecătorești”, dar cere ca ”discursul public la adresa serviciului public al justiției ar trebui însă să se caracterizeze, dincolo de contextul emoțional, prin rigoare, echilibru și o minimă echidistanță din partea tuturor persoanelor implicate”.

Mai mult, Curtea Supremă arată în comunicatul semnat de președintele Corina Corbu că motivarea sentinței va fi publicată în curând, astfel încât publicul să o poată consulta.

Comunicatul integral de presă al Curții Supreme

Referitor la pozițiile exprimate în mediul public de către mai multe organizații profesionale ale avocaților, în ceea ce privește soluția de condamnare a unei persoane care are calitatea de avocat, de către un complet de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiție, poziții adoptate înainte de a se cunoaște considerentele deciziei în discuție, în pofida caracterului definitiv al acesteia și întemeiate exclusiv pe argumentele favorabile persoanei în cauză, ținând seama și de obligația de rezervă care revine judecătorilor sub aspectul comunicării publice, instanța supremă înțelege să reamintească în mod ferm următoarele:

„Justiția se înfăptuiește de către judecători în numele legii, este unică, imparțială și egală pentru toți.” (art.2 alin.(1) din Legea nr.304/2004).

„Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii” (art.124 alin.(3) din Constituția României) și „(…) sunt obligați (…) să asigure supremația legii, să respecte drepturile și libertățile persoanelor, precum și egalitatea lor în fața legii și să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participanților la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora”(art.4 alin.(1) din Legea nr.303/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare).

„Organele judiciare au obligația de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului (…)” (art.5 alin.(1) din Codul de procedură penală), „astfel încât (…) nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil.” (art.8 din Codul de procedură penală).

„Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă”.  (art.4 alin.(1) din Codul de procedură penală)

„Nimeni nu este mai presus de lege.” (art.16 alin.(2) din Constituția României)

„Orice persoană, organizație, autoritate sau instituție este datoare să respecte independența judecătorilor.” (art.2 alin.(4) din Legea nr.303/2004).

Înalta Curte de Casație și Justiție recunoaște și susține dreptul fundamental la liberă exprimare al oricărei persoane sau organizații, inclusiv sub aspectul exprimării unor aprecieri critice cu privire la hotărârile judecătorești, însă invită publicul să facă o simplă trecere în revistă a jurisprudenței sale din ultimii ani, care demonstrează cu prisosință lipsa de părtinire și echilibrul judecătorilor acesteia atât în ceea ce privește natura soluțiilor pronunțate, justificate exclusiv prin prisma probelor existente la dosar, cât și calitatea persoanelor implicate în respectivele proceduri judiciare.

După redactare, hotărârea în cauză va fi disponibilă, în formă anonimizată, prin intermediul paginii de internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel încât orice cetățean interesat de modul de funcționare a justiției își va putea forma propria apreciere. Discursul public la adresa serviciului public al justiției ar trebui însă să se caracterizeze, dincolo de contextul emoțional, prin rigoare, echilibru și o minimă echidistanță din partea tuturor persoanelor implicate. (Foto: Corina Corbu – InquamPhotos / Octav Ganea)

  • Citește și:

Uniunea Barourilor despre condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul Ferma Băneasa: Creează temeri grave în rândul avocaţilor privind riscurile răspunderii juridice a avocatului pentru activitatea de consultanţă şi reprezentare

Replică fermă din partea noului șef al CSM, Bogdan Mateescu, cu privire la acțiunea Uniunii Barourilor de a-l susține pe avocatul Robert Mihăiță Roșu: Inacceptabile orice atacuri publice sau particulare față de dispozițiile instanțelor judecătorești

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Mi se pare normal că daca legea se aplică si magistratilor cu varf si indesat prin SIIJ, sa se aplice si avocatilor!

  2. Nesimțirea acestor magistrați nu are limite…Procesul lui Ceaușescu a fost nimic pe lângă mascaradele din tribunalele romanesti de astăzi Decât să ajungi pe mana crimei organizate din Justiția Romana mai bine părăsești tara.

    • Da’ cum sta treaba cu avocatii caratori de spaga, reala sau inchipuita, pentru magistrati?
      Despre asta nu vorbeste nimic UNBR?
      Adica, toata lumea sa raspunda penal pentru infractiunile facute, numai avocatii ba!?
      Ba, chiar ne luati de prosti?
      La puscarie cu toti coruptii, fie ei chiar si avocati!

    • Emil du-te scapa, scapi si de sti tu cine obsesia ta.

    • Nu trebuie făcută diferențe între secăturile din justiție care operează în deplină armonie.

  3. În România judecătorii sunt independenți????

    Independență înseamnă să își voteze ei înșiși propriile pensii speciale?
    Independență înseamnă protejarea securiștilor criminali din Dosarul Revoluției de 31 de ani?
    Independență înseamnă veritabile clanuri în magistratură și poliție?
    Independență înseamnă înfrățirea cu interlopii?

    Nu știam că au început scheciurile de Revelion.

  4. Au primit ce au cautat. Trebuiau sa incaseze si mai mult pentru ca toate cate se fura in Romania le platim noi, fraierilor.

  5. In Romania avem mari probleme în Justiție datorită imixtiunii politice si a corupției.
    Practica judiciară neunitara si lipsa de reacție a ICCJ care nu dorește să creeze precedent sunt ingredientele perfecte pentru o Justiție Oarbă.
    Judecătorul Corbu isi doreste un post la CCR si spera sa îl înlocuiască pe Daniel Morar.
    Recordurile în casatie sunt respinse majoritar, recordurile în interesul legii vin tarziu .

    JUSTITIA ESTE UN VEHICUL RUGINIT.

  6. Albalux ruginita.

  7. Dragi avocaţi, să vă spun un secret: Voi puteţi acuza dezacordul dintre cele două hotărâri (fond şi apel) dar nu puteţi să şi decideţi care hotărâre este cea gogonată.

    Voi – mândria ţării, ştiţi că Înalta Curte a greşit, dar şi noi ştim!

    Ce puşlamale sunteţi voi!

    • foarte mulți golani în această profesie care vor sa fure cot la cot cu clientii fara frica de lege

  8. De fapt avocatii ataca, in mod halucinant, o hotarare care inca nu e redactata, suparati ca un confrate nu e mai presus de lege.

  9. Minima echidistantare, pai de ce nu maxima ?!

  10. Cititi acuzatiile care i se aduc avocatului, omul este acuzat ca a oferit „consultanta și asistență juridică”.
    Pai nu este datoria unui avocat să facă asta pentru orice client și pentru orice acuzatie care i se aduce, crima, viol, coruptie, etc ?

  11. Exact asta ii caracterizeaza pe judecatorii care judeca in stare de incompatibilitate sau care prin sentintele lor pactizeaza cu functionarii publici si bugetari ; rigoare , echilibru si echidistanta .

  12. Nota bene, e vorba despre acelaș ICCJ care sub înaltul prestigiu al autorităților de stat, l-au scos basma curată pe Iliescu pe data de 10 decembrie a anului de grație 2020.
    Bine, doar o parte a presei a catadixit măcar să discute despre mizeria asta, iar noi cam știm de ce.

    Acum, pentru că ordinul pe unitate s-a executat, asta e situația cu mineriada. Așteptăm cu multă preocupare și mușamalizarea dosarului revoluției, tot la inalta curte de aranjamente in justiție.

    https://www.capital.ro/ion-iliescu-scapa-basma-curata-ce-s-a-intamplat-cu-dosarul-mineriadei-decizia-iccj-este-definitiva.html

