G4Media.ro

Cunoscut epidemiolog american implicat în eradicarea definitivă a variolei pledează astăzi pentru…

Epidemiologul Larry Brilliant / Sursa: Captura Youtube-RetroReport

Cunoscut epidemiolog american implicat în eradicarea definitivă a variolei pledează astăzi pentru testarea aleatorie, masivă a populației pentru coronavirus: Fără ea, vedem doar vârful aisbergului, șeptimea de deasupra apei

Testarea aleatorie de coronavirus în rândul populației, nu doar testarea masivă, este esențială în combaterea actualei pandemii, arată un cunoscut epidemiolog, Larry Brilliant, care a contribuit la eforturile Organizației Mondiale a Sănătății în eradicarea definitivă a variolei în anii ’70 și în combaterea poliomielitei.

Într-un interviu acordat publicației Wired, el arată că testarea aleatorie este unul dintre cei trei pași pe care trebuie să îi parcurgă o acțiune de succes împotriva Covid-19.

Testele ar produce o diferență palpabilă. Ar trebui să testăm un eșantion ales în mod aleator, să vedem unde este virusul cu adevărat. Pentru că nu știm acest lucru. Poate că [statul american] Mississippi nu raportează niciun caz pentru că nu a căutat. De unde să știe ei? Poate că Zimbabwe raportează zero cazuri pentru că nu au capacitate de testare, nu pentru că nu au virusul. E nevoie de ceva care arată a test de sarcină, pe care să poți să-l faci acasă“, afirmă Brilliant în interviul pentru Wired.

De ce e importantă testarea aleatorie? Potrivit lui Brilliant, “lumea nu va începe să arate nomal înainte să se petreacă trei lucruri. Primul – să ne dăm seama dacă distribuția acestui virus arată ca un aisberg, anume cu doar o șeptime din volum deasupra apei, sau ca o piramidă, unde vedem totul. Dacă ce vedem acum este doar o șeptime din actuala răspândire, pentru că nu testăm suficient sau pur și simplu nu vedem, atunci suferința va fi mare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. O mica observatie despre traducere: cred ca testarea de care zice el nu e aleatorie ci stochastica. Aleator in romana, mai ales pentru nespecialisti, inseamna la intamplare. Testarea de care zice el se face cu niste algoritmi, fiecare din ei are undeva un miez care genereaza numere aleatoare, dar asta nu e nici macar jumatate din povestea algoritmului.

    • Este nevoie de mai mult de 2 clase pt a intelege ce spui tu. Din pacate realitatea ne bate

    • Ar trebui citit intreg interviul (pe cat posibil in original). Are acolo 3 conditii la care va trebui sa ajungem intr-un final.

    • @Felix.
      E corecta observatia. Pentru a o traduce pe intelesul tuturor, este un gen de testare ca si sondajele din timpul alegerilor (nu cele comandate de partide), care dau o marja de eroare sub 3%. Deci nu este testata toata lumea ci doar niste esantioane reprezentative.

    • multe vorbe pentru ceva la mintea cocosului, personal am inteles exact la ce se refera americanul. ca doar nu ii testeaza „aleatoriu” pe toti dintr-un stat american si restul statelor ramane netestate.

  2. Avem teste suficiente pentru testare in masa?

  3. Urmaresc cu atentie evolutia pandemiei la nivel mondial publicata pe internet. Am observat o situatie interesanta pentru India, o tara foarte mare cu o populatie practic egala cu cea a Chinei si in care sunt raportate la aceasta ora doar 428 de cazuri de contaminare si doar 8 decedat. Greu de spus daca doar nu au raportat sau nu au testat, pentru ca este o tara cu o economie emergenta, nici saraca dar nici bogata. Daca situatia ra`prtata este reala si bazata pe teste suficiente, atunci ar fi bine ca OMS sa dezlege misterul, poate ca avem ceva util de invatat din experienta Indiei.