G4Media.ro

Cum a pierdut Partidul Legii și Dreptății (PiS, populist de dreapta) puterea…

Foto: Facebook Prawo i Sprawiedliwość

Cum a pierdut Partidul Legii și Dreptății (PiS, populist de dreapta) puterea în fiefurile sale mic-urbane și rurale din Polonia

Recentele alegeri parlamentare din Polonia au reprezentat un plebiscit asupra guvernului condus de PiS Prezența masivă la vot de 74% a dus la obținerea de către o coaliție de partide de opoziție a unei majorități confortabile de 248 de mandate din 460 în Seim, camera inferioară a parlamentului Poloniei, deși rămâne cel mai mare partid cu 194 de mandate. PiS este pe cale să piardă puterea, dar rămâne o forță politică puternică, scrie Notes from Poland.

Victoria opoziției s-a datorat în parte prezenței uriașe la vot în bastioanele lor metropolitane și în rândul tinerilor, care au votat în proporție covârșitoare împotriva PiS. Cu toate acestea, o privire mai atentă arată că partidul de guvernământ a pierdut aceste alegeri în fiefurile din sate și orașe mici. În general, cota de voturi a PiS a scăzut aici de la 43,59% în 2019 la 35,38% în 2023 – o scădere de 8,21 puncte procentuale.

O comparație a datelor oficiale de vot de la Comisia Electorală Națională (PKW) pentru cei doi ani arată că un procent important de 5,85% din acest declin a fost înregistrat în districtele din centrul țării cu până la 20.000 de locuitori, reprezentând un procent uimitor de 71% din pierderile globale ale partidului. Numai în sate, partidul a pierdut 3,12%, ceea ce reprezintă 38% din pierderile sale totale.

Pentru a fi clar, PiS a câștigat în continuare mult mai multe voturi în aceste zone decât orice alt partid, dar amploarea dominației sale a fost redusă semnificativ. În sate, cota sa de voturi s-a prăbușit de la 56% la 45% în datele oficiale ale PKW. Aceste pierderi în cel mai puternic teritoriu al său au fost cruciale pentru scăderea performanței sale generale. Pe scurt, partidul a pierdut puterea exact acolo unde se aștepta să câștige.

Prezența ridicată la vot a fost, în mod neașteptat, o parte a problemei și în centrul țării. De fapt, prezența la vot a crescut proporțional cu mult mai mult în sate și orașe mici decât în orașele mari, unde fusese întotdeauna ridicată.

Acest lucru ar fi trebuit să ajute PiS, deoarece mai mulți alegători au ieșit la vot în zonele sale puternice. Într-adevăr, partidul a mobilizat fonduri de stat sub formă de prime de participare la vot tocmai pentru a stimula votul în districtele cu până la 20 000 de locuitori, cu un cost potențial de peste 1,5 miliarde Zloți (337 milioane Euro). Aparent, această campanie a avut succes în sporirea participării, dar efectul a dăunat PiS în loc să îl ajute.

La sate, prezența la vot a crescut masiv cu 25% (în comparație cu 13% în marile orașe), dar PiS nu și-a sporit propriul număr brut de voturi din 2019. Alegătorii suplimentari din sat – mulți dintre ei probabil în cohorte mai tinere – par să fi ales în mare parte partidele de opoziție.

Cea mai mare grupare de opoziție, Coaliția Civică liberală centristă (KO), a luat mai mult de jumătate din câștigurile sale totale în sat, adăugând 1,71 puncte procentuale la cota sa acolo (în general, a sporit cu 3,3 puncte procentuale, de la 27,4% la 30,7%).

Coaliția de centru-dreapta A Treia Cale (Trzecia Droga), care include Partidul Popular Polonez (PSL), de orientare agrară, a adăugat, de asemenea, 1,5 puncte procentuale în mediul rural, în comparație cu rezultatul PSL din 2019, în timp ce Confederația de extremă dreapta (Konfederacja) a obținut toate câștigurile sale mici acolo.

