G4Media.ro

Cum a ajuns cazul unui primar ales de origine greacă în Albania…

Sursa Foto: Facebook/ Fredi Beleri

Cum a ajuns cazul unui primar ales de origine greacă în Albania o problemă geostrategică în interiorul NATO și a pus pe jar Comisia Europeană

Decizia justiției albaneze – controlate în totalitate de guvernul lui Edi Rama – de a-l trimite în judecată pe primarul ales al orașului Himarë, Fredi Beleri, pune Grecia în fața unor dileme critice cu privire la poziția pe care Grecia ar trebui să o adopte față de Albania în următoarele luni la nivel european și bilateral, dar și în discuțiile de culise, scrie Kathimerini, citată de Rador.

  • Arestat preventiv cu două zile înainte de scrutin sub acuzația de cumpărare de voturi, Beleri a câștigat, în final, alegerile locale din luna mai, cu susținerea puternicii comunități grecești din oraș. Cu toate acestea, autoritățile albaneze nu i-au permis lui Beleri, să-și preia funcția de primar, menținându-l în arest preventiv. Atena consideră că arestarea lui Beleri a fost o înscenare pentru ca premierul Edi Rama să-și poată impune favoritul la primăria din Himarë n.trad.

Cazul Beleri este tratat drept o fisură – nesemnificativă din punct de vedere strategic, dar reală – în cadrul NATO din punctul de vedere al Washingtonului, în timp ce la Berlin fricțiunile dintre Grecia și Albania sunt considerate ca fiind deosebit de favorabile pentru Rusia.

Pentru Atena, această dimensiune este, desigur, secundară, fiind preocupată mai mult de faptul că guvernul Rama pare să profite de poziția sa puternică față de minoritatea greacă din regiune într-un mod care afectează, printre altele, proprietățile deținute de această minoritate, mai ales de pe așa-numita Riviera Albaneză, una dintre cele mai profitabile regiuni turistice din Albania.

Una dintre dilemele cu care se confruntă autoritățile de la Atena este dacă vor uza de capacitatea Greciei ca stat-membru al UE de a bloca fondurile europene către Albania. Următoarele luni până la sfârșitul anului vor fi cruciale pentru o asemenea decizie. De asemenea, această divergență îngroapă perspectiva de a merge mai departe cu acordul la care cele două părți au ajuns pentru semnarea unei înțelegeri care să ducă la delimitarea Zonei Economice Exclusive între cele două țări la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Atena a fost luată prin surprindere de atitudinea lui Rama, mai ales după declarațiile prietenoase făcute de acesta la Atena în luna martie, care s-au dovedit a avea mai degrabă un caracter retoric. Ministrul grec al Afacerilor Externe, Georgios Gerapetritis, în recenta convorbire telefonică pe care a avut-o cu omologul său albanez, Olta Xhaçka, a explicat destul de clar că anunţurile instanţei speciale de primă instanţă din Albania (SPAK) încalcă o serie de drepturi ale acuzatului Beleri, în primul rând. prezumția de nevinovăție.

Vicepreședintele Comisiei Europene a adresat o scrisoare dură pe tema cazului Beleri

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Promovarea Modului de Viață European, Margaritis Schinas, comisar din partea Greciei, i-a transmis comisarului european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, o scrisoare dură pe tema arestării lui Fredi Beleri în Albania. În scrisoarea transmisă la data de 19 iulie, Schinas subliniază că în cazul în care Albania nu se conformează, vor exista consecințe pentru țara vecină, ridicând deschis problema procesului de aderare a acestei țări la UE.

Vorbind despre „o decizie extrem de neobișnuită și severă cu privire la presupuse infracțiuni electorale, conform informațiilor furnizate de parchetul special albanez”, Schinas subliniază că arestarea preventivă a lui Beleri, care continuă și în prezent, „reprezintă o încălcare a prezumției de nevinovăție și o împiedicare a unui reprezentant ales în mod democratic – care este membru al minorității etnice grecești din Albania – de a-și prelua funcția de primar și de a-și exercita atribuțiile”.

„Este evident că Uniunea Europeană nu poate rămâne indiferentă față de această situație ale cărei efecte sunt mult mai ample decât cazul individual al domnului Beleri. După cum a subliniat Parlamentul European în rezoluția recent adoptată cu privire la raportul referitor la Albania pentru anul 2022, „această problemă este legată de respectarea generală a drepturilor fundamentale, de problemele nerezolvate legate de proprietățile membrilor minorității etnice grecești în zona municipală și de acuzații de încălcări împotriva statului de drept”.

Deci nu este suficient să monitorizăm pur și simplu evoluțiile, ci necesitatea de a asigura un proces echitabil este absolut obligatorie”, a mai subliniat Schinas în scrisoarea adresată comisarului european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

Sursa: Kathimerini/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Am tradus titlul din Kathimerini și nu scrie nimic de punerea pe jar a Comisiei Europene sau de probleme geostrategice în cadrul NATO.
    Am citit articolul și chiar vroiam sa scriu ca probabil Ursula von Der Leyen nu mai doarme noaptea din cauza a ce se întâmplă la granița dintre Albania și Grecia. Cât despre NATO, cred ca deja trimit trupe acolo.
    Un titlu exagerat, ceea ce în presa moderna online se cheamă click bait