G4Media.ro

Cursuri de limba română pentru adulți în Transnistria: participă localnicii care călătoresc…

Sursa: Novosti PMR

Cursuri de limba română pentru adulți în Transnistria: participă localnicii care călătoresc în România sau trec Nistrul în Republica Moldova

Peste 600 de adulți din regiunea transnistreană participă la cursurile gratuite de limba română pentru minorități. Unii au nevoie de limba română la serviciu, alții vor să poată comunica liber atunci când trec Nistrul sau când călătoresc în România. Profesorii spun că au parte de anumite ostilități, arată o analiză publicată de Radio Europa Liberă.

Lecțiile au loc în liceele cu predare în română din Dubăsari, Tiraspol, Tighina și Râbnița. La liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari cursurile sunt frecventate de 40 de persoane: 18 sunt la nivelul A1 și 22, la nivelul A2 de începători.

Natalia locuiește în Dubăsari și participă deja la al doilea curs de română. Poate deja să comunice în română și este mândră că își poate ajuta și cele două fete la temele pentru acasă.

„Prima fată este în clasa a cincea și a doua, a întâia. Și eu, ca mamă, vreau să-i ajut pe copiii mei, să studiem împreună limba română”, afirmă femeia.

Majoritatea cursanților din Dubăsari cu care a stat de vorbă Europa Liberă spun că se bucură că le-a fost oferită această oportunitate și regretă că nu au învățat româna mai înainte.

La liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, cursurile de limbă română pentru adulți sunt frecventate de 40 de persoane: 18 sunt la nivelul A1 și 22, la nivelul A2 de începători.

„Eu le spun tuturor că învăț limba română, mă mândresc și fac agitație ca ei să studieze limba română, pe care trebuie să o știm, pentru că trăim în această țară”, ne-a spus Ana.

Cursurile pentru adulți sunt ținute de profesoara de limbă română din liceu, Violeta Tolstenco. Potrivit ei, orele decurg liniștit și nu a avut parte de provocări, iar unele subiecte sensibile au fost discutate din start.

„Le-am spus de la prima lecție că în Canada se vorbește franceza, dar canadienii nu sunt francezi, în America se vorbește engleza, dar americanii nu sunt englezi. Nimeni nu s-a împotrivit, nu au fost discuții despre faptul că vorbim limba moldovenească, și nu română”, a povestit Europei Libere profesoara.

Situația este diferită la Tighina. Profesoara de limba română de la liceul „Alexandru cel Bun” din oraș, Lidia Ojog, susține că a fost intimidată și amenințată de unele persoane care sunt împotriva promovării limbii române în regiunea transnistreană.

„Nu e vorba de cursanți. Alte persoane au venit cu amenințări. Ele urăsc tot ce e românesc și mi-au spus: «Voi trebuiți împușcați, pentru că voi știți adevărul, dar le spuneți oamenilor neadevăruri, că limba e română»”, povestește profesoara.
Ea spune că și unii cursanți insistă că limba se numește „moldovenească”. „Atunci când e vorba de promovarea valorilor naționale, nu toți le acceptă. Ei nu spun, dar pe fețele lor se vede. Și, în general, eu am observat că le trebuie doar limba și atât”, susține Lidia Ojog.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează