G4Media.ro

Curtea Supremă din Columbia, “asediată” de susținătorii președintelui Petro, poliția a intervenit…

Captura X

Curtea Supremă din Columbia, “asediată” de susținătorii președintelui Petro, poliția a intervenit cu gaze lacrimogene

Curtea Supremă din Columbia a denunțat joi „blocarea violentă și ilegală” a sediului său din Bogota, la sfârșitul unei zile de manifestații ale susținătorilor președintelui Gustavo Petro pentru a cere ca instanța să aleagă un nou procuror general, transmite agenția AFP.

Câteva mii de susținători ai președintelui Petro au mărșăluit joi în mai multe orașe mari pentru a cere numirea imediată de către Curtea Supremă a unui nou procuror general și încetarea mandatului actualului procuror, pe care liderul de stânga îl acuză că încearcă să îl răstoarne de la putere.

La Bogota, sute de sindicaliști, membri ai organizațiilor studențești și activiști ai partidelor de stânga s-au adunat la apelul șefului statului, în ziua în care cei 23 de judecători ai Curții votau pentru a găsi un succesor al procurorului Francisco Barbosa.

După-amiază, în centrul istoric al capitalei, un grup de manifestanți, în majoritate indigeni, a blocat intrările la Tribunal, în fața Palatului de Justiție, după ce a încercat pentru scurt timp să intre în clădire.

Acțiunea a fost denunțată drept o „blocadă violentă și ilegală” de către președintele Curții, Gerson Chaverra, care a fost blocat în incintă împreună cu alți judecători.

„Curtea Supremă de Justiție respinge categoric asediul din ultimele ore (…), este inacceptabil să asediezi judecătorii”, a declarat el presei. „Pe lângă faptul că afectează grav dreptul la libera circulație, (demonstrația) pune în pericol viața și integritatea fizică a judecătorilor, angajaților, jurnaliștilor și a altor ocupanți ai principalei clădiri judiciare a țării”, a denunțat Chaverra.

În jurul orei 15:00 (20:00 GMT), șeful poliției, generalul William Salmaca, a mers în clădire pentru a se întâlni cu magistrații. „Nu am primit niciun raport privind violențe sau manifestări excesive de insecuritate”, a declarat el jurnaliștilor înainte de a intra în Palat.

Folosind gaze lacrimogene, poliția a intervenit în cele din urmă în jurul orei locale 17:00 (22:00 GMT) pentru a-i dispersa pe manifestanți, care au ripostat aruncând cu pietre.

 

Ciocnirile au încetat în scurt timp, în timp ce un cordon de polițiști antirevoltă a luat poziție în fața sediului Curții, notează AFP.

Judecătorii se întâlneau joi pentru a vota lista scurtă de trei juriști prezentată de Petro Curții pentru a-l înlocui pe procurorul Barbosa.

Barbosa și Petro se află de luni de zile în conflict în cercurile politice și judiciare din Columbia, Petro denunțând încercările de „destabilizare” ale procurorului și complotul „împotriva progresismului”.

Joi, niciunul dintre candidați nu a obținut cele 16 voturi necesare, iar Curtea urmează să se reunească din nou până la sfârșitul lunii februarie pentru a vota din nou.

„Suntem aici pentru a cere plecarea procurorului și pentru ca lista propusă de președinte să fie lăsată să meargă mai departe, astfel încât să avem în sfârșit un procuror demn de acest nume care să se confrunte cu mafia”, a declarat pentru AFP Francisco Mora, un lider al Sindicatului Național al Lucrătorilor din Transporturi, care a participat la marșul din Bogota.

„Avem un procuror care este mai mult aliat cu gangsterii (…) un procuror care vrea să întârzie procesul de eliberare a țării”, a acuzat un alt manifestant, Alexander Chala.

Manifestații au avut loc, de asemenea, la Medellin, Bucaramanga și Cali, unde s-au adunat câteva mii de persoane.

Pe rețeaua X, în timp ce demonstrația era în desfășurare, președintele Petro a negat orice dorință de a influența votul. „Mobilizarea de astăzi nu a fost ordonată de mine, nu este vorba de a face presiuni asupra Curții (…). Dacă anumite grupuri decid cu disperare să distrugă instituțiile, va exista un răspuns popular energic și non-violent”, a subliniat el, salutând acest „început al marșurilor pentru decență în Columbia”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Petro l-a acuzat pe procurorul Barbosa că încearcă să-l răstoarne de la putere, investigând donațiile făcute de un sindicat al profesorilor pentru campania sa electorală.

În ianuarie, biroul procurorului l-a acuzat pe Nicolas Petro, fiul cel mare al președintelui, că a primit fonduri din traficul de droguri în timpul campaniei prezidențiale din 2022.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...