G4Media.ro

Cum a ajuns New York focarul infecțiilor cu coronavirus din America

sursa foto: Pexels

Cum a ajuns New York focarul infecțiilor cu coronavirus din America

Numărul mare de locuitori, rata ridicată a testărilor și răspunsul inițial extrem de lent al autorităților la criză sunt câteva dintre motivele pentru care statul New York este în prezent centrul infecțiilor cu coronavirus din America, iar metropola cu același nume a devenit unul dintre cele mai afectate orașe din lume. Mii de infecții noi cu COVID-19 sunt raportate în New York în fiecare zi. Până vineri, statul din nord-estul Americii a înregistrat cel puțin 44.635 de cazuri confirmate de coronavirus, inclusiv peste 25.398 în orașul New York. Cel puțin 519 persoane au murit în întregul stat. Criza prin care trece New York este, susțin experții, o lecție dramatică din care pot învăța alte orașe americane și de pe glob.

Oficialii din statul New York au prezentat vineri următoarele statistici legate de cazurile de persoane infectate cu COVID-19:

  • 44.635 de cazuri în New York State
  • 519 persoane decedate în stat din cauza coronavirusului
  • peste 25.398 de cazuri în New York City
  • 365 de morți în orașul New York

Potrivit bazei de date a celor de la New York Times, numărul total al americanilor infectați cu noul coronavirus era vineri de 93.568 de persoane în toate cele 50 de state, Washington DC și în trei teritorii americane de peste mări. Cel puțin 1.433 de persoane și-au pierdut viața în Statele Unite din cauza infecției.

În același timp, CNN punea numărul celor infecțați la 99.600 de persoane, în timp ce 1.535 de americani au murit în urma infecției cu COVID-19.

Aproape jumătate din numărul de infecții cu coronavirus din Statele Unite se înregistrează așadar în New York, adică mai mult de 10 ori decât în orice alt stat american. Dar de ce pandemia de coronavirus a lovit New York-ul mult mai mult decât a făcut-o în alte locuri?

Experții în domeniul sănătății citați de CNN au spus că răspunsurile sunt în mare parte specifice zonei metropolitane din New York – în primul rând, densitatea și numărul mare de locuitori. Specialiștii cred că cele întâmplate în New York ar trebui să fie, de asemenea, un avertisment pentru alte state și orașe americane care cred că ar putea scăpa următorului val de infecții (de exemplu, New Orleans este considerat o „țintă” sigură de către experți, după ce orașul din Louisiana a ignorat avertismentele și a organizat recent festivățile de Mardi Gras, cu zeci de mii de localnici și turiști înghesuiți pe străzile din Cartierul Francez. Numărul cazurilor de persoane infectate a cunoscut aici o creștere dramatică în ultimele zile).

sursa foto: Ciprian Toma

Factori care explică numărul mare de persoane infectate/ decedate în statul și orașul New York:

Densitatea mare și dimensiunile metropolei. New York este cel mai mare și cel mai dens populat oraș din SUA, iar coronavirusul tinde să se răspândească în locuri dense. „Această apropiere spațială ne face vulnerabili,” a declarat guvernatorul de New York, Andrew Cuomo. De exemplu, orașul New York are în medie, puțin peste 27.000 de oameni pe 2.58 km², conform recensământului din 2010. Aceasta înseamnă mai mult decât dublul densității din Chicago și Philadelphia și de mai mult de trei ori densitatea metropolei Los Angeles. Densitatea ridicată face ca locuitorii orașului să trăiască foarte aproape unul de celălat, în spații relativ înguste, să se înghesuie în apartamente, restaurante, străzi și mijloace de transport mereu aglomerate.

Cu peste 8 milioane de oameni, New York este și cel mai mare oraș din America, ceea ce înseamnă, afirmă experții, că numărul mare de cazuri de infecții cu coronavirus să fie o reflectare a dimensiunii sale. Specialiștii susțin că, foarte probabil, statul New York va avea în final cele mai multe cazuri de pacienți, chiar dacă rata infecției raportată la numărul de persoane nu este cea mai mare din Statele Unite.

Rata mare de teste efectuate. Spre deosebire de restul Americii, unde testările se desfășoară cu dificultate și mari întârzieri chiar și astăzi, statul New York a depus eforturi susținute de a testa locuitorii în spitale, laboratoare și centre înființate în parcările unor magazine și restaurante.

Cu aprobarea oficialilor de la Food and Drug Administration (FDA), statul New York a autorizat 28 de laboratoare publice și private să înceapă testarea pentru coronavirus pe 13 martie, primul stat american care a făcut acest lucru.

Guvernatorul Andrew Cuomo a declarat că peste 100.000 de persoane au fost testate deja pentru coronavirus în New York. Joi, el a precizat că aproximativ 25% din toate testările la nivel național au fost efectuate de New York și că oficialii depun eforturi pentru „a-i izola pe cei depistați pozitiv și a reduce răspândirea” infecțiilor, lucru considerat crucial în lupta cu virusul.

Răspunsul inițial lent al autorităților. Atât guvernatorul Andrew Cuomo, cât și primarul metropolei, Bill de Blasio, au reacționat lent la criză și au pierdut timp prețios înainte să închidă școlile, să anuleze evenimentele și adunările publice.

Statul New York a avut primul său caz de răspândire comunitară, ceea ce înseamnă că originea sa nu era cunoscută, la 2 martie, în New Rochelle, o suburbie a orașului New York. Până la 11 martie, au existat 216 cazuri confirmate în stat, iar acest număr a ajuns la 613 de persoane infectate până la 14 martie.

