G4Media.ro

Cum a rămas Dodon fără asul din mânecă: candidata sa la funcția…

Cum a rămas Dodon fără asul din mânecă: candidata sa la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, l-a abandonat fără ca acesta să știe, în timp ce îi negocia candidatura cu Maia Sandu

Candidata majorității parlamentare de la Chișinău, Mariana Durleșteanu, și-a anunțat marți retragerea din cursa pentru desemnarea sa la funcția de premier, chiar în timp ce liderul prorus al majorității parlamentare de la Chișinău, Igor Dodon, îi negocia candidatura la funcția de premier cu președintele Maia Sandu. Retragerea neașteptată a propriei candidate l-a lăsat pe Dodon fără carte de negociere și a deschis calea spre alegerile anticipate dorite de Maia Sandu și respinse până acum de liderul pro-rus.

„Nu sunt păpușa nimănui”, așa cum unii din clasa politică încearcă să manipuleze. Am acceptat această provocare pentru că nu sunt indiferentă față de situația gravă din țară, am acceptat fiindcă am obosit să observ cum cetățenii sunt capturați de către politicienii certați cu morala […] Dragi cetățeni, prieteni, în politică poate că este loc de cinism, dar nu așa, nu acum, când în pericol este viața omului. Iată de ce vin cu un anunț: am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice,” a scris Durleșteanu pe contul său de Facebook.

Durleșteanu este o femeie de afaceri cu experiență internațională. A lucrat anterior ca ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie și ministrul al Finanțelor în perioada guvernării comuniste (2001-2018). Deține o serie de companii, inclusiv în România.

Dodon, cu nervii întinși la maxim

Pe 11 februarie, în timp ce se afla la Moscova, Igor Dodon o propusese pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier din partea majorității, în timp ce candidata aleasă de Maia Sandu, Natalia Gavriliță, nu a fost votată în Parlament pentru a prelua fotoliul de premier.

Vizibil iritat de această situație creată după renunțarea la candidatură a Marianei Durleșteanu, Dodon a replicat sec: „Noi discutăm cu doamna Durleșteanu diferite scenarii, inclusiv politice. Nu o să deschid parantezele, în Parlament există posibilitatea de a înainta candidaturi”.

Consider că la această etapă să vorbim de scenarii politice în condiții de pandemie ar fi inuman și necorect. Noi am înaintat o candidatură la funcția de prim-ministru, un Guvern cu funcții depline ar face față. Anticipatele ar fi un compromis. Reconfirm că Parlamentul trebuie reformat”, a spus Dodon.

El a înaintat ca dată pentru viitoarele alegeri anticipate, toamna acestui an. „Dacă nu avem vaccinate cel puțin 400.000 de persoane nu văd pentru ce trebuie de lansat alegerile”, a precizat liderul socialiștilor.

În aceste condiții, Maia Sandu l-a înaintat, ieri, pe liderul interimar al propriului partid, Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, să înceapă pregătirile pentru formarea unui nou cabinet la Chișinău.

Probabilitatea că Igor Grosu va fi votat de PSRM tinde spre zero. Eu nu cred că PSRM va susține această candidatură la funcția de prim-ministru, așa cum n-am susținut-o și pe Gavrilița. Dacă se va ajunge la dicuția acestei candidaturi în Parlament acest decret poate fi considerat neconstituțional. Dacă se va ajunge la votare, va mai fi un candidat cu zero voturi, cu regret pentru acești doi candidați înaintați de doamna prședinte cu scopul să nu fie votați”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni televizate la postul Socialiștilor – NTV Moldova.

În cazul în care și a două oară, Parlamentul nu îl va vota pe Igor Grosu în funcția de premier, atunci vor fi create premisele legate pentru declanșarea alegerilor anticipate parlamentare. Grosu a afirmat că acum prioritară este situația pandemică și că anticipatele ar putea avea loc la vară.

Sondajele arată o scădere continua pentru formațiunea prorusă Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon.

Potrivit celui mai recent sondaj – Baromentru Opiniei Publice (BOP) – de pe 22 februarie, doar patru partide ar trece pragul electoral de 6% și ar putea intra în Parlament. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar vota 48,6% din cetățenii cu drept de vot, pentru Partidul Socialiștilor – 26,6%, pentru Partidul Șor – 8,7%, iar pentru Partidul Nostru – 6,2%. 

Foto: liderul PSRM, Igor Dodon, la conferința de presă de după consultările cu președintele Maia Sandu/ Facebook: Igor Dodon

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Jos pălăria! Ce minte sclipitoare! Dna Maia a jucat extrem de abil. Ce viitor sumbru îl așteaptă pe kremlinezul Dodoasca!