G4Media.ro

Cum demonstrează ANPC cu biscuiți și cornuri că firmele străine practică dublu…

Sursa Foto: Inquam Photos / George Călin

Cum demonstrează ANPC cu biscuiți și cornuri că firmele străine practică dublu standard în ce privește calitatea produselor vândute în România pentru a-i susține în campanie teoria lui Dragnea

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a comparat, vineri, produse alimentare asemănătoare vândute de acelaşi hipermarket în România şi în Franţa, pentru a demonstra astfel practicarea unui dublu standard de calitate de către reţelele comerciale multinaţionale, transmite Agerpres.

Acest demers are loc în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, și-a concentrat o parte din discursul electoral acuzând firmele străine că vând produse de o calitate mai slabă în România și în Estul Europei decât cele comercializate în țările occidentală. Dragnea a depus în Parlament chiar un proiect de lege împotriva dublului standard.

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a arătat că eticheta unui pachet de biscuiţi Petit-Beurre comercializat în România indică un conţinut de grăsimi vegetale, în timp ce eticheta unui pachet de biscuiţi Petit-Beurre vândut în Franţa de acelaşi comerciant indică un conţinut de produs lactat. Produsele comparate erau din acelaşi brand, Petit-Beurre, dar din sortimente diferite.

Preşedintele ANPC, Marius Pîrvu, a respins posibilitatea ca diferenţa semnificativă de preţ dintre cele două produse să fie motivul determinant al conţinutului diferit al acestora. Preşedintele ANPC a susţinut că există un dublu standard de calitate utilizat de comerciant pe cele două pieţe, prin faptul că ambele produse sunt vândute sub acelaşi brand – Petit-Beurre.

De asemenea, directorul general al ANPC a comparat un croissant cu caise vândut de un supermarket în România, cu acelaşi croissant vândut în Franţa de acelaşi supermarket. Potrivit etichetelor, croissantul comercializat în România are piure de caise cu o concentraţie de caise în proporţie de 2%, iar croissantul vândut în Franţa include piure de caise cu o concentraţie de caise de 35%. Şi în cazul acestei comparaţii, conducerea ANPC a susţinut că preţul este irelevant şi că reţeaua de retail practică un standard diferit de calitate în România comparativ cu pieţele din Europa de Vest.

În context, Marius Pîrvu a acuzat marile reţele comerciale prezente în România de practicarea unui dublu standard în ceea ce priveşte calitatea.

„Există o legislaţie europeană, Regulamentul 1169, pe care ei ar trebui să îl respecte. Din nefericire, ei găsesc anumite posibilităţi şi fac astfel de lucruri. Ei consideră că sunt două produse diferite”, a acuzat Marius Pîrvu.

Acesta a subliniat că el, personal, „are o problemă” cu importurile de proastă calitate.

„Tot timpul am considerat că mediul de afaceri trebuie să fie un partener pentru noi, autorităţile. Dar când eu, cel puţin de un an de zile, constat că media celor sancţionaţi rămâne constantă, înseamnă că chiar avem o problemă, adică trebuie cumva să găsim soluţia, am parcurs toate etapele necesare vizavi de ceea ce înseamnă parteneriatul cu agentul economic. Unii răspund, dar eu personal am o problemă, o spun public, cu ceea ce vine din import de proastă calitate”, a afirmat preşedintele ANPC.

El consideră că producătorii români au fost dezechilibraţi de comercianţii vest-europeni.

„Nu contest, sunt şi producători români care încalcă legislaţia. Dar eu cred că ei au fost puşi într-un dezechilibru major când au intrat în competiţie cu ceea ce înseamnă un operator economic din afară”, a afirmat Pîrvu.

Preşedintele ANPC a avertizat că inspectorii pentru protecţia consumatorilor nu vor ezita să închidă mari magazine, în cazul în care acestea nu vor respecta prevederile legale.

„Am avut discuţii, cred că lunar, cu asociaţia marilor retaileri. Din nefericire, constat că nu se schimbă lucruri şi atunci trebuie să le schimbăm noi. Feed-back-ul meu este să modific legislaţia. Am închis şi mari magazine, vom continua să închidem dacă nu respectă prevederile legale, şi toate acestea nu ca să speriem mediul de afaceri, dar nu putem sta cu mâinile în sân şi să ne uităm că importul ne sufocă, produsele proaste ne sufocă şi noi să nu luăm nici o măsură”, a încheiat Marius Pîrvu.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Citește și

Dragnea acuză standarde duble: Roşiile bune se păstrează pentru ţările din vest, iar în România vin roşiile proaste şi nesănătoase

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Ma bucur ca se discuta problema asta foarte veche, desi este din motive politice si are mari sanse sa fie uitata la scurt timp dupa alegeri. Insa marele deranj care il vad eu este ca nu se discuta de ce anume primesc copii biscuiti si cornulete, care nu sunt produse sanatoase. Au un continut ridicat de zahar, plus alte componente care le ataca imunitatea in timp.

