G4Media.ro

Cum a ajuns vanilia un condiment global, datorită unui băiat de 12…

© Woolfenden | Dreamstime.com

Cum a ajuns vanilia un condiment global, datorită unui băiat de 12 ani (BBC Travel)

Povestea vaniliei, ca și a celor mai multe culturi cu adevărat internaționale, se întinde pe atlasul mondial. Dar vanilia nu a luat naștere în Madagascar, în ciuda dominației actuale a acestei țări la nivel mondial în comerțul cu vanilie. În schimb, a început în junglele din Mexic și America Centrală, unde o plantă cu tulpina lungă și unduitoare a evoluat pentru a dezvolta acea aromă distinctivă și pătrunzătoare pe care o cunoaștem cu toții atât de bine, scrie BBC Travel. 

Ceea ce este poate cel mai convingător în legătură cu vanilia este faptul că industria sa de miliarde de dolari există datorită unui băiat de 12 ani înrobit care a trăit acum 180 de ani pe o insulă îndepărtată din Oceanul Indian. Dar orhideea, ale cărei fructe în formă de păstaie conțin esența dulce de vanilie, ar fi avut nevoie de o călătorie sălbatică pentru a ajunge acolo din Mexic, unde indigenii Totonac, care s-au stabilit în jurul anului 600 d.Hr. pe coasta atlantică a Mexicului, au observat pentru prima dată mirosul.

„Totonacii colectau păstăile din sălbăticie și nu aveau un sistem organizat de cultivare”, a declarat Rebecca Menchaca García, care conduce grădina și laboratorul de orhidee de la Centrul de cercetare tropicală al Universității Veracruzana din Mexic. „Era atât de rară și de valoroasă încât aztecii au cerut-o ca tribut după ce au cucerit civilizația Totonac [la sfârșitul anilor 1400]”.

În timpul primelor decenii de cucerire, spaniolii au dus zeci de fructe, legume și alte culturi – inclusiv vanilie – peste Atlantic pentru a se lăuda și a le cultiva acasă. Istoricii numesc această circulație de alimente și bunuri Schimbul columbian.

„Vanilia și cacaua au călătorit întotdeauna împreună”, a declarat expertul în orhidee Adam Karrenmans, profesor la Universitatea din Costa Rica și director al Grădinii Botanice Lankester, un centru de cercetare de top în domeniul orhideelor cu sediul în Costa Rica. Europenii s-au îndrăgostit de această băutură cremoasă, iar băutura s-a răspândit, intrând în Franța din Spania la începutul anilor 1600, după căsătoria dintre Ludovic al XIII-lea și Ana de Austria, fiica regelui spaniol.

Dar europenii nu au reușit să cultive plantele, fiindcă nu produceau fructe.

Orhideele au polenizatori foarte specializați, a explicat Karremans, iar vanilia necesită un anumit tip de albină care se găsește doar în regiunile tropicale ale Americii. Până în prezent, niciun cultivator din lume nu a reușit să găsească un polenizator natural care să le înlocuiască.

Dar la sfârșitul anului 1841, la Bourbon s-a întâmplat ceva care a rezolvat situația aparent fără ieșire. Plantatorul Ferréol Bellier-Beaumont se plimba pe câmpul său cu un băiat sclav în vârstă de 12 ani, pe nume Edmond, când a observat două fructe de vanilie pe o viță de vie, a scris Ecott în cartea sa.

Cum s-a putut întâmpla asta, s-a întrebat el. Plantatorii încercaseră totul înainte fără succes, iar acum această viță de vie singuratică dăduse roade. Edmond a susținut că el este responsabil pentru eveniment, dar Bellier-Beaumont a refuzat să-l creadă. Cu toate acestea, când a văzut o altă floare polenizată câteva zile mai târziu, s-a întors și i-a cerut băiatului să detalieze.

Edmond i-a arătat: fiecare orhidee de vanilie (vanilla planifolia) are părți masculine și feminine, împărțite printr-o membrană pentru a preveni autopolenizarea. Băiatul a luat o floare din apropiere și a decojit buza orhideei cu degetul, a ridicat membrana cu un băț și a presat părțile feminine și masculine împreună – o manevră care nu era în totalitate diferită de polenizarea unui pepene verde care i se arătase ceva mai devreme.

„După aceasta, au putut începe să cultive vanilie în Réunion, în Madagascar și în alte părți”, a spus Karremans. „Aceasta a fost chiar în anii 1800, la trei secole după ce europenii au aflat pentru prima dată că vanilia poate fi folosită. Le-a luat 300 de ani să rezolve cum să obțină fructe din plantă”.

Sursa: BBC

Foto:© Woolfenden | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează