G4Media.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins primul caz al unor femei…

Sursa foto: ECHR / Twitter

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins primul caz al unor femei poloneze care susțin că sunt victime ale legii avortului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins o plângere depusă de opt femei poloneze care au pretins că sunt victime ale interdicției aproape totale a avortului, introdusă recent în țara lor, potrivit publicației Notes from Poland. Aproximativ o mie de astfel de cazuri au fost înaintate la CEDO, dar aceasta este prima dată când instanța se pronunță asupra unuia.

„Instanța a constatat că reclamantele nu au reușit să furnizeze nicio dovadă medicală convingătoare care să demonstreze că au fost expuse unui risc real de a fi afectate în mod direct de legea privind avortul”, s-a pronunțat CEDO.

Cele opt femei, care s-au născut între 1980 și 1993, au depus plângerea în 2021, după intrarea în vigoare a unei hotărâri din octombrie 2020, a Tribunalului Constituțional din Polonia (TK), care a considerat că avorturile cauzate de diagnosticarea unor anomalii fetale grave sunt neconstituționale.

Având în vedere că, în conformitate cu legea poloneză privind avortul existentă la acea vreme, care era deja una dintre cele mai stricte din Europa, astfel de avorturi reprezentau aproximativ 98% din întreruperile legale de sarcină, decizia TK a dus efectiv la o interdicție aproape totală a avortului legal în Polonia.

Femeile s-au plâns că sunt obligate să ducă sarcina la termen chiar și în cazul unor anomalii fetale

CEDO notează că cele opt femei au depus cererea la Curtea de la Strasbourg folosind un formular precompletat postat pe internet de FEDERA, un important grup pentru drepturile femeilor.  Două dintre ele au precizat că erau însărcinate la momentul depunerii cererii, în timp ce alte două au declarat că au afecțiuni medicale care cresc riscul de malformații congenitale.

Celelalte patru au declarat că fie plănuiau să rămână însărcinate, fie au încetat să mai încerce să rămână însărcinate după hotărârea TK, deoarece se temeau că nu vor primi îngrijiri medicale adecvate în cazul în care fetușii lor ar fi fost diagnosticați cu anomalii grave.

Femeile au susținut că noile norme stricte privind avortul le încalcă drepturile prevăzute la articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (care se referă la respectarea vieții private și de familie), obligându-le să ducă sarcina la termen chiar și în cazul unor anomalii fetale.

Cu toate acestea, într-o decizie unanimă emisă vineri de cei șapte judecători care au examinat cazul, CEDO a respins plângerea. Instanța a menționat că numai în circumstanțe foarte excepționale cineva poate pretinde că este o victimă din cauza riscului unei viitoare încălcări a drepturilor sale.

Niciuna dintre femei nu a furnizat „dovezi rezonabile și convingătoare privind probabilitatea ca o încălcare care să o afecteze personal să aibă loc”, a constatat instanța. „Simpla suspiciune sau conjunctură a fost insuficientă”.

În timp ce femeile au susținut că viața sau sănătatea lor ar putea fi puse în pericol de legea privind avortul, CEDO a remarcat că avortul este încă permis legal în Polonia dacă o sarcină pune în pericol viața sau sănătatea unei femei.

Prin urmare, CEDO a constatat că plângerile formulate de femei „erau ipotetice și erau prea îndepărtate și abstracte pentru ca acestea să poată pretinde în mod argumentat că sunt victime. Rezultă că cererile trebuiau să fie declarate inadmisibile în întregime”.

O mie de plângeri la CEDO

Cu toate acestea, instanța a menționat că încă mai are în curs de soluționare aproximativ 1.000 de cereri referitoare la restricționarea dreptului la avort din cauza unor anomalii fetale în Polonia.

„Aceasta este doar prima lovitură a acestei bătălii”, a declarat Jakub Jaraczewski, un jurist așteptat la Democracy Reporting International, pentru postul de televiziune Deutsche Welle. „Multe alte cazuri se referă la solicitanți a căror situație nu era atât de ipotetică”.

Jaraczewski a precizat că „cererile femeilor cărora li s-a refuzat avortul sau ale rudelor celor care au murit ca urmare a unui refuz” vor fi admisibile în instanță. Din 2021 au existat mai multe cazuri de femei însărcinate care au murit în spital și pe care rudele le-au pus pe seama legii avortului. Susținătorii legii spun că astfel de cazuri sunt, de fapt, rezultatul unui malpraxis medical al medicilor, deoarece legea permite în continuare efectuarea avorturilor atunci când sarcina amenință viața sau sănătatea femeii.

Cu toate acestea, alții susțin că legea i-a făcut pe medici să se teamă că vor fi urmăriți penal pentru efectuarea de întreruperi de sarcină, ceea ce îi determină să evite sau să amâne astfel de proceduri, punând astfel femeile în pericol.

Hotărârea TK care introduce o interdicție aproape totală a avortului în 2020 a stârnit cele mai mari proteste din Polonia de la căderea comunismului. Sondajele de opinie au arătat în mod constant că o mare majoritate a publicului se opune acestei interdicții. Cu toate acestea, partidul conservator aflat la putere a respins eforturile legislative de liberalizare a legii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Rusine CEDO! Rusine.
    Deci trebuie mai intai sa se intample o tragedie ca sa constatati voi ca e o problema. Sunteti varza.