    • nu zic ca nu ai dreptate per ansamblu, dar sa sustii ca ti se ataca imunitatea de la biscuiti e cam trasa de par. am mancat biscuiti de cand sunt mic si nu mi-a scazut nicio imunitate, ca doar nu mananci un kil pe zi. daca le da fructe din alea ne-bio iar nu sunt sanatoase. lapte, la fel. auzi, dar in fond cine ii obliga sa manance? statul ofera asta, tu esti liber sa ii interzici copilului sa nu manance. chiar crezi ca ar putea sa dea statul ceva sa multumeasca pe toti parintii? ca toate produsele au ceva neregula pe logica asta. daca nu ne da, de ce nu ne da. cand ne da, ca nu e bun. bine, ma, fa-ti tara ta si fa ce vrei tu in ea.

  2. Sa spui ca pretul este irelevant este cea mai tare aberatie posibila! De parca produsul se produce printr-o simpla bataie din palme. Asta e clasic intr-o tara bananiera in care populatia cunoste prea putina economie.

    • Important e sa fie strânse cu usa supermarketurile pentru ca producatorii din Clientela Ciumei Rosii sa poata sa vanda gunoaiele lor la preturi care sa le permita sa fure si sa se imbuibe. Mancati buscuiti turcesti si croissante din aluat congelat, ca ăstea nu au dublu standard. SUNT PUR SI SIMPLU GUNOAIE recomandate de PSD cu care nimic nu se poate compara.

  3. 1. Chestiunea dublului standard este o fumigenă sulfuroasa marca PSD.
    2. Demonstrația ANPC este complet idioată.
    3. Produsele trebuie sa fie conform specificațiilor de pe etichetă.

    • 1. Chestiunea dublului standard este o fumigenă sulfuroasa marca PSD.
      Cum poti afirma aceasta minciuna idioata cum ca dublul standard este o fumigena PSD cand ieri la PROTV a fost difuzat un interviu in care Věra Jourová, comisarul european pe protecţia consumatorilor, a anuntat noi reguli si sanctiuni drastice pentru eliminarea dublului standard de catre Comisia Europeana. Citeste aici vaca imputita si uitate la interviu inainte sa intoxici populatia cu ura ta fata de psd.

      https://stirileprotv.ro/stiri/europarlamentare/e-u-yes-la-vot-legea-europeana-care-va-elimina-dublul-standard-un-brand-acelasi-produs.html

    • Bai, Aline, esti prost. Atata timp cat produsul respecta ceea ce scrie pe eticheta, nu e nici un dublu standard. Nu producatorii europeni, ci importatorii romani sunt cei care aduc in tara produse mai slabe calitativ, ghici de ce? Pentru ca sunt mai ieftine.
      De altfel, chiar in articol scrie undeva ca „produsele comparate erau din acelaşi brand, Petit-Beurre, dar din sortimente diferite.” Nu poti avea pretentia ca un Samsung de 300 lei sa fie identic cu un Samsung Note 9 (desi sunt acelasi brand, nu?)
      Dublu standard e cand etichetele sunt identice, iar continutul diferit. Da, au fost si asemenea cazuri si la asta se refera actiunea comisarului Vera Jurova. Insa exemplul oferit de ANPC (obiectul articolului de fata) e ca si cum ai compara mere cu pere, plangandu-te ca nu-s la fel.

    • @Alin
      Dacă bei Heineken produs în Olanda și Heineken produs în Romania și ti se pare că diferă ceva, să știi că nu Heineken este de vină.
      Plimbă-te putin prin Amsterdam și apoi prin București, poate așa vei intelege ce diferențe există între PvdA și PSD.

      Poate nu ai observat, dar există o diferență și între euro și leu.

      Tema te depașește, dar poți fi sigur că votând PSD ești sub standardele lumii civilizate.

    • Acest polituc de la ANPC a vazut ce rahaturi se vand la coltull strazii sub denumirea de croissant? O bucata de paine cu un clei cu aroma de caise… Dar pentru ca e un propagandist slugarnic arata cu degetul spre supermarkturi cum a priit oridn de la cei care ii platesc solda de slugă. JAVRA komunista-nationalista cu creier de vierme, cam asta e inspectorul Stăndărel. Aceasta institutie lucreaza cu niste putori incompetent, platite gras, si care ard fitilul de pomana1

  4. Evident ca e un idiot. Sunt zeci de firme care produc biscuiti Petit-Beur, iar croissante cu caise nu rezulta ca erau acelasi sortiment – sunt zeci de tipuri de croissante cu caise. Despre RAHATURILE care se vând drept croissant la coltul strazii, facute cu paine congelata si margarina sau grasimi sintetice, acest DOBITOC ce are de spus?

