G4Media.ro

Cum justifică CNSAS că a secretizat în premieră accesul la nota de…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Cum justifică CNSAS că a secretizat în premieră accesul la nota de constatare în cazul lui Crin Antonescu: ”E o situaţie de excepție de la accesul public” / E pentru prima oară când instituția interzice accesul la acest tip de documente

Jurnalistul Ovidiu Vanghele a publicat pe contul său de facebook răspunsul primit de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în care vicepreședintele Mădălin Hodor justifică refuzul instituției de a da accesul publicului la nota de constatare care stă la baza adeverinței de necolaborare cu Securitatea lui Crin Antonescu. Este pentru prima oară când CNSAS refuză accesul publicului la o notă de constatare. Hodor susține că nota de constatare ”nu este un act administrativ si nu este supus comunicării publice” și reprezintă ”o situaţie de excepție de la accesul public”.

Răspunsul CNSAS invocă și o sentință din 2015 a Tribunalului București.

Vicepreședintele CNSAS nu explică în răspunsul său de ce însă până acum accesul publicului la notele de constatare în cazul altor persoane verificate a fost public.

De altfel, Germina Nagâț și Răzvan Popa, membri în Colegiul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), au declarat miercuri că în cazul lui Crin Antonescu e pentru prima oară când CNSAS interzice accesul publicului la notele de constatare emise de instituție. Ambii au spus că nu sunt de acord cu decizia.

Reamintim că CNSAS a publicat marți o adeverință în care afirmă că Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la prezidențiale, a dat o declarație la Securitate despre un coleg profesor de la Școala Generală Niculițel (Tulcea), dar nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, poliția politică a regimului comunist. Crin Antonescu a spus ulterior că a dat declarația după ce un prieten a încercat să fugă din România. În premieră, CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta. Antonescu a declarat marți că va cere nota de la CNSAS și o va face publică.

“Nici acest Colegiu din care fac parte (spre exasperarea unora) NU a votat vreo modificare de procedură sau de mod de lucru, în privința dreptului de consultare a notelor de constatare care stau în spatele adeverințelor. E drept că la ultima ședință de săptămâna trecută unii colegi au avut subit o epifanie, dar nu s-a decis nimic. Personal, am pus „revelația” pe seama atmosferei pascale, nu mi-am imaginat ce va urma. Deși ce a urmat ne face de râs pe toți, în mod paușal, legea spune că răspunderea este individuală. Prin urmare, vă spun că eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi de acord cu restricționarea accesului la notele de constatare votate ca adeverințe, acces care a fost permis timp de 17 ani. Și nu o să-mi schimb opinia, indiferent cum îl cheamă pe titularul adeverinței cu pricina”, a scris Germina Nagâț pe facebook.

Un alt membru al CNSAS, Răzvan Popa, a scris pe facebook că restricționarea accesului la nota de constatare reprezintă o premieră și “cineva va trebui să facă un pas în spate. A big one”.

Mădălin Hodor a devenit membru în conducerea CNSAS la propunerea PNL. Hodor a predat în 2023 la Academia SRI, după cum scrie în declarația de avere. El i-a apărat public pe Lucian Bode și Nicolae Ciucă în scandalurile din presă și a încercat să absolve serviciile de informații de orice implicare în legile securității care le-ar fi sporit semnificativ puterile.

Răspunsul integral primit de jurnalistul Ovidiu Vanghele de la CNSAS:

Ca urmare cererii dumneavoastrå din data de 16.04.2025, înregistrată la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității cu nr. P1030/25/16.04.2025, prin care solicitați studierea notei de constatare a candidatului pentru funcția de președinte al României, domnul Antonescu George Crin Laurențiu, vă comunicăm următoarele:

Actul normativ ce reglementează activitatea instituției nu prevede posibilitatea transmiterii/studierii de către terți a notei de constatare emisă de Direcţia de specialitate. Acest document nu este un act administrativ si nu este supus comunicării publice, nefiind producător de efecte juridice prin el insuși, este doar o operațjune prealabilă finalizării verificării, prin supunerea spre vot de către Colegiul C.N.S.A.S., conform art. 8 și art. 9 din Ordonanta de urgentă nr. 24/2008.
Astfel, fiind vorba de un act intern prealabil, premergător finalizării componentei interne a procedurii de verificare, acesta nu face obiectul unei comunicări publice, reprezentând o situaţie de excepție de la accesul public, potrivit art. 12 din Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public.

De asemenea prin Sentința civilă nr. 369/20.01.2015 Tribunalul București – Sectia a ll-a Contencios Administrativ și Fiscal s-a statuat faptul că nota de constatare reprezintă un document care nu este accesibil oricărei persoane pretinde să studieze, fiind exceptat de la liberul acces potrivit art. 12 din Legea nr. 544/2001, întrucât conține informații determinante referitoare la o persoană.

Conform prevederilor art. 4 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă nr. 24/2008, Nota de constatare sau adeverinţa emisă de Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securitătți potrivit art. 8, respectiv art. 9, se comunică prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în 48 de ore de la emitere, candidatului verificat. Adeverința emisă potrivit art. 8 alin. (1) lt. b) sau art. 9 se publică de îndată pe pagina de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității.

În consecinţă, documentul în discuţie nu este supus comunicări tertelor persoane.

Cu stimă,
Vicepreşedinte,
Mădălin Hodor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Deci Madalin Hodor e un sekurici de tip nou, care face scut in fata sekuricilor mai vechi…

  2. Dacă nota/ declarația dată de Crin Antonescu…nu devine publică până la alegeri…e clar ce e in ea….

    Dacă caută tot felul de chestii birocratice…pentru a nu publica nota…e clar ce e acolo.