  13. daca ar fi sa te iei dupa codul deontologic al avocatilor , ai putea spune ( in cazul in care esti naiv, idealist, romantic sau pentru ceilalti, efectiv, un prost) ca profesia de avocat are legatura cu integritatea morala, conduita cinstita si obligatia de a nu prezenta autoritatilor judiciare date false. Nimic adevarat.
    De cele mai multe ori vedem in jurul nostru modele de avocati total opuse: valorilor pe care codul deontologic le promoveaza : avocati care isi invata clientii sa minta cu aceeasi usurinta cu care respiri sau bei apa, avocati care isi ajuta clientii sa fabrice probe false, avocati care le cere clientilor sa gaseasca martori falsi pe care ii invata sa minta, avocati care le da de inteles clientilor ca au trecere la judecatori , avocati care ii asigura pe clienti ca au toate sansele din lume sa reuseasca in procese desi stiu ca nu au nici o sansa, avocati care isi vand clientii adversarilor, etc, etc. Cu toate ca vedem acest lucru si il smitim pe propria piele sau mai bune zis pe propriul buzunar Colegiul lor profesional se face ca nu vede aceasta practica dand de inteles tuturor ca avocatul se bucura de imunitate legala pentru absolut toate sfaturile sau maatrapazlacurile avocatesti pe care le fac in serviciul clientilor. si ca acesta este practic rolul avocatului intr-o democratie originala.
    Asta am gasit pe net despre codul etic al avocatilor: ( Stiu ca acest cod este o labareala si ca nimeni nu tine cont de regulile enuntate formal in acest document dar, pentru informarea noastra corecta cred ca ar trebui sa stim )

    Art. 13. (1) Încrederea cu care este investit avocatul este de esența profesiei. Pentru a se bucura de această încredere din partea clienților, dar și a terțelor persoane, a instanțelor de judecată și a statului, avocatul trebuie să îndeplinească cele mai ridicate standarde de integritate morală.

    (2) Avocatul trebuie să se abțină de la conduite care ar putea compromite reputația sa, ori reputația profesiei, precum și încrederea publică în profesia de avocat.

    Art. 14. (1) În activitatea profesională, avocatul este obligat să acționeze cu profesionalism, să aibă o conduită demnă, onorabilă și cinstită.

    (3) Avocatul are obligația de a-l informa onest pe client, de a evalua și cântări în mod corect și realist, împreună cu acesta, șansele de câștig sau de pierdere ale cauzei, precum și consecințele conduitei procesuale adoptate.

    (4) În fața magistraților, avocatul nu va prezenta, cu bună știință, date false ori eronate.

    • Dacă acest cod etic ar fi valorat ceva TRĂDĂTORII profesiei de avocat Constantin Lucescu și Nicolae Teodorescu ar fi fost interziși din orice barou posibil și imposibil pe viață. Nicăieri nu s-a mai pomenit ca un avocat să își acuze clientul. În România aceste două deșeuri radioactive juridice au practicat profesia „etică” a avocaturii nestingheriți zeci de ani.

      Cam acesta este nivelul avocaturii din România.

  14. Maistrul Cristoiu ataca vehement decizia de condamnare a avocatului respectiv, spunand ca „un avocat nu poate fi condamnat doar pentru ca a fost prea convingator in pledoaria lui de aparare a inculpatului”. O zice in pastila video de aseara, a carei inregistrare se afla pe blogul personal si pe canalul sau de internet.
    Pai daca acesta e motivul condamnarii, pentru ca a pledat „prea convingator”, e de plans.

  15. Corb la corb nu îşi scoate ochii.

  16. Corect ! Adica UNBR dorea protectie la falsificarea de probe, s.a.m.d. ?

  17. Legea 51/1995

    (3) Avocatul este obligat să se abţină de la asistarea şi sfătuirea unui client în realizarea de către acesta de acte sau fapte ce ar putea constitui infracţiuni.

    (4) Avocatul este îndreptăţit să se retragă imediat şi să renunţe la asistarea şi reprezentarea clientului în cazul în care acţiunile şi scopurile acestuia, aparent legale la începutul asistenţei şi/sau al reprezentării, se dovedesc, pe parcursul acesteia, ca fiind infracţionale.

    Probleme în paradis ?