La 12 martie, Cuomo și de Blasio au limitat adunările de peste 500 de oameni, dar au rezistat presiunilor de a perturba prea mult modul de viață al new-yorkezilor. Pe măsură însă ce cazurile de coronavirus au continuat să crească exponențial, lucrurile s-au precipitat și autoritățile au început să ia măsuri agresive. New York a dispus închiderea tuturor școlilor până la 18 martie, când avea deja 2.300 de cazuri. Cuomo a ordonat lucrătorilor neesențiali să rămână acasă începând cu 22 martie, când numărul cazurilor depășise pragul de 15.000.

Prin comparație, oficialii din California – unde a existat de asemenea un focar timpuriu de infecții – au luat măsuri mult mai rapid și mai agresive. Pe 16 martie, când numărul cazurilor de persoane infectate din stat era de 500, autoritățile din regiunea golfului San Francisco au emis ordinul ca locuitorii să rămână în case. Ulterior, la 19 martie, guvernatorul Gavin Newsom a dat ordinul ca toți californienii să rămână la domiciliu. În aceeași zi, numărul de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 din statul California a fost de 900.

Experții afirmă că, deoarece virusul se răspândește exponențial, o întârziere de chiar câteva zile poate duce la diferențe majore. Acesta a fost cazul și statului New York.

Turiștii infectați. Guvernatorul Andrew Cuomo a declarat recent că New York City, o destinație turistică de renume mondial și cea mai vizitată destinație din SUA, a fost vizitat de turiști infectați din țări care au avut focare anterioare de coronavirus (China, Italia, Coreea de Sud). Aceștia au contribuit fără îndoială la răspândirea virusului în metropola americană.

Președintele Donald Trump a implementat o serie de restricții de călătorie pentru a încerca să oprească răspândirea infecțiilor. La 2 februarie, SUA au aplicat restricții de călătorie stricte asupra tuturor persoanelor care fuseseră recent în China. Pe 11 martie, liderul american a spus că suspendă călătoriile din 26 de țări europene, inclusiv Italia. După câteva zile, americanii au suspendat și zborurile din Marea Britanie și Irlanda.

Experții cred că deciziile administrației americane, deși binevenite, au venit prea târziu pentru New York, unde numărul mare de turiști – mulți dintre ei infectați cu coronavirus – a făcut diferența.

Ținând cont de toate aceste motive, specialiștii cred că numărul mare de infecții din statul și orașul New York este explicabil. Ei susțin că, foarte probabil, cele întâmplate în metropola de pe coasta de est se vor repeta în alte orașe americane, în suburbiile acestora și apoi în comunitățile rurale de pe tot cuprinsul Statelor Unite. Iar scenariul este posibil oricând în alte țări și regiuni de pe glob.

Surse: CNN, USA Today, governor.ny.gov, New York Times
sursa foto: Pexels
Credit foto interior: Ciprian Toma
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Sigur au murit 519 persoane din cauza noului coronavirus sau este vorba si de persoane purtatoare ale acestui virus si decedate din alte cauze? Isteria globala, întreținută de o presă în căutare disperată de audiență.

    • Se poate trăi mult și bine cu hipertensiune sau cu alte boli asociate vârstei înaintate.

    • Pe respirație artificială („ventilators”), cu plămânii ciur si pozitivi la testul pentru coronavirus? Oare de ce or fi murit?
      Boala asta sufocă, este un sindrom respiratoriu acut.

      Cei ca tine sunt în negație, și asta e o boală (boala conspirației). Când (ferească, ipotetic) tu sau cineva drag ție va ajunge în același film, tot presa o să fie de vină? Mulți au comorbiditati, dar de omorât îi omoară ultima lovitură.

    • Gicule, si cu cancer terminal se traieste mult si bine ? Jurnalism „profesionist” NY &CNN, masuri bune dar tarzii, 2 februarie ? Nu zau, pai nu ne zicea OMS pe 15 ianuarie, conform mincinosilor orezari ce au recunoscut pe 20 ianuarie, ca virusul nu se transmite de la om la om ? Suedia, Olanda, Coreea de Sud, Taiwan, etc. stau mai bine ca alte state ce isi inchid oamenii in case, Italia, Spania, Franta, etc. Cine procedeaza mai bine, sa nu uitam si de problema economica ?

  2. O sa iasa brusc si curand din lockdown SUA, UK, Germania, Israel si alte tari. A trecut suficient timp ca sa-si dea seama ce echipamente au nevoie, ce medicamente functioneaza, cum se organizeaza. Cazurile in crestere in SUA arata ca procentul care mor e de fapt foarte mic si va fi folosit ca motiv sa iasa din blocaj printre primii.

  3. bill de blasio, primarul democrat comunist al new yorkului facea parada chinezeasca cu zeci , sute de mii oameni in februarie si a inchis scolile foarte tarziu. in new orleans primarul democrat organiza in februarie mardi gras , parada anuala de sute de mii de oameni. parca si-au cautat-o cu lumanarea.

  4. In New York, de obicei sunt multi turisti chinezi si taiwanezi, acestia cel mai probabil au dat startul epidemiei din mai multe puncte.
    Principalul motiv pentru care s-a extins rapid este densitatea populatiei.
    Ar fi fost firesc ca epidemia sa se extinda rapid si in orasele asiatice supraaglomerate. De exemplu, Shanghai cu o populatie de aproximativ 3 ori mai mare decat a New York-ului, a inregistrat primele infectii la jumatatea lunii ianuarie, au fost raportate initial peste 1000 de infectii dar apoi nu s-a mai raportat nici un caz. Este foarte greu de crezut ca epidemia in Shanghai s-a oprit subit.