G4Media.ro

Cum își desființează Rafila propriul proiect: „Nu există legătură între obiectivele propuse…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cum își desființează Rafila propriul proiect: „Nu există legătură între obiectivele propuse şi măsuri” în Planul de combatere a cancerului / Ministrul Sănătății este inițiator al legii, iar acum trebuia să vină cu normele de aplicare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a declarat, joi, că „nu există legătură între obiectivele propuse şi măsuri” în Planul național pentru combaterea cancerului. Ministrul Sănătății, care este și deputat PSD, a semnat ca inițiator legea prin care a fost aprobat planul în Parlament, iar acum trebuia să vină cu normele de aplicare, astfel încât acesta să înceapă să fie aplicat.

„În ceea ce priveşte Planul naţional de control al cancerului, care a fost legiferat într-o lege care a apărut în Monitorul Oficial pe data de 8 octombrie 2022, eu nefiind oncolog am crezut şi cred în continuare cu tărie că oncologii sunt cei care trebuie să lucreze la realizarea şi mai ales la implementarea şi redactarea normelor. Am dat acest plan unui grup prestigios de medici care lucrează în domeniul oncologiei, 20 de profesori universitari, medici specialişti, dânşii l-au analizat şi au propus reformularea şi adaptarea lui încât să fie posibilă realizarea de norme. Din analiza pe care dânşii au făcut-o, dar şi colegii de la Ministerul Sănătăţii, am avut repetate întruniri, a rezultat că nu există legătură între obiectivele propuse şi măsurile care ar trebui să ducă la atingerea acelor obiective, există tot felul de măsuri care nu au avut niciun fel de legătură cu combaterea cancerului şi, bineînţeles, aceste lucruri, dacă sunt corectate, pot fi elaborate normal”, a declarat Alexandru Rafila, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Întrebat ce părere are despre faptul că Federaţia Bolnavilor de Cancer urmează să organizeze proteste, deoarece nu există norme de aplicare pentru Planul naţional de control al cancerului, Rafila a replicat că acel colectiv de specialişti „nu stă pe loc” şi lucrează pentru corectarea legii şi găsirea de soluţii pentru aplicarea planului.

„E un grup extins, până la 40 de persoane care sunt implicate, pentru că sunt şi subcomisiile de specialitate, nu e doar comisia de oncologie. Este totuşi rolul specialiştilor să facă acest lucru şi vreau să îl asigur pe domnul Irimia că toată activitatea aceasta a specialiştilor este dedicată pacienţilor şi încercării de a avea o lege bună, sustenabilă şi norme aplicabile. Ne dorim ca acest lucru, inclusiv accesul la inovaţie şi la medicină personalizată să se întâmple într-un timp cât mai scurt, dar, pentru acest lucru, trebuie precizate inclusiv sursele de finanţare care, din păcate, lipseau în proiectul de lege în varianta despre care discutam”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Context. De aproape o lună de zile, Alexandru Rafila argumentează faptul că ministerul pe care îl conduce nu a realizat normele de aplicare a planului prin faptul că acesta trebuie corectat.

Alexandru Rafila este în același timp unul dintre inițiatorii legii prin care a fost aprobat planul, proiectul fiind susținut de toate partidele. Lista inițiatorilor și semnatarilor poate fi consultată aici..

Mai mult, planul a devenit proiect de lege după ce a fost elaborat de un grup de lucru creat în Parlament, din care de asemenea Alexandru Rafila face parte.

În 2 noiembrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. La ceremonie au participat premierul Nicolae Ciucă, iniţiatori ai legii şi consilieri prezidenţiali. Între participanți s-a aflat inclusiv ministrul Alexandru Rafila.

Teoretic, în iunie, adică la 180 de zile de la promulgare, Planul trebuia să devină funcțional.

Dacă această lege nu va fi implementată, „omorând speranța pacienților cu cancer din România”, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susține că își rezervă dreptul de a acționa în judecată Ministerul Sănătății și pe ministrul Alexandru Rafila, pentru încălcarea legilor votate de Parlamentul României și promulgate de președintele țăriiDetalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 30%, adică 3 din 10 votanți, au ales PSD în 2020, punând PSD pe primul loc în alegeri. Pe Rafila l-au vrut.