G4Media.ro

Cum vine tehnologia în sprijinul combaterii tulburărilor de alimentație/ Cipul care controlează…

Foto Pexels/Meo

Cum vine tehnologia în sprijinul combaterii tulburărilor de alimentație/ Cipul care controlează foamea

Inovațiile în medicină vin cu soluții tot mai eficiente și spectaculoase, mai ales pentru cei care sunt deschiși la a încerca tehnici noi. De exemplu, celebrele cipuri, utilizate în diverse situații, sunt folositoare și în medicină.

Un astfel de dispozitiv a fost implantat în creierul unor pacienţi din SUA care sufereau de bulimie pentru a le controla senzaţia de foame. La un an de la intervenţia chirurgicală, primii doi pacienţi spun că au avut mai puţine episoade de „alimentaţie excesivă”, potrivit NBC News. 

Este pentru prima oară când stimularea creierului a fost folosită pentru a controla apetitul excesiv. Şase pacienţi vor suferi astfel de mici intervenţii pe creier pentru montarea cipului care, prin mici electroşocuri, reduce pofta de mâncare sau o face mai uşor de controlat, arată sursa citată.

„Sunt pe deplin conştientă de poftele mele… Pot să mă opresc, să respir, să spun Nu”, a declarat una dintre paciente, citată de NBC News.

Femeia suferea de ani de zile de bulimie şi niciun tratament nu o ajutase. După un an de la primele două intervenţii, medicii se pregătesc pentru următoarele două din cele şase operaţii prevăzute. „Cu toate că pare a fi o abordare inovatoare pentru tratarea tulburării de alimentație excesivă, nu este clar dacă tehnica ar fi folositoare pentru
majoritatea pacienților”, a avertizat însă Stephen Wonderlich, reprezentant al unui ONG specializat pe tulburări alimentare.

„Ambii pacienți simt cu siguranță că au mai mult autocontrol decât au avut înainte”, a explicat doctorul Casey Halpern, neurochirurg din Philadelphia.

Halpern, care a coordonat cercetarea, spune că într-adevăr, e prea devreme pentru o concluzie fermă
că acest cip va funcţiona pentru toţi pacienţii. În cazul uneia dintre primele beneficiare a cipului acesta a funcţionat la scurt timp după operaţie. În cazul celei de-a doua, după mai mult timp şi cu efecte mai slabe. Aceasta spune că nu va renunţa la mesele bogate dar acum poate face singură alegerea, nu forţată de afecţiunea sa fizică.

Un mecanism simplu
În timpul intervenției chirurgicale , sub scalp este implantat un dispozitiv asemănător unui stimulator cardiac. Acest dispozitiv este apoi conectat la nucleul accumbens, o zonă a creierului care joacă un rol vital în modul în care oamenii experimentează recompensa și satisfacția. Halpern și colegii săi au îndreptat firele dispozitivului în mod special către două părți mai mici ale acelei regiuni ale creierului: una care reglează modul în care oamenii își gestionează impulsurile și una care controlează apetitul. Dispozitivul acţionează în două moduri: înregistrează activitatea creierului și poate furniza, totodată, mici șocuri electrice creierului, menite să ajute la controlul asupra poftelor. Nu există nicio senzație fizică atunci când apar aceste șocuri, dar pacienții resimt în urma lor că starea lor se schimbă, respectiv poftele se diminuează.

Inițial, dispozitivul trebuie antrenat pentru a detecta ce tipuri de activitate cerebrală sunt legate de pofta de a mânca. Pentru a face acest lucru, pacienţii au o baghetă încărcată magnetic pe care o apropie de zona cipului, semnalând dispozitivului că activitatea creierului pe care o vede este legată de pofte.

Studiu științific pe acest subiect, publicat de revista Nature Medicine, aici.

Sursa: NBCNews.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează