G4Media.ro

Cum au primit Irlanda de Nord și Scoția momentul Brexitului

Cum au primit Irlanda de Nord și Scoția momentul Brexitului

Majoritatea nord-irlandezilor consideră că interesele lor au fost mai bine protejate în cadrul UE, scrie publicația Le Razon, citată de Rador.

Calmul aparent cu care Ulster a primit ieşirea oficială a Regatului Unit din UE, după 47 de ani de „mariaj” furtunos, este înşelător. Provincia britanică Irlanda de Nord, care a votat în proporţie de 56% pentru rămânerea în UE la referendumul din 2016, priveşte cu unanimă îngrijorare la viitorul care o aşteaptă.

„Ne temem că Brexit înseamnă pierderea libertăţilor şi a protecţiei de care ne-am bucurat ca europeni”, se lamentează Andrew, şoferul de taxi care ne însoţeşte în turul vechilor treceri de frontieră care au separat ambele ţări până la Acordurile din Vinerea Mare din 1998.

Şi ideea că acordul provizoriu ar evita o „frontieră dură” între cele două Irlande nu convinge pe nimeni aici. Republicanii catolici au votat masiv împotriva Brexitului şi se tem de consecinţele părăsirii UE. Între timp, unioniştii, care au făcut campanie pentru ieşirea din „clubul comunitar”, se tem că angajamentul va îndepărta Ulster de restul Regatului Unit.

Pe tot parcursul zilei de vineri, cetăţenii opuşi Brexitului au organizat proteste în diferite puncte ale graniţei dintre cele două ţări. Pe afişele şi pancartele purtate de activiştii Comunităţilor de Frontieră împotriva Brexitului (BCAB) în diferite acte de protest se puteau citi fraze precum „lupta continuă”.

Unul dintre ei a fost Benjamin, un recepţioner în vârstă de 21 de ani, care recunoaşte că încearcă sentimente contradictorii. „Cred că ar fi trebuit să rămânem în UE”, dar „trebuie să respectăm rezultatul referendumului”. Alături de el, Molly se exprimă mai răspicat, ea participând la protest însoţită de cei doi copii ai săi.

„Lucrez într-o companie mică din Republica Irlandeză, dar locuiesc în continuare în Derry, deoarece îmi ia doar zece minute cu maşina să ajung la muncă în fiecare zi”, comentează ea. „Vă imaginaţi cum s-ar schimba viaţa mea dacă va trebui să stau zilnic la coadă la frontieră pentru a intra şi a ieşi din Irlanda de Nord”, ne întreabă Molly.

Fără îndoială, cel mai mobilizat partid irlandez este naţionalistul Sinn Fein, fost braţ politic al dizolvatei Armatei Republicane Irlandeze (IRA). Preşedinta sa, Mary Lou McDonald afirmă că „mulţi nord-irlandezi, care se consideră britanici sau unionişti, cred acum că unificarea Irlandei este singura şi cea mai bună cale de a rămâne în blocul comunitar.

„Acest lucru este demonstrat de faptul că un număr fără precedent de oameni efectuează formalităţile pentru obţinerea paşaportului irlandez. O fac pentru a-şi proteja interesele, pentru că îşi dau seama că aceste interese sunt mai bine servite într-o nouă Irlandă care face parte din UE”, a declarat McDonald.

Scoţia:  “Vom face tot posibilul să obţinem un referendum în acest an”

Partizanii independenţei Scoţiei, majoritar opuşi Brexit, “sunt pe cale să câştige”, a afirmat vineri prim-ministrul scoţian, Nicola Sturgeon, care promite “să facă totul” pentru a obţine organizarea unui nou vot pe această tema în ciuda intransigenţei Londrei.

“Astăzi este un moment de reală şi profundă tristeţe pentru unii dintre noi. Această tristeţe va fi marcată de mânie, a declarat lidera independentistă într-un discurs rostit cu câteva ore înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, scrie La Libre Belgiqe, citată de Rador.

Scoţia a votat în proporţie de 62% contra ieşirii Regatului Unit din UE la referendumul din iunie 2016, în contra curentului rezultatelor la nivel naţional, britanicii aprobând Brexit cu 52% din voturi.

Plecarea din UE a relansat lupta pentru independenţa Scoţiei, care fusese respinsă cu 55% la un referendum în 2014. Prim-ministrul Boris Johnson se opune categoric unui nou vot şi a respins formal la mijlocul lui ianuarie cererea în acest sens a guvernului scoţian.

“Voi face tot posibilul să obţin un referendum în acest an”, a insistat Nicola Sturgeon. “Conservatorii provoacă Scoţia”. Ea a arătat că nu exclude să susţină la tribunal dreptul de a organiza un vot consultativ.

Surse: La Razon/ La Libre Belgique/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea, Gabriela Sîrbu

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu este treaba mea sa ma pronunt, este treaba Britanicilor.
    Dar ca o estimare personala, cred ca lucrurile se vor desfasura asa:
    1. Scotia va insista sa obtina dreptul pentru un nou referendum, deorece conditiile fata de primul referendum s-au schimbat in mod semnificativ (contextul este altul).
    2. Primul Ministru al UK va refuza.
    3. Scotia va cere in instanta dreptul de a organiza al doilea referendum si va castiga.
    4. Se va tine al doilea referendum.
    5. Scotienii vor vota iesirea din UK si aplicarea pentru accederea la UE ca stat independent. Cu cat Anglia se va opune mai mult unui al doilea referendum, cu atat Scotienii se vor indarji si cu atat votul de iesire din UK va fi mai categoric.
    6. Dupa un timp, se vor linisti si se vor intelege bine pe insula, chiar daca Scotia va fi in UE si restul UK in afara ei.

    Legat de Irlanda de Nord, nu stiu ce sa zic. Daca ar trebui sa aleg da sau ba, as zice ca hai sa asteptam sa vedem daca Scotia devine independenta, caci daca da, atunci si Irlanda de Nord va iesi din UK si se va uni cu Republica Irlanda. Vor ramane in UK Anglia si Tara Galilor.

    • Poate da ,poate nu . Nu putem insa omite din acest presupus joc – batrinul Albion – ce nu va sta cu miinile incrucisate , ci va actiona in sens contrar celor spuse ,chiar daca asta o sa ii coste foarte multi bani . Adica mai pe romaneste, intr-o faza incipienta, vor muta sumele ce nu mai sunt oferite UE catre Scotia si Irlanda de nord ,prezentind in acelasi timp , si un discurs ce tine de veacuri de convietuire impreuna in media .Nu este chiar asa usor cum credem ,dar pasii spusi imi par a fi corecti si obligatorii .

  2. Uniunea Europeana , asa cum deja a afirmat Ursula von der Leyen,va juca cartea celui puternic si cum deja Republica Irlanda este parte a UE iar tendintele separatiste se accentueaza in Scotia , Irlanda de nord si Gibraltar ,ne putem astepta (sa vedem textul celor spuse azi de BARNIER)la un final de Brexit dur . M.B. nu a avut ce face ,a convocat un referendum acum 4 ani ce a avut un alt rezultat decit cel scontat . M.B.a inteles faptul ca devine in UE a cincea roata la caruta (cum se spune in popor )si ca noul concept politico-social pus in practica de viitoarea conducere UE nu le este in avantaj . Au lungit cit de mult au putut situatia in speranta intorcerii statelor componente U.E.la -nationalism- ca forta noua conducatoare a UE, fapt ce nu s-a intimplat si nu a capatat forta necesara in structurile politice UE ,ba chiar mai mult (asa cum s-a vazut si in Romania )popoarele si cetatenii UE , cei ce vin din urma, au aratat in clar dorinta de unitate Europeana .Plecarea M.B. din structurile UE va produce imediat o reasezare a fortelor si locul M.B. va fi ocupat imediat de altcineva . M.B. In acest demers ce va prinde contur in lunile ce urmeaza (daca M.B: nu accepta cele dorite de UE) este posibil ca lucrurile sa se incheie mai rapid decit ne asteptam fie pozitiv fie negativ .Totul este deja stiut si se joaca doar din perspectiva cedarii unuia dintre participanti ,iar UE are in clar imaginea liniei rosii ce nu poate fi trecuta de M.B. Daca in lunile imediat urmatoare se constata o plecare ,o renuntare a unui numar important de firme si nu numai din sectoarele economice si financiare in dauna M.B. ,atunci vom asista la un final dur . Daca totul ramane linistit si se fac declaratii politice impaciuitoare si doar inscopul de a obtine consensul cetatenesc este ok . Sa nu uitam insa diversitatea componentei cetatenesti si posibilul mare rau (mai mare decit brexitul in sine)ce poate fi provocat de actiuni nationaliste rau intelese . Acesta este pericolul urias al zilelor ce vor veni si surprinzator pentru noi toti un rol important va avea impactul in lume (frica provoaca ea insasi mai multe tragedii decit un virus fie el si mortal )al noului virus chinezesc si urmarile lui .

  3. Amici Irlandezi de Nord si Scotieni, sunteti oricand bineveniti in Uniune.