G4Media.ro

Curtea Constituțională din Moldova: legea prin care s-au instituit unele măsuri fiscale…

Curtea Constituțională din Moldova: legea prin care s-au instituit unele măsuri fiscale în privința magazinelor duty-free, a tutunului și a taxei pe resurse naturale, este neconstituțională

Curtea Constituțională din Republica Moldova s-a întrunit, luni, pentru a verifica constituționalitatea prevederilor din legea aprobată în 2 aprilie de Guvernul de la Chișinău, prin angajarea răspunderii. Este vorba despre legea prin care s-au instituit o serie de măsuri fiscale privind: magazinele duty-free, modificarea Legii tutunului și introducerea altui mecanism la taxele locale pentru APL, cunoscute ca taxe pe resursele naturale.

Legea a fost supendată în 9 aprilie. Sesizările de neconstituționalitate au fost despuse de deputații Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, Andrian Candu și Serghei Sîrbu, Dinu Plîngău și Alexandr Oleinic. Aceștia au solicitat Curții Constiuționale declararea neconstituționalității doar pentru prevederile menținate, nu pentru întreaga lege.

Mai bine de cinci ore, magistrații Înaltei Curți au ascultat argumentele parlamentarilor moldoveni, reprezentanți a trei formațiuni parlamentare (PAS, PPDA, Pro Moldova), precum și a unui deputat independent (Alexandru Oleinic).

„Se admit sesizările depuse de deputații Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, Andrian Candu și Serghei Sîrbu, Dinu Plîngău și Alexandr Oleinic. Se declară neconstituțională legea dn 2 aprilie 2020 privind instituirea unei serii de măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător pe perioada stării de urgență, ca fiind aprobată cu încălcarea procedurilor constituționale de angajare a Guvernului”, a declarat președinta ședințe Curții Constituționale, Liuba Șova.

Parlamentarii menționați au sesizat că Guvernul și-a angajat răspunderea pentru un șir de măsuri care nu au nicio tangență cu starea de urgență și combaterea epidemiei COVID-19. Este vorba de articolele care se referă la magazinele duty-free, modificarea Legii tutunului și introducerea altui mecanism la taxele locale pentru APL, cunoscute ca taxe pe resursele naturale.

Reprezentantul Parlamentului, Vasile Bolea, a justificat că aceste măsuri au fost incluse în Lege în scopul susținerii antreprenorilor locali.

De menționat că pe 10 aprilie, o parte din măsuri incluse în angajarea de răspundere a Guvernului și suspendate prin decizia Curții Constituționale din 9 aprilie, au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Astfel, rămân în vigoare următoarele măsuri:

– Ajutorul de șomaj de 2.775 de lei

– Majorarea venitului lunar minim garantat de la 1.107 lei până la 1.300 de lei, pe perioada stării de urgență

– Majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei)

– Scutirea de plată pentru patentă, pentru cei care și-au anulat activitatea în urma instalării stării de urgență

– Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare a taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale

– Un salariu de bază suplimentar pentru medicii antrenați în lupta cu COVID-19 și 50% din salariu pentru personalul implicat în acest proces.

Sursa Foto: agora.md

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. CCRM e la fel de corupta si ticaloasa ca CCR.

  2. De fapt, asa cum a spus CC, legea e neconstitutionala nu din cauza prevederilor, ci din cauza nerespectarii procedurii de asumare a raspunderii. Premierul nu a prezentat legea in plenul parlamentului. Asadar, e neconstitutional sa adopti o lege prin asumarea raspunderii, daca nu iti asumi raspunderea asa cum prevede legea.

  3. Iar curtea constituțională a Republicii sovietice moldovenești? Eu tot nu cred că au nici constituție nici curte constituțională.