
Cum să petreceți o vacanță în siguranță în această vară sub soarele Mediteranei / Sfaturi utile pentru turiștii din Italia, Grecia, Franța sau Spania
Marea Mediterană este sinonimă cu soarele, dar valurile de căldură din ce în ce mai intense strică vacanțele și chiar cauzează pierderi de vieți omenești. Iată cum vă puteți bucura în continuare de destinațiile sale uimitoare – în siguranță.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Georgia Fowkes se considera o călătoare experimentată. În calitate de consilier pentru Altezza Travel, era obișnuită să călătorească în medii toride, de la Africa de Est până în California de Sud. Dar, înconjurată de clădiri văruite în alb și ruine antice în Grecia, transpirând abundent, se simțea mizerabil, relatează BBC.
„Valurile de căldură europene sunt diferite”, a spus ea. „Sunt genul [de căldură] care îți anulează planurile, îți prăjește creierul și te face să te întrebi de ce ai rezervat un hotel cu terasă în iulie.”
În ultimii ani, multe dintre destinațiile mediteraneene iconice și însorite, precum Italia, Grecia, Franța și Spania, au fost din ce în ce mai afectate de valuri de căldură devastatoare, determinând turiștii neavizați să găsească soluții creative pentru a se răcori.
„Hotelul nostru avea aer condiționat, dar acesta scârțâia ca un ventilator pe moarte și s-a oprit la mijlocul după-amiezii”, a spus Fowkes. „Apa de la robinet era caldă. Nu existau perdele opace. Am încercat să dorm cu un prosop umed pe piept și o sticlă cu apă înghețată sub genunchi, dar tot m-am trezit amețită. La un moment dat, mi-am mutat perna pe scară și m-am întins pe gresie ca o doamnă victoriană leșinată, pentru că era singura suprafață care era cât de cât răcoroasă.”
Călătorii care au rătăcit pe străduțele sinuoase ale Mediteranei și s-au coborât pe mările sale turcoaz în această vară nu au găsit prea multă alinare; mai multe valuri de căldură toridă au adus deja temperaturi record, ducând la o creștere a problemelor de sănătate legate de căldură și chiar la decese în toată Europa.
„Linia tropicelor s-a mutat literalmente”, a explicat Nick Cavanaugh, climatolog și fondator al Sensible Weather, o companie de tehnologie pentru riscuri climatice. „Există toate aceste modele de circulație în întreaga lume, iar cele care înconjoară tropicele sunt de fapt în creștere.”
Se prevăd temperaturi și mai extreme în sudul Europei în acest weekend, tocmai când sezonul vacanțelor europene ajunge la apogeu.
Dr. Olalekan Otulana, medic la Cassiobury Court din Marea Britanie, consideră că turiștii pot fi deosebit de sensibili la supraîncălzire, deoarece multe dintre activitățile de care se bucură călătorii în vacanță, cum ar fi plimbările prin satele cu străzi pietruite, drumețiile lungi în natură și degustările de vinuri, pot agrava bolile legate de căldură. „Căldura extremă poate fi înșelător de periculoasă”, a spus el. „Mai ales când oamenii sunt în vacanță și, în mod natural, sunt mai relaxați în ceea ce privește rutina lor obișnuită.”
Dacă nu vă petreceți vacanța de vară mai la nord, iată câteva sfaturi de călătorie de la experți pentru a vă bucura de soarele mediteranean în siguranță.
Alegeți-vă cu grijă cazarea
Nu este neobișnuit să găsiți în sudul Europei afaceri, locuințe Airbnb și chiar gări care nu au deloc aer condiționat – un fapt care ar putea surprinde mulți turiști non-europeni.
„Electricitatea a fost întotdeauna foarte scumpă în Italia”, a spus Andrea Moradei, fondatorul Vinarium, o companie de turism viticol și cultural cu sediul în Florența. „Cu toții am crescut încercând să economisim energie. Înveți de la o vârstă fragedă să ții ferestrele deschise doar de seara târziu până la ora 21:00. Folosești obloane și perdele [pentru a menține răcoarea în timpul zilei].”
Moradei recomandă călătorilor care vizitează sudul Europei să aleagă cazări care rămân răcoroase în mod natural – cum ar fi clădirile istorice din piatră sau cărămidă, care au fost proiectate să absoarbă căldura în timpul zilei, sau cazările situate pe dealuri, care au obloane exterioare și ventilație încrucișată pentru circulația aerului pe timp de noapte.
Faceți ca localnicii – relaxați-vă după prânz
Orele de după prânz sunt adesea cele mai calde ale zilei, ceea ce îi invită pe călători să-și îmbrățișeze latura mediteraneană și să facă o siestă sau o pauză.
„Așa cum [facem] în multe țări mediteraneene, încercați să vă limitați activitățile după-amiaza”, a sfătuit Moradei. „Nu vă puteți umple zilele cu atâtea activități diferite, pentru că este prea cald. Luați exemplu de la localnici… lăsați câteva ore din zi să treacă.”
În Spania, Italia și Grecia, multe magazine și restaurante se închid după prânz (de obicei până la ora 17:00), în timp ce locuitorii se retrag în liniștea caselor lor. A sta la hotel poate părea o pierdere de timp prețios din vacanță, dar chiar și un pui de somn scurt vă poate îmbunătăți rezistența, ceea ce este esențial când aveți de-a face cu căldura debilitantă. A face siesta nu înseamnă neapărat a dormi. În Italia, orele leneșe de după masă sunt denumite pausa pranzo (pauza de prânz) și sunt considerate o modalitate de a vă reîncărca bateriile în timpul unei zile solicitante și, în weekend, de a digera un prânz copios. Puneți-vă la curent cu lecturile sau planificați-vă următoarele mese.
Vizitare inteligentă
Deși este tentant să includeți cât mai multe activități în vacanță – mai ales dacă aveți doar câteva zile la dispoziție în străinătate – experții recomandă adoptarea unui ritm relaxat, care să vă conserve energia, și acordarea priorității activităților în interior în timpul celor mai toride ore ale zilei.
Când Whitney Haldeman, fondatoarea Atlas Adventures, un grup de turism de lux pentru femei, s-a confruntat cu căldură extremă în timpul uneia dintre călătoriile sale în sudul Franței, ea a spus că grupul „a mutat vizitarea obiectivelor turistice mai devreme dimineața, a acordat prioritate prânzurilor lungi în locuri cu umbră sau aer condiționat, a inclus timp de odihnă zilnic și s-a orientat către experiențe mai lente, mai senzoriale: cum ar fi degustări de vinuri în pivnițe răcoroase sau plutirea în piscina hotelului”.
Muzeele și bisericile istorice sunt, în general, bine ventilate, astfel încât puteți continua să admirați relicve antice și comori religioase fără a vă expune la riscuri.
Semnele insolației
Nimic nu poate strica o vacanță mai mult decât o vizită neașteptată la o clinică de urgență, așa că recunoașterea semnelor de pericol ale epuizării din cauza căldurii poate fi crucială.
„În cazul epuizării din cauza căldurii, oamenii pot observa amețeli, transpirație excesivă sau greață”, a spus dr. Otulana. „Dacă se ajunge la insolație, simptomele devin mai grave și pot include confuzie și pierderea cunoștinței, precum și dureri de cap severe. De asemenea, poate apărea lipsa transpirației, în ciuda senzației de căldură. Sistemul de reglare a temperaturii corpului se oprește practic, iar temperatura poate crește peste 40 °C, ceea ce prezintă riscul de afectare a organelor.”
Otulana recomandă călătorilor să bea apă în mod regulat, chiar dacă se simt bine. „Hidratarea este esențială”, a spus dr. Otulana. „Așadar, mențineți un aport constant de lichide pe tot parcursul zilei.”
Haldeman și-a amintit cum grupul ei de turiști a căutat cu disperare alinare în timpul vacanței în Franța. „Tabletele de hidratare, ventilatoarele portabile și țesăturile naturale răcoroase au devenit esențiale”, a spus ea. „Unul dintre oaspeți a adus un ventilator alimentat cu baterii pe care toți l-am invidiat în a doua zi [a călătoriei noastre].”
Poate fi tentant să ignorați avertismentele privind insolația, mai ales dacă vizitați Mediterana tocmai pentru a vă bucura de soarele său faimos. Dar „căldura extremă vă poate strica întreaga călătorie”, avertizează Fowkes după propria experiență cu vremea extremă din regiune. „Nu-mi pasă cât de frumoasă este priveliștea – toți făceau același lucru: căutau aparate de ceață, se ascundeau în magazine alimentare, numărau orele până la lăsarea întunericului. Nu vizitam obiective turistice. Supraviețuiam.”
Sursa: BBC
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.