G4Media.ro

Culisele ședinței PSD pe pensiile speciale: ”Dacă ieșim pe ușă și spunem…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Culisele ședinței PSD pe pensiile speciale: ”Dacă ieșim pe ușă și spunem că susținem pensiile speciale, vă garantez că nu ne mai spală zece ape”

Liderii PSD caută noi metode sa creasca in sondaje, iar mai mulți reprezentanți ai aripii tinere a partidului au spus în ședința de luni a grupurilor parlamentare reunite că nu sunt de acord cu susținerea pensiilor speciale, au declarat surse din partid pentru G4Media.ro. Președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, le-a cerut însă liderilor să-i lase pe liberali să depună proiectul de desființare a pensiilor speciale.

“Îl poți opri pe Orban să depună proiectul? Lasă-l să depună! Nu conducem noi țara, o conduc ei. O să atacăm la CCR. Nu vom vota! Eu ies public și spun că nu susțin așa ceva”, le-a spus Marcel Ciolacu parlamentarilor PSD, potrivit unor surse din partid.

Aceleasi surse au mai precizat că liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, ar fi spus în ședință că pensiile speciale “reprezintă al doilea motiv pentru care am pierdut alegerile”.

“De 2 ani și jumătate avem dezbatere numai pe acest subiect. Nu am văzut nici militarii, nici judecătorii, nici pe nimeni să își rupă cămașa pentru acest proiect al pensiilor speciale. O decizie trebuie luată urgent”, le-ar fi transmis Simonis celor prezenți la ședință.

Nici fostul vicepremier, Daniel Suciu, nu crede ca ar fi o idee buna ca social-democratii sa sustina mentinerea pensiilor speciale.

“Dacă un membru PSD iese acum pe usa si spune ca ramanem sustinatorii pensiilor speciale, va garantez ca nu ne mai spală 10 ape. Avem variente de lucru, dar nu mai putem sa fim singurii aparatori ai pensiilor speciale”, a avertizat Suciu, potrivit surselor G4Media.ro.

Foto: Marcel Ciolacu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Nu va mai spala nici o apa oricum:))))

  2. Nu va mai spala nici o apa oricum:)))))

    • PNL vrea să păstreze 90% dintre pensiile speciale prin excepțiile pe care le propun! În fapt, PNL susține pensiile speciale cât pot de mult. Sunt doar niște mincinoși, care una spun și alta fac

    • Asa gandesc toti ca tine,pesedistule,cu c…rul!

  3. Asa cum a rezolvat cu justitia prin legi, SS, avocatul poporului, Partidul va rezolva si cu pensiile speciale.

    Oricum grosul de pensii speciale ramane. Te uiti la disinsa doamna Savonea, muceste din greu, face naveta. Cum sa nu aiba pensie speciala si diurna ? Sper ca si-a luat si bonuri de masa. O tine la regim sotul milionar. E zgarcit.

    Apoi vin diviziile de generali. Cata frunza, cata iarba.

  4. Social democratie pentru prosti … sa distribuim resursele in avantajul celor bogati 🙂 … apoi mergem la TV si le spunem tantalailor de pensionari ca le marim si lor pensia cu procentul inflatiei.
    prosti, prosti … dar parca prea multi.

  5. Alo, PSD, doamna FIrea are ceva afaceri cu baietii de la revistele de umor.
    Acum vrea sa schimbe codul rutier. Sa permita autobuzelor sa mearga pe liniile de tramvai.
    O prostie ! N-au loc de BMW-uri si Porsche-uri.

  6. PNL vrea să păstreze 90% dintre pensiile speciale prin excepțiile pe care le propun! În fapt, PNL susține pensiile speciale cât pot de mult. Sunt doar niște mincinoși, care una spun și alta fac

    • Raluca Turcan se preface ca nu intelege de ce a trecut Motiunea Simpla. Ca si Basescu la vremea lui.
      Doi tatari fara morala. Amandoi piese de baza in fostul PDL :
      Raluca Turcan (dimineata 9-dec-2019) :

      ,,Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare a principiului contributivității”
      ,,PNL a luat decizia să susțină anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militare și ale magistraților”

      Cum se impaca ideea de ,,ELIMINARE A INECHITATILOR DIN SISTEM” cu conceptul de ,,CU EXCEPTIA PENSIILOR MILITARE SI ALE MAGISTRATILOR”” ?
      Aidca : Jos cu ,,Inechitatile” ! ! ! , dar pastram ,,Exceptile” ! ! !
      Mai ales cand Exceptile sunt vreo 95 % din Pensiile Speciale !
      Raluca Turcan incepe sa semene cu studentul Basescu cand scria cu mana lui in Biroul Securistului modul de viata a colegului de Facultate de la Facultatea de Marina + Pareri Personale ale lui Basescu despe Colegul sau ca va fi UN PERICOL PENTRU REGIMUL COMUNIST !
      Asa a ajuns Basescu capitan la 34 de ani pe ,,Biruinta” de 164.000 de tone capacitate. Cel mai mare vapor construit din Istoria Romaniei !

    • CRED ca militarii si magistratii nu pot detine intreprinderi…probabil din motive de conflicte de interese si asa s-ar justifica o pensie speciala la ei.
      Daaar daca se elimina pensiile speciale, fara exceptii, atunci sa-i lase si pe oamenii astia sa aiba afaceri, cu anumite reglementari, desigur.

  7. Parlamentarii au pensii speciale, primarii si viceprimarii au pensii speciale, sefii consiliilor judetene au pensii speciale, pe langa magistrati si militari. Vad ca doar ultimele doua categorii de pensionari va deranjeaza.
    Cu pensiile parlamentarilor n-aveti nimic?

    • PNL nu face nimic cu pensiile speciale

      Din 187480 pensii speciale, cele militare (178168) și ale magistraților (3800) rămân neschimbate, adică uriașe ca acum.

      Asta înseamna ca (178168+3800)/187480=97% din pensiile speciale vor sta nemodificate și doar 3% se micșorează.

      Pensiile militarilor trebuie scăzute în primul rând deoarece ele constituie majoritatea celor speciale însă guvernului PNL ii este frica de o rebeliune armata.

      Când la fiecare suta de oameni anulezi privilegiile doar la 3 asta nu înseamnă ca ai făcut dreptate sau măcar ai intreprins o acțiune care aduce economii semnificative la bugetul de stat.

      Citat:
      „PNL a luat decizia de a anula pensiile speciale cu excepția pensiilor militare și ale magistraților, a anunțat luni vicepremierul Raluca Turcan, precizând că se dorește eliminarea unei „inechități crase”.

      În total, la nivelul lunii iunie, în plată erau 187.480 de pensii speciale dintre care 9.312 de serviciu și 178.168 militare. …

      În ceea ce privește pensiile de serviciu, acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312:
      procurori, judecatori – 3.800
      personal aeronautic – 1.453
      personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete – 1.789
      funcționari publici parlamentari – 805
      diplomați – 850
      beneficiari ai Curții de Conturi – 605”

      Spalare de creier

      Treaba cu „principiul contributivitatii” e o poveste de adormit copii. Exista categorii care nu au „contribuit” pentru ca asa e legislatia. Au fost angajati la stat si aveau alt sistem. De exemplu indemnizatii si nu salarii.

      Conceptul de „contributii” la stat este integral penibil. Asa zisele contributii reprezinta doar o mutare de bani dintr-un cont in altul.

      Pernsiile astea, uneori exagerate si nerealiste, au aparut tocmai din nevoia de a acoperi niste lacune in legislatie (lipsa contributiei scriptice).

      De taiat e usor dar nu mi se pare normal ca toti anii in care ai ocupat o pozitie la stat sub o forma de angajare care nu prevedea nici o „contributie” sa iti fie stersi din vechime.

      Nu mi se pare normal ca dupa un mandat de parlamentar sa ai 10.000 euro pensie (sau eu stiu ce aberatie) dar nici sa fie ca si cum 4 ani nu ai fi muncit.

      Solutia e extrem de simpla. La anii si venitul net respectiv corespund niste taxe care ar fi trebuit platite daca era un salariu normal. Si alea ar trebui sa intre intr-un calcul normal de pensie normala.

      Asa ca treaba cu „ai dat, primesti” nu prea poate functiona.

