G4Media.ro

Cum au ajuns non-științe precum numerologia și astrologia să fie recunoscute ca…

Foto: Pixabay / Quique

Cum au ajuns non-științe precum numerologia și astrologia să fie recunoscute ca ocupații oficiale

Non-științe precum numerologia și astrologia au intrat în Codul Ocupațiilor din România prin decizii ale miniștrilor Muncii din 1995 și 2023, potrivit unui comunicat al ministerului. Precizările vin după ce Asociația Psihologilor din România (APR) a cerut guvernului să reanalizeze „urgent” ocupațiile “antiștiințifice” din Codul Ocupațiilor, precum cele legate de astrologie sau numerologie.

Profesia de astrolog a fost reglementată în COR în 1995 prin ordinul ministrului Muncii și Protecției Sociale și al președintelui Comisiei Naționale pentru Statistică nr. 1938/1949 publicat în Monitorul Oficial nr. 272/23.11.1995. La acel moment, ministru al Muncii era Dan Mircea Popescu (PDSR, actualul PSD).

Profesia de numerolog a fost introdusă în COR de ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), prin ordin comun cu președintele Institutului Național de Statistică în ianuarie 2023 publicat în Monitorul Oficial nr. 135/16.II.2023 pe baza documentației depuse de Asociația Numerologilor din România cu avizul favorabil al Asociației Naționale a Comitetelor Sectoriale din România.

Ministerul Muncii susține că ocupațiile de astrolog și numerolog sunt recunoscute în majoritatea țărilor UE și se regăsesc în Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor – ISCO 08 și în Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor și Ocupațiilor Europene (ESCO).

Asociația Psihologilor din România a emis un „Avertisment asupra exploziei impactului practicilor neștiințifice în psihologie/psihoterapie și sănătate”, prin care își exprimă îngrijorarea față de o „creștere spectaculoasă a practicilor neștiințifice în domeniu – mai ales a influenței pseudoștiinței (demersuri frauduloase care mimează știința) și non-științei (demersuri frauduloase alternative științei) -, cu precădere în domeniul ‘clinic-psihoterapeutic’, cu impact asupra stării de sănătate a oamenilor.”

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, a criticat dur decizia Ministerului Muncii de a considera drept „ocupaţii” legal recunoscute pe cea de numerolog sau astrolog, decizie pe care o consideră „halucinantă”. El precizează, că în acest context, nu trebuie să mire nici rezultatele testelor PISA şi nici nostalgia pentru comunism sau polarizarea socială.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Adica acum cand cautam sa vedem cum ar fi cariera, sanatatea si dragostea pe 2024 trebuie sa intelegem ca toate citirile in carti, boabe de orez, zat de cafea, verighete pe ata, picioare de cocos, zaruri si configuratii astrale intra la categoria pseudo-stiinta?
    Bine, fie, trebuie sa existe un inceput si aici. Dar sa fie o analiza profunda, nu doar mirari si facut de cruci ca sunt oameni care apeleaza la asta. E un fenomen care merita inteles. Ca sa il poti minimaliza. Si sa le oferi alternativa acestor persoane in cautare de repere.

  2. 1. Statul nu are nici o treaba cu ce e stiintific sau moral. Statul trebuie doar sa colecteze taxe din activitati, ca sa ne faca noua scoli, spitale, drumuri, cai ferate….multe.
    2. De ce ar fi doar numerologia si astrologia activitati cu probleme? Toate credintele si religiile sunt anti-stiintifice la baza, daca scoate numerologia, ar fi normal sa scoata si popia din legalitate. Chiar si homeopatia sau acupunctura.

  3. Domnul Daniel David, mă iertați, bate câmpii, la fel ca atunci când a susținut ca Românii sunt nostalgici după Ceaușescu și iubesc dictatura în care sunt lipsiți de drepturi și libertăți elementare.

    După ce parcurgi manualul de Economie de clasa a XI-a, ar trebui să știi ca dacă există cerere pentru un produs (bun ori serviciu), va apărea oferta pentru el.

    Profesiile, respectiv, serviciile acestea au existat din antichitate, recunoașterea oficială permite fiscalizarea lor.

    Simplu!

  4. Astept cu interes actualizarea Codului Ocupatiilor din Romania prin adaugarea ocupatiei de ,,părerolog” .
    …mai adaugam si noi
    (carcotasii si ” specialistii ce ne pierdem vremea pe-acilea pe site)
    ceva ani la pensie !!!😜

  5. Faptul că o ocupaţie este nu are baze ştiinţifice nu trebuie să implice interzicera ei.