G4Media.ro

Cum reușește “armata de drone” a Ucrainei să terorizeze Rusia și să schimbe…

Photo by Genya SAVILOV / AFP

Cum reușește “armata de drone” a Ucrainei să terorizeze Rusia și să schimbe fața războaielor

În noaptea de 29 august, drone kamikaze ucrainene au pătruns peste 650 de kilometri în Rusia și au atacat baza aeriană din Pskov, distrugând două avioane cargo Iliuşin-76 şi avariind alte două. Atacul îndrăzneț asupra aerodromului rusesc – unul din multele care au avut loc în ultima perioadă pe teritoriul federației – a scos în evidență eficacitatea ucrainienilor în folosirea aparatelor fără pilot, dar și dificultățile continue și tot mai mari ale Rusiei în protejarea propriului teritoriu în fața dronelor inamice. Iar veștile nu sunt deloc bune pentru Moscova: armata de drone” pregătită de Ucraina pentru a fi folosite în războiul împotriva Rusiei este tot mai numeroasă.

Armata de drone

Într-un material dedicat programului secret de drone al Ucrainei, ABC News a precizat recent, citând oficiali și producători militari ucraineni, că guvernul de la Kiev antrenează mii de piloți de drone și își intensifică producția de avioane fără pilot pentru a aduce o armata de drone” în primele linii ale contraofensivei sale împotriva Rusiei.

Din noiembrie trecut până în luna mai a acestui an, Ucraina a pregătit 10.000 de piloți de drone, iar alți 10.000 de piloți sunt pregătiți chiar în acest moment, potrivit ministrului ucrainean al transformării digitale, Mikhailo Fedorov.

Vreau să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a distruge inamicul și a obține victoria. Forțele armate ucrainene primesc mult sprijin din partea partenerilor noștri occidentali, dar trebuie să ne dezvoltăm și propriile tehnologii și să le folosim la o scară nemaivăzută până acum în niciun conflict,” a spus un pilot de dronă.

Pentru Forțele armate ucrainene, războiul purtat cu ajutorul dronelor se dovedește deja un succes pe câmpul de luptă. Unele aparate fără pilot spionează pozițiile rusești, identificând ținte care sunt apoi lovite de focul de artilerie și mortar. Altele sunt drone de atac, aruncând grenade sau explodând la impactul cu ținta, eliminând soldați ruși ascunși în tranșee, aruncând în aer tancuri, lovind piesele de artilerie ascunse printre copaci și distrugând depozitele de muniții și liniile cheie de aprovizionare ale armatei lui Vladimir Putin.

De exemplu, o serie de atacuri cu drone asupra bazelor aeriene ruse aflate la sute de kilometri de linia frontului în decembrie 2022 a marcat un nou capitol în atacurile Ucrainei asupra infrastructurii din interiorul teritoriului rus. De atunci, loviturile ucrainiene pe teritoriul Rusiei au devenit constante, fiind folosite atât drone aeriene, cât și maritime.

În iulie, o dronă ucraineană a lovit un pod important din Peninsula Crimeea ocupată. Drona experimentală numită Sea Baby a atacat Podul Kerci cu aproape o mie de kilograme de explozibili într-un asalt care a ucis doi civili și a avariat construcția.

Aceasta a fost a doua oară când podul care leagă Crimeea de Rusia a fost atacat, lucru care sugerează că rușii au dificultăți majore să apere structura.

Apoi, în august, Ucraina a lansat un alt atac cu dronă asupra unei nave de război rusești, care a provocat un răspuns redus din partea navei, sugerând că echipajul nu ar fi observat-o. Ambarcațiunea Marinei ruse – identificată ca fiind nava de debarcare Olenegorsky Gornyak, din clasa Ropucha – a fost filmată în timp ce se înclina puternic și era remorcată în apropierea bazei navale din Marea Neagră, în videoclipuri care au contrazis declarația Ministerului rus al Apărării care afirmase inițial că dejucase un atac cu drone marine ucrainene.

Potrivit informațiilor, Olenegorsky Gornyak este o navă mare de debarcare ce aparține Flotei de Nord a Rusiei. Este posibil ca ambarcațiunea să fi fost adusă în Marea Neagră pentru a întări grupurile de asalt și debarcare.

După doar o zi, un petrolier rusesc a fost lovit de ambarcatiuni ucrainene fără pilot în strâmtoarea Kerci. Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere au fost trimise la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă. Atacul a întrerupt pentru scurt timp traficul pe Podul Kerci, punct strategic care leagă Peninsula Crimeea de Rusia continentală.

Ucraina, care rareori comentează atacurile asupra unor obiective ruseşti, nu a făcut nicio declaraţie oficială cu privire la acest incident, însă experți ucrainieni din domeniul securității au afirmat că atacul – realizat de SBU, serviciul secret de la Kiev – a vizat un petrolier care transportă combustibil pentru trupele ruse.

Publicația Moscow Times a identificat și ea nava ca fiind petrolierul chimic Sig, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad.