    • Florina, hai sa iti povestesc viata unui pensionar militar – Arma Radiolocatie.
      Terminat Scoala Militara, Academie – trimis la post.
      Dupa 7 ani, avansat si mutat la ordin intr-o alta garnizoana…cu nevasta si copil dupa el. Dupa inca 9 -10 ani, mutat la ordin in alta garnizoana si vine revolutia. La 6 luni de la mutare, mutat iar la ordin, in primavara lui ‘ 90 in alta garnizoana…cu nevasta si copilul dupa el.
      Presupun ca tatal tau a petrecut Paste, Craciun, revelion, ziua ta de nastere langa tine, corect?! Eu bine, tata NU !
      Presupun ca nu ai facut un an scolar in 3 orase, corect?
      Presupun ca tatal tau nu este bolnav acum si nu a facut 2 AVC.uri pentru ca toata viata ( 31 de ani ) a lucrat in mediu cu radiatii, corect? Apropo, sa-i dea Dumnezeu sanatate si viata lunga tatalui tau! Tatal tau nu a plecat noaptea de acasa pentru ca a avut alarma, nu a stat vara in unitate sa repare o statie ruseaseasca, etc.
      Presupun ca mama ta a lucrat neintrerupt si nu are pauze in cartea de munca din pricina mutarilor ca tiganul cu cortul, corect?
      Nu ma vait, nu carai, vreau doar sa intelegeti care a fost viata unui ofiter MApN in vremea comunismului. P.S. Tata nu a lucrat la GAZ si asa se explica mutarile…a fost baiat destept!

    • Stimabile domnule ofiter, las-o mai moale cu exagerarea „numeroaselor” pierderi si limitari pe care a trebuit sa le suferi in cariera dumitale! Hai s-o luam prin comparatie cu mine:
      -ai facut doar scoala militara in timpul comunismului unde intrau cu deosebire doar cei ce nu puteau lua la facultate civila; dumneata ai fi intrat la facultate cu zeci de candidati pe un loc asa cum am intrat eu? Astazi dumneata esti ofiter superior eu sunt profesor universitar. Stii cat am invatat si cat inca trebuie sa ma perfectionez zi de zi chiar dupa zeci de ani de studiu si cercetare?
      – salariul dumnitale sau poate pensia speciala este cel putin cu 60-100% mai mare decat primesc eu acum;
      – dumneata iesi la pensie la 50-52 de ani, eu ies la 65 de ani, poate chiar 70 de ani dupa cum se arata treburile in UE;
      – dumneata vorbesti de privatiuni de timp, familie, sarbatori legale; sa-ti spun cate veri si sarbatori legale si timp consumat in afara familie mele am sarit ca se pot lucra la doctoratul meu, sa pregatesc materiale si sa particip la tot felul de conferinte, simpozioane, sesiuni stiintifice in tara si strainatate? La cate universitati straine ai predat dumneata?
      – programul de lucru al domniei tale s-a terminat intotdeauna la ora 16; la mine niciodata nu se termina la 16 fiindca continui aproape in fiecare zi pana spre miezul noptii cu lucrul la pregatirea cursurilor si pentru cercetarea stiintifica;
      Finalmente, pentru ce sa aveti pensii speciale cand am cunoscut zeci de ofiteri si subofiteri din comunism care astazi au pensii speciale, cand ei de fapt au fost niste nulitati, agramati, primitivi, betivi si curvari? Atat timp cat voi n-ati contribuit la pensiile voastre, ar trebuie sa va multumiti cu va poate da tara si pastrand niste limite rezonabile in comparatie cu alte categorii profesionale, nu cu cat aveti voi chef sa primiti.

    • Ma pis pe toti,și pe militari și judecatori,primesc special pt friptanele de la popor.

  8. Tov Ciolacu o bate de departe pe V. Vasilica Dancila la limba gramatica romana!

    • O fi fost elev 14 ani in clasa a 2-a,ca la 29 ani nu avea nicio ocupatie…asa ca taticu,gheneral,l-a trimis in politica,la partidul unde nu trebuie sa faci altceva decat sa ceri spagi grase!

  9. O sa fiti mancati!

  10. Nu exista pensii speciale la primari, viceprimari, președinte consiliu județean, nu s-au aprobat

  11. PNL nu mai zice nimic de impozitarea pensiilor speciale.De ce???Ce sfori îi manevrează?

  12. Pensia speciala e o tampenie sinistra! Da-le judecatorilor spre exemplu salarii f mari din care isi pot plati plan de pensie privat si, in rest, dupa cat a contrbuit fiecare!

  13. Hoți nu se mai satură de bani luaiar dracu pe toți odată și scăpăm fără nici o balbaiala de lege.Pensiile pe contributivitate și punct , fără excepții de la lege dacă nu vom ieși în stradă și atunci Îți vedea….!

