G4Media.ro

Cum riscă să fie afectate afacerile din regiunea Veneto de carantinarea obligatorie…

sursa foto: Pixabay.com

Cum riscă să fie afectate afacerile din regiunea Veneto de carantinarea obligatorie a românilor care se întorc din țară

În timp ce protejarea sănătății publice este prioritară, lumea afacerilor din provincia Veneto priveşte cu puţină îngrijorare la ordonanța semnată vineri de ministrul sănătății, Roberto Speranza. Dispoziția prevede carantinarea cetățenilor care au stat în România și Bulgaria în ultimele 14 zile, scrie Corriere della Sera, citată de Rador.

Pe scurt, obligaţia de a sta în izolare la domiciliu timp de două săptămâni de fiecare dată când te întorci din România nu va reprezenta o problemă doar pentru îngrijitori, menajere, lucrători sezonieri și emigranți, extrem de numeroşi în nord-estul Italiei, dar și pentru industriașii din regiunea Veneto și angajații lor.

„Și haideți să ne gândim şi la repercusiunile asupra turismului, care, de obicei, poate conta pe prezența multor români înstăriți în stațiunile noastre de pe litoral și în Veneția – adaugă Polegato. Sau recolta, anticipată anul acesta de douăzeci de zile și încredințată în mâinile a mii de muncitori din est.

Vinul este un element atât de important în economia locală, încât nu poate fi pus în pericol. Desigur, există utilaje, dar în zona DOC a Prosecco, recoltarea a fost făcută întotdeauna manual. Și-apoi, mai ales la Verona și Treviso, funcționează multe mici companii românești care ar putea intra în criză ». Consulatul, în contact cu ambasada, este disponibil pentru orice tip de indicație, chiar și pentru cele privind cursele aeriene din şi spre România.

Asociaţia Confindustria Est Europa

O țară în care, subliniază Luca Serena, președintele Confindustria Est Europa, trei mii de întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Veneto au înființat sucursale sau fabrici, cu un număr de 80-90 de mii de rezidenți. Mai ales în sectoarele de modă, încălțăminte și mobilier pentru casă.

„Toate aceste activităţi au un tehnician și același manager care cel puțin o dată pe lună călătoreşte între cele două țări, pentru a verifica situația – explică Serena. La fel cum există și o puternică mobilizare a personalului, care vine în Italia pentru instruire.

Este adevărat că România se confruntă cu un vârf în epidemia de Covid-19 și nimeni nu vrea să pună în pericol sănătatea publică, însă impunerea unui blocaj fără avertisment ar putea provoca aceeași pagubă ca o barieră între regiuni.

Multe companii – adaugă Serena – riscă să fie nevoite să întrerupă producția, eventual pentru o singură componentă, produsă în România. În locul carantinei, se putea dispune efectuarea testului cu cel mult 48 de ore de venire sau plecare. Acest lucru ar proteja sănătatea și economia, care trebuie să-şi revină după daunele grave și numeroasele restricţii din perioada de lockdown».

Între timp, trei lucrători ai unei companii cu sediul la Vicenza, a cărei fabrică se află în România, se află deja în carantină. Cei trei au revenit sâmbătă în Italia, după ce fuseseră trimişi în România pentru a controla utilajele şi au fost depistaţi pozitivi pentru Covid 19.

„Înțeleg motivele economiei – spune Giovanni Pavesi, directorul general al Unităţii Sanitare Locale Berica – dar mă întreb dacă această călătorie a fost cu adevărat esențială”.

Sursa: Corriere della Sera/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Romanul, sclavul Europei.