  3. Toate bune și frumoase,dar art.12 din Legea 544/2001 nu încadrează nota de constatare cu pricina în categoria actelor ce contin informații exceptate de la aceesul la informațiile de interes public,așa cum se precizează în răspunsul CNSAS.Textul de lege referit este clar și nu comportă discuții,vizând actele strict determinate în conținutul lui(cele care vizează apărarea națională,siguranța și ordinea publică dacă sunt clasificate,acte ale autorităților care iau decizii deliberative clasificate,potrivit legii,acte vizând anchete și proceduri disciplinare,ori proceduri judiciare,dacă prejudiciază ancheta/procedurile în discuție ori pot pune în pericol viața,integritatea corporalăsau sănătatea subiecților vizați,actele privind datele persoanelor potrivit legii(și aici legea spune că se poate face în comunicări anonimizarea datelor personale)și actele prin care se vizează protejarea tinerilor.Ori nota de constatare cu pricina nu se încadrează în niciunul din aceste cazuri,tocmai de aceea nu ni se indică nici litera din textul art.12 vizată.Iar textul art 14 lit d din OUG 24/2008 obligă Consiliul CNSAS să asigure exercitarea dreptului de acces la informațiile de interes publicpentru toate persoanele interesate,inclusiv în relație cu presa scrisă și audio-vizuală.Dovadă este chiar practica de până acum a CNSAS.Dl.Hodor sau cine și-a permis de la CNSAS să schimbe fără temei legal această practică,în premieră pentru dl.Antonescu și să încalce astfel accesul la informațiile de interes public pentru presă și persoanele care justifică un interes legitim?

  4. Ce făcuși băi CăCăRău fuseși sifonator și acu vrei să ajungi prezidente? Hai Sigtir

    • si dca devine mai victima deacta klasconi? asta are furnici? prune vii? l-a trezit cineva. nu il deranjati ca deranjeaza

  5. Ieri promitea Antonescu, că astăzi la prima oră, face o copie după declarație și o publică

  6. Hai ca deja sunteti m.
    Ați văzut ca diploma de bac a pr0stănacului e bună de fentă și acu o dați cu turnătorii.
    O să apară, ca și diploma, cândva, când trebuie cu adevărat. Și oricum nu scria mare lucru în declarație: ” hâc!hâc!hâc! Eu cu cine votez? Încă o vodcă va rog.”

    • 🙂 stai in loc de o diploma lipsa? concedii de zeci de milioane euro secrete (milioanele). contracte cu statul, ajutoare si participare la ajutoare/ajutorarea ucrainei, concrsuri pentru posturile la stat, numarul bugetarilor din administratie (aici chiar am dubii ca ar putea sa stie), doctoratul lui ciuca. asa ca, romanii inca au sechele. totul e secret pentru ca vecinul e turnator.

  7. Ieri ne dădea asigurări că astăzi la prima oră va face o copie după declarație și o va publica.

  8. pai da, o situatie de exceptie a fost si anularea alegerilor, si eliminarea sosoacai, si eliminarea cegeului, acu si eliminarea declaratiei kkraului. cam multe situatii de exceptie, nu vi se pare?

    • asadar, romania e o tara de exceptie. acum inteleg. nu intelegeam cum am cheltuit anul trecut 50k dolari si m-am mai imprumutat de inca 10k euro (vezi pib +datorie) in conditiile in care sunt numai posesor de cetatenie romana (dar nu mai locuiesc de prin 2013, liberal fiind). exceptional ce pr0st finantist sunt. ma gandesc sa cer cetatenii si pentru copii si nepoti, poate mai scade pib-ul lui iliescu

    • ps: liberlismul in pnl s-a terminat cu antonescu in 2012

  9. D-le Crin…ați mințit când ați spus că vreți că declarația sa fie publicată? Dacă da, de ce?

    • si daca nu, de ce nu

    • pe tine te muta grija ce a facut asta inainte de 89? r3tard4tule. dupa, asta a facut prima alianta psd-pnl, si a terminat cu liberalismul in pnl, aducand noi aere cu miros de trandafiri si spagi. 1d1oti ca tine ii voteaza pe aia are nu ar fi avut voie sa „treaca strda” cf punctul;ui 8 de la timisoara.

  10. Nu știm care este situația factuală avută în vedere de sentința referită din 2015.dar potrivit art.14 al.1 din OUG 24/2008,informațiile privind datele personale ale oricărui cetățean pot deveni informații de interes public numai în măsura în care afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice,ori în raport cu conținutul unei note de constatare o astfel de capacitate de exercitare a unei funcții prezidențiale poate fi adusă în discuție.

  11. Iar potrivit art 12 lit.d din Legea 544/2001,informațiile privind datele personale sunt exceptate de la accesul la informațiile publice potrivit legii,deci nu în mod automat.Ori legea în materie este GDPR care nu exceptează comunicarea și circulația datelor cu caracter personal de la accesul la informațiile publice,ci ia măsuri de protejare a acestora sub forma anonimizării .Sentința invocată este singulară,izolată în practica judiciară și oricum o hotărâre judecătorească ,ca decizie de speță singulară nu poate fi izvor de lege.

  12. Acesta este un non subiect.

    Nu inteleg de ce se discuta despre el. Care este scopul.

    • Pentru ca nu poti avea un presedinte santajabil cu niste sifonari la securitate. La Basescu tipam ca era niste note nu spuneau nimic si l-au declarat colaborator. Hai sa il vedem daca este asa curat.

  13. Cineva îi bagă petarde lui Kkrău.