G4Media.ro

Cum văd analiștii maghiari faptul că Mircea Geoană ar fi cel mai…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cum văd analiștii maghiari faptul că Mircea Geoană ar fi cel mai bine plasat în sondaje la prezidențiale / Despre AUR: A scăpat de sub controlul serviciilor secrete românești

O parte semnificativă a populației românești nu mai are încredere în partide, le consideră corupte și, prin urmare, ar prefera să aleagă în fruntea statului o persoană independentă și respectată de public – așa comentează János T. Barabás, analist senior la Institutul Maghiar pentru Afaceri Externe, ultimele sondaje care îl dau drept principalul candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor pe Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, care candidează ca independent. Potrivit analistului, AUR capătă forță, a scăpat de sub controlul serviciilor secrete românești, iar UDMR trebuie să-și reînnoiască conducerea dacă nu vrea să urmeze exemplul partidelor comunității maghiare din Slovacia și să cadă din parlament, relatează Kronika.

Popularitatea secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se datorează faptului că majoritatea își dorește un președinte imparțial, partidele fiind percepute ca fiind corupte – așa explică János T. Barabás, analist la Institutul Maghiar pentru Afaceri Externe, că fostul politician al Partidului Social Democrat (PSD) este cel mai bine plasat candidat pentru postul de șef al statului, potrivit unui sondaj recent. Analistul clujean, care a fost anterior diplomat la ambasadele Ungariei de la București și Chișinău, a declarat că majoritatea populației ar dori să vadă un președinte serios și mai imparțial, întrebat cum explică popularitatea lui lui Mircea Geoană și dacă actualii politicieni români sunt într-adevăr atât de lipsiți de credibilitate.

Aici intră și faptul că o mare parte a românilor au o părere proastă despre partide și le consideră corupte. „Ca politician de securitate de renume internațional, Geoană are o poziție internă mai bună în timp de război. Sociologii spun că, la fel ca în Ungaria, temerile motivează o mare parte din preferințele politice ale alegătorilor din România, cum ar fi războiul, sărăcia și teama de boli. Geoană a fost un ministru de externe socialist de succes și președinte al Senatului, dar în urmă cu 13 ani a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu în circumstanțe jenante – a văzut lumini mov deasupra capului adversarului său într-o dezbatere televizată, pe care le-a crezut magice.

În același timp, a fost făcut de rușine în partidul său, PSD, din care a fost exclus în 2010 pe motiv că a făcut declarații jignitoare pentru partidul său. Ceea ce înseamnă că reintegrarea sa în rândurile socialiștilor români nu va fi ușoară, iar candidatura sa de anul viitor nu poate fi dată ca sigură. În cultura politică românească, un lider de partid trebuie să aibă în spate o bază de susținere semnificativă din mediul rural, altfel este lipsit de greutate politică, și este îndoielnic că Geoană ar risca ca posibilele sale viitoare decizii prezidențiale să fie sabotate de proprii membri de partid.

El este cu siguranță susținut de SUA, Geoană fiind, de asemenea, președinte al Institutului român atlantic Aspen.

Actualul lider al stângii românești, președintele partidului și șef al Guvernului, Marcel Ciolacu, nu s-a decis încă în privința candidaturii sale la șefia statului și este posibil ca sondajele de opinie de la începutul anului viitor să fie decisive în acest caz. Identitatea candidatului prezidențial de stânga ar putea depinde, de asemenea, de faptul dacă grupurile de interese din sudul României care îl susțin pe Ciolacu vor câștiga în fața grupurilor din Moldova și Transilvania – în mare parte de distribuirea fondurilor de către guvern, pentru care construcția de autostrăzi este un bun indiciu. Va fi în interesul acestora din urmă să mențină dominația sudului României în partid? Sondajele sugerează că un candidat de stânga are cele mai mari șanse la alegerile de anul viitor, așa că bătălia în interiorul taberei va fi aprigă și se va decide abia în primăvară”, a subliniat analistul.

De asemenea, am consultat sondaje care arată o creștere a sprijinului pentru forțe extremiste precum Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și SOS România. Întrebat de Kronika dacă este de așteptat ca acestea să se consolideze în continuare, János T. Barabás a declarat că partidul extremist AUR pare să fi pierdut în mare măsură controlul asupra creatorului său, serviciul secret românesc. Este un instrument tradițional al serviciilor românești de a acționa ca o moașă în crearea unor organizații politice majore, cum ar fi francmasoneria în 1990 sau relansarea mișcării legionare, pentru a o menține sub influența lor. Ei nu au vrut ca noul tip de radical/ extrema dreaptă să se descurce de unul singur, dar au eșuat, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele demisiei directorului SRI, Eduard Hellvig, în vară.

Există multe motive care împing în sus forțele politice extremiste din România, cum ar fi nesiguranța economică, războiul din Ucraina, corupția politică, scăderea atractivității UE, la care o bună parte a electoratului dorește un răspuns politic autocratic. Trebuie remarcat că, dintre toate partidele politice din România, AUR este cel care folosește cel mai eficient internetul, astfel că, de exemplu, are cei mai mulți adepți pe Facebook – ceea ce cred că este și o dovadă că a fost un serviciu care a pornit.

Trăim într-o epocă în care procesele politico-economico-sociale devin din ce în ce mai complexe, iar mulți oameni nu înțeleg cauzele și conexiunile, iar în astfel de cazuri cred că pot găsi explicații în mituri și conspirații. Este de așteptat ca AUR să continue să crească, fiind în prezent al doilea cel mai popular partid după socialiști, cu 20-24% din susținere – dar sunt sigur că nucleul dur al puterii din România va găsi o modalitate de a pune mâna pe ei, de exemplu în cazuri de corupție sau de fraudă fiscală”, a subliniat analistul.

Reamintim, de asemenea, că două sondaje au măsurat UDMR sub pragul parlamentar de 5%. În acest context, ne-am întrebat: s-ar putea repeta scenariul din Slovacia și organizația maghiară să fie eliminată din parlament? Analistul a fost moderat de optimist. Sunt îngrijorat în privința UDMR, dar sper, de asemenea, că vor reuși să se mobilizeze cu succes înainte de alegeri, ca de obicei. Din nefericire, există tendințe care lucrează în defavoarea lor, cum ar fi depopularea peste medie a maghiarilor din țară sau faptul că SUA sunt mai puțin interesate să îi aibă în parlament.

Reprezentarea intereselor maghiare în Slovacia a devenit tragică, jumătate dintre concetățenii noștri maghiari de acolo nu au votat pentru Alianță. Acest lucru se poate datora diviziunilor din rândurile lor, care sunt cu siguranță alimentate de puterile din spatele scenei, și faptului că populația maghiară din orașe își abandonează identitatea, vorbind cu greu limba maghiară, și preferând să voteze pentru slovacii locali, de la care așteaptă protecție și sprijin. Fie ca acest lucru să fie un avertisment pentru UDMR în ce direcție ar trebui să își consolideze activitățile. Primul test va fi alegerile europarlamentare din iunie anul viitor, unde ar putea fi experimentat un nou stil de campanie”, a avertizat János T. Barabás într-un interviu acordat Krónika.

Sursa: Kronika

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. AUR nu a scapat de sub nici un control , canta cum e scenariu primit in plic !