G4Media.ro

Curtea de Apel Bacău a respins acțiunea reclamantului care a cerut eliminarea…

Sursa Foto: Facebook/ Catedrala Mitropolitana Sibiu

Curtea de Apel Bacău a respins acțiunea reclamantului care a cerut eliminarea completă a restricțiilor referitoare la Biserică din ordonanța militară nr 2/ Acesta dorea accesul publicului la slujbele religioase

Curtea de Apel Bacău a respins, joi, acțiunea reclamantului care l-a acționat în instanță pe ministrul de interne, Marcel Vela, și i-a cerut sa modifice ordonanța militară nr 2, astfel încât publicul să poată participa la slujbele religioase din biserici. Ordonanța militară nu interzice slujbele, care pot fi transmise în direct sau online, ci dreptul publicului de a asista la ele. Decizia Curții de Apel nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs.

  • Solutia pe scurt: Respinge ca inadmisibil capătul de cerere având ca obiect suspendare executare act administrativ. Respinge ca inadmisibilă cererea formulată pe calea ordonanţei preşedinţiale. Respinge ca nefondată cererea având ca obiect anulare act administrativ. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la pronunţare în ceea ce priveşte cererea de ordonanţă preşedinţială, respectiv de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare executare act administrativ. Cu drept de a formula recurs în termen de 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de anulare act administrativ. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bacău. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.04.2020. (Sursa: portal.just.ro)

Acțiunea a fost introdusă de un cetățean, Chirilă Gh. Mihai-Silviu, pe 23 martie la Curtea de Apel Bacău, secția de contencios administrativ și fiscal.

Conținutul acțiunii a fost publicat de site-ul mărturisireaortodoxă.ro

Ce solicită reclamatul în acțiunea în justiție:

  • modificarea alin. 2 al art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020, în sensul eliminării din formularea “Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” a expresiei “de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” (nu am nicio obiecție dacă MAI introduce în locul acestei expresii precizări pertinente legate de norme de prevenție, altele decât împărtășirea cu lingurițe de unică folosință, dezinfectarea icoanelor, restricționarea arbitrară a numărului de credincioși etc.; s-ar putea introduce o recomandare ca cei ce sunt bolnavi sau purtători ai virusului să se abțină de la a participa la slujbe, sub sancțiunea impusă de stat, sau alte precizări care să ajute la prevenția virusului, dar să nu împieteze dreptul credinciosului de a participa la slujbe);
  • modificarea alin. 3, al art. 3 al Ordonanței militare nr. 1/2020, în sensul eliminării din formularea “Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora” a expresiei “la care pot participa maximum 8 persoane”,

alineate introduse prin art. 9, alin. 1, pct. 1 al Ordonanței militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Potrivit textului acțiunii publicat integral pe site-ul mărturisireaortodoxă.ro,  ”măsura este disproporționată pentru că România este una dintre cele 4 țări din Europa care au cerut derogare de la CEDO pentru a restrânge drepturile cetățenești, alături de trei țări foste comuniste, iar situația din țară se poate controla prin celelalte măsuri, nefiind nevoie de alungarea oamenilor din biserici într-o perioadă atât de importantă ca Sfintele Paști; este discriminatorie, deoarece este alungată din biserici doar o categorie de membri ai acestora, și aduce atingere libertății de conștiință, întrucât statul încalcă grav autonomia în organizare a cultului, permițându-și să facă reguli liturgice noi”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Nu inteleg un lucru! De ce curtea de apel a luat in seama plangerea asta? Pur si simplu trebuia ignorata iar celui care a facut plangerea trebuia sa i administreze niste bastoane pe spinare!
    In mod sigur ca era si pesedist !

    • @Landser – Poate nu ai citit bine articolul – RESPINGE CEREREA! Deci, tocmai, nu a luat in seama cererea. Daca lua in seama cererea, ar fi judecat cauza si ar fi ajuns la o concluzie (decizie).