Comentând pe marginea acestor atacuri ale dronelor ucrainene, experții au afirmat că ele au scos la iveală slăbiciunile apărării Rusiei, sugerând că forțele lui Putin nu sunt pregătite să oprească ambarcațiunile care participă la operatiuni sinucigașe împotriva navelor Marinei ruse. Dar atacurile sugerează, de asemenea, că Rusia nu a acordat prioritate apărării împotriva acestor drone, mai ales că Ucraina și-a intensificat utilizarea dronelor-bărci în ultimele săptămâni. Înainte de loviturile împotriva navelor Olenegorsky Gornyak și Sig, atacurile anterioare cu drone navale ucrainiene au provocat teroare printre navele rusești de la Marea Neagră.

Iar la sfârșitul lunii august, patru avioane de transport rusești IL-76 au fost avariate într-un incendiu după ce drone ucrainiene au lovit un aerodrom rusesc la aproape 650 de kilometri de graniță.

Şeful serviciului militar de informaţii din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu pentru site-ul War Zone că două avioane cargo Iliuşin-76 au fost distruse şi două avariate în urma atacului asupra bazei aeriene ruse din Pskov. Rusia a afirmat că patru avioane au fost doar avariate.” Sursele au afirmat că este posibil ca în atac să fi fost implicate până la douăzeci de drone, care ar fi fost lansate din interiorul Rusiei, fie cu cunoștințele, fie sub supravegherea directă a Direcției de Informații pentru Apărare a Ucrainei.

Cert este că avioanele vizate sunt aparate cargo cu rază lungă de acţiune, ideale pentru transportul de trupe şi echipamente pe distanţe lungi şi, prin urmare, mijloace de război valoroase pentru Rusia.

În aceeași săptămână, ucrainenii au folosit drone din carton de la firma australiană SYPAQ pentru a avaria un MiG-29 și patru avioane de luptă Su-30 în regiunea Kursk din Rusia. Iar zilele trecute, Ucraina ar fi folosit drone ca parte a unei misiuni de distrugere a sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 și S-300 în Crimeea. 

O industrie în expansiune

ABC News a relatat că, în urmă cu un an, în Ucraina erau doar șapte producători care fabricau drone. Astăzi, există cel puțin 80 de firme, potrivit lui Dmitro Kovalchuk, directorul producătorului de drone Warbird.

Jurnaliștii americani au scris că Kovalchuk întruchipează spiritul antreprenorial care conduce această revoluție liniștită.’ Într-un an, firma sa a trecut de la a face doar trei drone pe lună la a produce 150.

În Ucraina, nicio întreprindere de stat nu produce drone. Toate sunt firme private, uneori parteneriate,” a declarat Kovalchuk. Potrivit acestuia, fabricarea unei drone costă 1.000 de dolari, ea putând distruge un tanc care costă 500.000 de dolari. Vorbim despre dezvoltarea unei armate de drone,” a spus Kovalchuk.

ABC News a prezentat cazul companiei Skyeton, care este unul dintre cei mai avansați producători de vehicule aeriene fără pilot (UAV). Drona sa de recunoaștere, denumită Raybird, costă peste un milion de dolari și poate zbura mai mult de 30 de ore la o altitudine de aproape 5.000 de metri, retransmițând în timp real imagini de înaltă calitate ale pozițiilor inamice aflate departe pe teritoriul Rusiei.

Oleksandr Stepura, fondatorul și președintele Skyeton, a declarat că UAV-urile trebuie să fie capabile să prioritizeze și să identifice ținte. Pentru noi, tancurile nu sunt obiecte pentru recunoaștere și pentru atacat. Pentru noi, (prioritare) sunt sistemele de război, sistemele de artilerie, sistemele de apărare aeriană din cealaltă tabără. Acestea sunt obiectivele pe care am dori să le recunoaștem și să le distrugem,” a spus Stepura.

Potrivit președintelui Skyeton, Raybird are deja încorporată inteligența artificială de bază, dar inginerii analizează o nouă generație de drone care ar putea transforma total războiul.

Era aparatelor cu pilot, în ceea ce privește forțele aeriene, s-a încheiat complet cu acest război”, a afirmat Stepura. Acest război a arătat că, pentru a avea o persoană în interiorul păsării zburătoare… nu există niciun motiv pentru a face asta, nici un sens. Pilotul nu are niciodată timp să se gândească. E vorba de milisecunde. Și orice mașină va face asta mai bine decât oamenii… și mai rapid și mai precis.

Analiștii au afirmat că această nouă armată de drone duce acum războiul în inima Rusiei, inclusiv la Moscova, arătându-le lui Putin și rușilor că teritoriul federației nu mai este imun la război și că Ucraina are noi capacități de drone cu rază mai lungă de acțiune.

ABC News a stat de vorbă cu un dezvoltator de drone cu cunoștințe intime despre programul top-secret al Ucrainei, care a oferit detalii despre dronele folosite în ultimele atacuri de la Moscova – aparate cu rază lungă de acțiune Bober.

Întrebat despre impactul psihologic al capacității de a lovi în interiorul Moscovei sau în apele teritoriale rusești, dezvoltatorul a spus: Este foarte important pentru noi. Le-am arătat că și noi putem juca acest joc. Este foarte important să îi facem pe ruși să știe că și noi avem arme. Și că, de asemenea, îi putem ataca.”