  14. Domnule profesor unversitar,
    Hai sa facem din nou comparatie…
    Dumneata esti profesor daca un profesor de liceu alre salariu 6.000 de lei net asta insemna ca are aproximativ 10.200 brut… ma gândesc ca un ”universitar” are undeva la 15.000 brut, deci 8.700 net la care mai adaugam banii din meditatii (cei pentru care activitatea dumneavoastra se intinde pana la miezul noptii) si pentru care nu ati platit contributii si impozite si care nu intra in calculul pensiei, ajungeti undeva la 12.000 net… oricum si fara acestia conform legislatiei in vigoare veti avea o pensie la varsta de 65 de ani (la 70 doar daca doriti sa mai ciuguliti ceva si ramaneti din proprie vointa) de aproximativ 7.100 lei brut sau 6,600 net in conditiile in care aveti 2,5 – 3 luni pe an concediu platit si in conditiile in care activitatea unui universitar la cursuri tinde spre zero fiind suplinit de un asistent (am urmat cursurile unei universitati si am remarcat activitatea profesorilor). Zilnic va puteti imbratisa familia si dormi in patul dumneavoastra alaturi de sotie, va petreceti sarbatorile si aniversarile in cadrul familiei.
    Eu sunt operator de forte pentru operatii speciale, si datorita faptului ca unitatea/unitatie unde imi desfsor activitatea se afla in alte garnizoane plec de acasa in fiecare luni dimineata la ora 3 si ma intorc, in caurile fericite vineri la orele 22 sau 24, programul de pregatire este in mod uzula de 10 ore pe zi si frecvent poate ajunge la 14 si chiar 16 ore pe zi (ore suplimentare care nu sunt platite datorita unui ordin de ministru), activitatile pe care le desfasor sunt activitati cu grad de risc ridicat si permanent exista posibilitatea ranirii grave sau chiar a decesului, activitati care se desfasoara in cea mai mare parte in teren sau unde cazarea este sub orice critica (de multe ori mai rele decat cele de care beneficiaza puscariasi, pentru care primesc reduceri de pedeapsa), activitati pentru care se primesc sporuri dar care din pacate au fost eliminate din calculul pensiei prin art. 40 al OUG 57/2015. Uneori la 2 sau 3 ani trebuie (est obligatoriu) sa particip la misiuni in teatre de operatii ca urmare al contributiei militare a Romaniei la NATO (contributie fara de care Romania nu poate face parte din alianta) si remunerat pentr asta, insa aceasta remuneratie a fost si ea exclusa din calculul pensiei prin aceiasi ordonanta. Imi vad sotia si copii doar sambata si duminica (insa nu in fiecare sambata si duminica pentru ca uneori participam la activitati specifice si in weekend sau in sarbatorile legale). Am lipsit la multe evenimente din cadrul familiei (chiar si la decesul unuia dintre parinti), nu pot fi alaturi de copii pentru ai sprijini sau alaturi de sotie pe umeri careia cad toate sarcinile gospadariei si pe care nu o pot ajuta.
    Nu am dreptul sa desfasor activitati suplimentare pentru completarea veniturilor, nu am dreptul sa ma asociez cu alti colegii in organizatii care sa ne reprezinte drepturile, nu am drepturi sa discut si sa-mi exprim anumite parerei in spatiu public (asa cum am procedat acum, nu considerati faptul ca militarii nu raspund ineptiilor ce se propag in mediul public despre ei ca fiind o acceptare a unui fapt real ci doar a ca urmare a intericerii acestui lucru de legislatia in vigoare). Da ies la pensie la 50 sau 52 de ani deoarece uzura fizica si psihica este foarte mare si un militar dupa aceasta varsta nu mai corespunde unei astfel de activitati, dar trebuie tinut cont ca speranta de vata la militari este cu cel putin 10 ani mai mica decat la cei ce lucreaza ca ”profesoti universitari”. Din pacate dupa ce trec in rezerva la varsta mentionata anterior inca mai am obligatii legale cu statul pana la varsta de 65 de ani datorita faptului ca sunt militar in rezerva, abia dupa 65 de ani devin militar in retragere si nu mai am obligatii privind armata. Din pacate militari ce ajung in rezerva ajung sa traiasca inca 5 max 10 ani. Si da ies la pensie cu o pensie de 3.600 – 4.000in functie de grad si/sau vechime.
    Si pentru a intari cele spuse va rog cu respect sa studiati cele 2 legi care reglementeaza pensia dumneavoastra (L 127/2019) si pensia mea (L 223/2015) cu completarile si modificarile ulterioare pentru a compara modul de acordare a pensiilor fiecaruia dintre noi, precum si legea ce ne reglementeaza salarizare (L 263/2010).