    • @kafka:
      @Landser se referea la faptul aruncarii ei la cos ( mai bine zis a neintroducerii ei pe rol, ceea ce echivala cu neluarea ei in seama).
      Odata inregistrata cererea si intrata pe rolul unui complet de judecata, respingerea ei prin pronuntarea unei hotarari, a unei sentinte civile, inseamna tocmai bagarea ei in seama ! „A respinge” nu este egal cu „a ignora” !

  2. Lander prietene, de ce ne interzici tu si cu securitii tai sa fim ortodocsi? Daca tu ai ales sa ignori pe Dumnezeu de ce impui si noua sa facem la fel? Asa au facut securistii comunisti in vremurile trecute. Se pare ca tu esti pesedist securist comunist.

    • @Lander prigonitorul – Ce legatura are comunismul cu situatia actuala? Chiar ai putea sa pui in pericol o groaza de oameni (majoritatea in varsta) inghesuindu-i in biserici? Chiar crezi ca oamenii nu se pot ruga si de acasa? Poate ne luminezi tu de ce nu ne-ar auzi Dumnezeu daca rugaciunea e sincera si din credinta?

    • Se vede din comentariu ca Landser nu intelege cum functioneaza justitia si delireaza cu bataia, insa cum ati ajuns la concluzia ca se interzice ortodoxia?! Preotii pot sa mearga la biserica, sa faca slujbe si sa le transmita online, iar dvs. aveti libetatea sa va uitati la ele toata ziua.

    • Mars inapoi la Kremlin tampitule

    • Ha,ha! Chiar imi place!
      Landser Prigonitoru’!
      Nici Eu nu puteam sa zic atat de bine!
      La mai mare!

    • Nu interzice nimeni ortodoxia, ci doar prostia.
      Care daca ar ucide doar pe ortodoxul ( scrieti orice alte credinta practicata cu fanatisn si lipsa de discernamant doriti) acela generic, habotnic, care nu înțelege si pace ca virusului ii plac tocmai adunările acestea, indiferent de scopul lor(virusului ii e egal daca infecteaza credinciosul sau pe cel care urla înjurături sau striga incurajari in tribune la vreun eveniment sportiv), la urma urmei, nici nu ar fi o mare pierdere (cinic si obiectiv vorbind), însă acela se duce , cu Doamne ajuta in buze si nimic altceva in cap, si pune mana pe clanta ușii comune de la bloc, pune manutele pe alimente in supermarket( fara sa le si cumpere de multe ori, desigur), adică devine, nu un raspanditor de credință, ci de virus, baterii etc. Si îmbolnăvește fie pe alți credincioși normali la mansarda, fie pe alți.oamrni care se intampla sa nu creada. Dreptul la viata si la sanatate nu tin de religie, ci aparține tuturor.
      Refuz sa mi- l inimaginez pe Dumnezeu ca fiind stupid, dar cei care cred ca, daca pupa o icoană , sfânta in sine, dar plina de microbi in ceea ce priveste suportul sau, sau daca inghit din aceeasi lingurita(aici deja mi se pare ca ar cam tb saltati in penal, căci e transmitere a bolilor pe fata) licoare sfintita, se regasesc la adăpost fata de boala, sunt tampiti de- a dreptul.
      Isus nu a trecut prin pandemie, in drumurile Sale, caci ar fi lăsat, nu ma indoiesc, o predică normală si plina de bun simt referitoare la un comportament rezonabil in astfel de situatii.
      Pt ca,oricum, cu habotnicii nu te poti intelege, tb, pur si simplu, interzisă împărtășania folosind acelasi obiect, sa vina fiecare cu lingurița de acasă si sa fie sfințită de preot, daca asta ii liniștește mai mult.
      Dar cea mai bună variantă ar fi oferirea anafurei si a vinului in pachetele sigilate, preambalate în mediu steril, pe baza unor ctr.incheiate de culte cu diverse unități care pot face asemenea pachetele. Iar pachetelele sa fie sfințite in prealabil si cu asta basta.
      Eventual sa dețină biserica astfel de unitati, fabrici si sa fie scutită de impozit( stiu, o sa spuneti ca nu e corect) pt acest tip de activități.
      Numai asa permitem si practicarea religiei, dar, în același timp, luam si măsuri pt a nu ne duce dracului( iertare cer pt cuvant) cu totii din cauza neluarii unor decizii simple, de bun simt.