Creșterea prezenței la vot în districtele mici s-a împletit și cu un alt factor cheie: depopularea. Prezența ridicată la vot acolo a reflectat o proporție mai mare de vot a unui număr mai mic de potențiali alegători.

Satele și orașele mici, în special în estul țării, au fost afectate în mod dramatic de îmbătrânirea și reducerea populației Poloniei. Mulți polonezi au părăsit districtele mici, mutându-se în orașele mari și în regiunile din jurul acestora.

Aceste schimbări demografice sunt în mod fundamental nefavorabile PiS, un partid al cărui redistribuționism conservator atrage în special alegătorii mai în vârstă și mai tradiționali din zonele mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic ale țării. După cum a observat însuși liderul partidului, Jarosław Kaczyński, după alegeri, „structura electoratului s-a schimbat… dacă noi [PiS] vrem să triumfăm din nou, trebuie să o facem într-o Polonie diferită.”

Mulți alegători mai în vârstă au decedat după 2019, mai ales având în vedere impactul pandemiei Covid, în timpul căreia Polonia a avut una dintre cele mai mari rate de mortalitate excesivă din Europa. Cei mai tineri, inclusiv în sate și orașe mici, s-au manifestat împotriva politicilor PiS și, poate mai ales, împotriva monopolului lor perceput asupra puterii.

În mediul rural, printre factorii specifici care au motivat votanții anti-PiS se pot număra inflația ridicată, controversele privind cerealele din Ucraina, corupția locală și un proiect de lege nepopular privind drepturile animalelor propus în 2020.

În mod ironic, succesul politicilor de redistribuire ale PiS ar fi putut, de asemenea, să scoată unii alegători din zonele regionale din grupurile socio-economice vizate de partid, creând o mică clasă de mijloc aspirantă mai puțin favorabilă redistribuirii.

În cele din urmă, furia care a motivat în mod clar mulți alegători din orașe după ce PiS s-a folosit de o hotărâre judecătorească pentru a restricționa dreptul la avort în 2020 ar fi putut motiva și alegătorii din sate și orașe mici.

Sondajele de opinie arată că până la 48% dintre locuitorii satelor sunt în favoarea unui acces lărgit la avort și 55% în orașele mici. În calmarea susținătorilor ultraconservatori și a aliaților-cheie din biserică, PiS a exagerat în problema avortului, putând să înstrăineze o majoritate a alegătorilor chiar și în unele dintre districtele sale centrale.

După alegeri, PiS este departe de a fi o forță epuizată. Coaliția de opoziție se confruntă cu potențiale frâne în formarea guvernului său din partea președintelui Andrzej Duda, afiliat PiS, și cu obstrucționarea agendei sale legislative prin veto prezidențial.

De asemenea, coaliția se poate dovedi instabilă din cauza gamei largi de poziții ideologice divergente din cadrul acesteia. Un guvern haotic va îngreuna sarcina partidelor din coaliție de a menține nivelul de mobilizare care le-a ajutat să câștige, în special în rândul noilor alegători de la sate și din orașele mici.

Dar înfrângerea PiS în plebiscitul din aceste alegeri parlamentare sugerează că centrul de greutate al societății poloneze s-ar putea deplasa împotriva lor. Sprijinul acordat partidului în fiefurile sale și impulsul pe care aceste regiuni l-au dat cotei sale globale de voturi au scăzut, în parte din cauza tendințelor demografice inexorabile. Este posibil ca PiS să aibă într-adevăr nevoie de noi strategii pentru o „nouă Polonie” dacă dorește să revină la putere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sa ai un partid de opoziție de 35% face foarte grea guvernarea mai ales ca coaliția majoritara este extrem de eterogene. Cel mai mare partid are abia 30%. Restul de 23% sunt împărțite în 5-6 partidulete

  2. Tocmai asta e, ca cel de-al doilea partid are cu doar 4,8% mai putin ca PIS si ca celelalte doua au sustinatori impotriva PIS si vor face tot posibilul sa faca negocieri si compromisuri pentru o alianta de durata.