    • Mă îndoiesc că acest individ cu o mutră atât de nteligemta poate explica ce este acela un standard si ca a citit vreodata un standard. Cel mult a citit etichete, si asta nu foarte usor, dupa cum s-a vazut si e la sef lui dnCIuma Rosie care se bâlbâie ca un elev de scoala primara. Toti CRETINII sau adunat n APC?

  5. ANPC-ul e cel mai tare când inspectorii merg cu camera după ei când fac controale la mare (stilul Piedone). In rest e varza si celor de acolo li se rupe de consumatori.

  6. Duminica mergem la vot!

  7. Nu are sens demonstrația , dar e de înțeles. S-a grăbit să-i facă pe plac lui Daddy, ca o slugă credincioasă.

  8. Noi reguli pentru eliminarea dublului standard

    În 2019, parlamentarii europeni au ajuns la un acord, iar Comisia Europeană anunţa noi reguli pentru eliminarea dublului standard. Comisarul pentru consumatori ne-a explicat că vor fi eliminate produsele cu dublu standard de pe pieţele din cadrul Uniunii, iar amenzile pentru producători vor fi uriaşe. Cea mai mică sancţiune reprezintă 4% din cifra de afaceri.
    Věra Jourová, comisarul european pe protecţia consumatorilor: “E pentru prima dată când interzicem oficial, acest dublu standard. Nu vor avea nicio şansă să justifice diferenţele. Deci, nu vor putea avea produse diferite pentru pieţele din Vest şi Est. Un brand, acelaşi produs, asta e prinipiul noii legislaţii.”

    • Věra Jourová, comisarul european pe protecţia consumatorilor: “Am pus presiune nu numai pe instituţiile europene, ci am început deja şi pe producători. Revizuiţi-vă activitatea, nu mai tolerăm acest dublu standard, trebuie să schimbaţi compoziţia produselor, altfel veţi avea o mare problemă!”

    • Nu mai insista, e vorba despre altceva in cazul de fata: pupincurism la adresa lui Daddy.

    • in ce aveti luat cu copy paste e altceva, e ca un produs branduit la fel e un pic diferit intr-un magazin din vest fata de unul din est, lucru vizibil chiar din eticheta la compozitie.adica retetarul este modificat desi oamenii cred ca e acelasi produs datorita marketingului.

  9. Intreg statul e subordonat PSD.

    Nu mai e posibil sa fii angajat la stat fara sa fii sluga de partid.

  10. ANPC se comporta de fiecare data ca si cum tocmai a invatat sa citeasca.

    Cu daddy….Auchan nu iti dicteaza ce sa le dai copiilor sa manance. De cine se plange in fapt dragnea? De stat care a ales produse mai putin bune pentru ca e zgarcit sau asa a iesit combinatia cu firma.

  11. Petit Beurre este o denumire generica… RoStar fabrica de biscuiti din Bucuresti fabrica o gama large de „Petit Beurre”… comparam mere cu mere… produse apartinand unor producatori diferiti…

  12. Mare om și mare caracter pe Liviu Dragnea! Mă întreb ce ne-am face fara el?
    P.S. Cred că mult mai bine!

  13. Sa ne spuna dl. dela ANPC despre cornurlile mucegaite distribuite in scoli ?

  14. Eu am cumparat President Beurre Tendre 250 gr din Franta la pretul de 1,78 Euro , iar in Romania pretul este de 14,50 Lei , diferenta este majora din punct de vedere al calitatii , bineinteles in defavoarea produsului comercializat in Romania.

    • E acelasi, dar depinde unde îl mănânci.
      Dacă vei simti un gust de ”rahat” sigur îl mănânci acasă.

      Pentru cultura ta generală…
      Cumpară President Beurre Tendre 250 gr x 2 buc. din Franta și mănâncă o cutie în Franța iar pe celaltă când ajungi în București!

    • P.S.
      Chestiunea cu pretul este normală.
      S-au mărit nejustificat salariile și au crescut justificat preturile pentru că tuturor angajatorilor le-au crescut cheltuielile cu salariile.

    • Ca să nu te țin prea mult în tensiune.
      Aerul pe care îl respiri schimbă gustul mâncării.
      Poate reușiți să schimbați și aerul din București odată cu legislația împortiva dublului standard.

  15. P.S.
    Chestiunea cu pretul este normală.
    S-au mărit nejustificat salariile și au crescut justificat preturile pentru că tuturor angajatorilor le-au crescut cheltuielile cu salariile.