Cu cât se produc mai multe drone, cu atât vor fi realizate mai multe atacuri”, a spus dezvoltatorul. Înțelegerea mea despre obiectivele (militare ale Ucrainei) este de a avea capacitatea de a lovi toate aerodromurile strategice, de a ține departe aviația strategică capabilă să lanseze rachete,” a afirmat dezvoltatorul, referindu-se la faptul că aeronavele rusești operează în mare parte departe de front, lansând muniții cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare, infrastructurii și civile ucrainene, evitând să intre în zona acoperită de apărarea anti-aeriană ucraineană.

Războaie diferite

Într-un material dedicat subiectului, experții de la organizația de tip think tank Atlantic Council au vorbit despre modul în care succesul atacurilor cu drone ale ucrainienilor schimbă modul în care se vor desfășura războaiele viitorului.

Potrivit experților, dronele ieftine de carton, cum ar fi cele australiene SYPAQ folosite la atacul din Kursk, nu au puterea explozivă a artileriei, a rachetelor de croazieră sau a munițiilor de tip loitering. Cu toate acestea, aceste atacuri recente demonstrează că dronele mici pot avea încă impacturi strategice asimetrice. Este suficient ca doar o parte din atacurile cu drone să aibă succes. De asemenea, chiar și explozivii mici pot avea efecte uriașe.

Deși folosirea de drone ieftine cu rază lungă de acțiune nu este nouă, iar tehnologia folosită pentru ca dronele să pătrundă mult în spatele liniilor inamice, să evite apărările electronice și cinetice și să lovească cu precizie ținte militare există încă din 2012, integrarea și operaționalizarea tehnologiei a necesitat eforturi suplimentare.

Ucrainenii s-au dovedit însă inovatori în acest domeniu, prin răspândirea know-how-ului, rezolvarea provocărilor tehnice remarcabile și înființarea de companii pentru a produce drone în masă. Atacurile cu drone vor deveni de-acum o caracteristică de rutină a războiului, cred experții, care descriu o serie de progrese tehnologice ce permit în prezent utilizarea cu succes a aparatelor fără pilot: capacitatea de lovire cu precizie a unor ținte la distanță; piloți automați de drone, cum ar fi Cube sau Pixhawk, care reambalează aceleași componente ale telefonului mobil într-un controler de zbor specializat; software open-source, cum ar fi ArduPilot sau PX4, care ajută acești piloți automati să navigheze cu precizie și autonomie avioane, elicoptere, quadcoptere, vehicule terestre, bărci, submarine sau rachete în orice punct de pe pământ; capacitatea de a crea muniții ghidate cu precizie pentru mai puțin de o mie de dolari bucata; aparate cu aripi fixe; echipe de operatori-piloți bine antrenați etc.

Experții Atlantic Council susțin că ucrainenii au devenit deosebit de pricepuți să folosească atât drone aeriene, cât și maritime, ei inovând acum într-un ritm uluitor. Potrivit analiștilor, trei tendințe vor face aceste atacuri cu drone ieftine cu rază lungă de acțiune mai frecvente și mai de succes, ele devenid rapid o caracteristică a războiului modern.

·        Ucrainenii răspândesc cunoștințele tehnice atât prin canale formale, cât și informale. Inițiative conduse de guvern, cum ar fi Armata de drone, au instruit peste zece mii de operatori de drone în ultimul an. O rețea mare, descentralizată de ingineri, operatori și oameni de afaceri colaborează acum la cercetare, dezvoltare, distribuție și angajare.

·        Inginerii ucraineni creează tehnologii specializate pentru a face dronele mai eficiente pe câmpul de luptă. De exemplu, ucrainenii au modificat software-ul open-source de control al zborului pentru a include algoritmi sofisticați pentru a detecta bruiajul GPS și a recurge la mijloace alternative de navigare. Ucrainenii dezvoltă, de asemenea, algoritmi bazați pe inteligență artificială pentru a păstra drona ‘fixată’ pe țintele mobile chiar și fără un operator uman.

·        Ucrainenii și partenerii străini creează noi companii pentru a furniza tehnologie ieftină de lovire. O rețea de peste două sute de startup-uri de drone descentralizate și adesea finanțate independent funcționează acum în Ucraina. Ele își gestionează adesea propriile lanțuri internaționale de aprovizionare. Furnizorii străini oferă acum soluții la cheie care reduc obstacolele în calea angajării. Dronele din carton furnizate de SYPAQ din Australia sunt un exemplu. Iar One Way Aerospace, cu sediul în Ucraina, co-fondată de veterani britanici și australieni și un inginer ucrainean, produce acum drone kamikaze la preț redus.

Surse: ABC News, War Zone, The Conversation, BBC, Atlantic Council, Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Problema e ca si rusii pot face acelasi lucru. Probabil ucrainienii au acces la tehnologie occidentala si pot face mai multe si mai repede. In final, insa tot cu oamenii de la sol trebuie sa recuceresti teritoriile alea.