    • Sunt aceiasi tovarasi cu materialismul dialectic in sange, liberi cugetatori ca si tovarasul iliescu, fara nici un Dumnezeu. Mai grav e ca sunt mari intelectuali mainstream „de dreapta” crestini credinciosi care pactizeaza cu revolutionarii stangisti.

  3. Păcat, puteam scăpa de mulţi proşti care-l plâng pe Ceauşescu şi votează cu mafia PSD.

  4. Asa bai prostilor,in genunchi sa va vad…..sclavi v-ati nascut si sclavi o sa muriti….PFFFFFHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  5. Preoti disperati dupa bani,bor nu ajuta poporul ,

  6. nu are legatura cu cererea respinsa de Curtea de Apel, nu discut despre acest subiect.

    din punctul meu de vedere orice cetatean poate depune n cereri, despre orice, iar mai departe e treaba juridicului daca le accepta sau nu.

    insa aici spiritele sunt inflamate si se fac afirmatii cu un patos de neegalat fata de alte stiri.

    ma intreb cati dintre cei care comenteaza au luat la cunostinta comunicatul emis zilele trecute (7 aprilie) de Biroul de Presa al Patriarhiei, conform caruia contributia totala a BOR la ajutorarea persoanelor afectate de epidemie se ridica la valoarea de 7.153.671 lei.

    • Parintele(Sf.)Andrei bor si-a deschis pusculita urmare a presiunilor venite din mediul online si nu numai. Nu este un secret pentru nimeni ca bor trece acum printr-o grava criza de imagine impreuna cu preacurvitul ei sef.

    • @andrei:
      contributie provenita din donatii facute de la enoriasi in acest scop !

  7. @Susufler0
    in cazul in care vrei sa intram intr-un dialog:

    – esti sigur ca banii provin FIX din donatiile enoriasilor facute in scopul epidemiei? ai vreo „sursa” interna?
    – cum poti strange bani de la enoriasi, in conditiile in care slujbele sunt fara public? (evident, ponderea celor doneaza online e f mica, vorbim despre oameni in varsta, pensionari, etc)

    • Hai sictir, parintele !

    • Pentru cei care nu stiu toti clerici si lucrătorii din biserica, cântăreți sau paracliseri, si-au donat salariile… banii nu vin din donații ci din salariile donate… Cat despre virusul răspândit cu ajutorul bisericii sau in biserica… Nu e mai mult sau mai putin răspândit ca in supermarket sau la piata… Nu va pune nimeni sa mergeți în biserica daca nu vreti, nu va forțează nimeni, dar nu uitati ca multi din oamenii aia ai bisericii, asa cum ii numiti voi: curvari, hoti, îmbogățiți etc , va duc pe voi la groapa indiferent din ce cauza muriti și se mai și roagă pentru sufletele voastre… dar voi va amintiti de astea numai in ceasul morții… viteji am mai vazut, asa ca voi, dar cati dintre voi au tupeul sa meargă sa faca voluntariat alături de orice fata bisericească într-un spital de tuberculoză…

  8. Mai Andrei tu chiar esti popa mai !

  9. Atâta va tot dați contre degeaba ca totul este o prostie românească care va avea urmări grave cu cât stam mai mult în casa și nu producem nimic. Dacă sar fi luat niște masuri radicale de la început nu mai eram acum în situația asta. Se închidea granițele și nu se mai lasă nici sa ieși nici sa intri și atunci am fi avut o viata normala dar asa se pare ca pentru câteva voturi ce vin de afara trebuie sa stam toți în casa sechestrati