G4Media.ro

CSM semnalează ”erori factuale și de apreciere” în raportul MCV și califică…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

CSM semnalează ”erori factuale și de apreciere” în raportul MCV și califică drept inacceptabile unele aprecieri referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii și-a prezentat, miercuri, poziția publică față de raportul MCV dat publicității marți de către Comisia Europeană, în care sunt criticate dur modificările aduse legilor justiției și codurilor penale. CSM semnalează ceea ce numește ”erori factuale și de apreciere” și califică drept inacceptabilă acuzația că ”a exercitat presiune asupra Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin faptul că nu a reînnoit mandatul preşedintelui Secţiei penale a acestei instanţe.”

Redăm mai jos integral comunicatul CSM

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii la data de 13 noiembrie 2018.

În cadrul atribuţiilor constituţionale şi legale care îi revin, Consiliul a manifestat preocupare pentru implementarea recomandărilor formulate în rapoartele anterioare şi care vizau activitatea sa.

În legătură cu unele aspecte reţinute în Raport, pentru a asigura o corectă informare a opiniei publice, se impune a fi semnalate şi unele erori factuale sau de apreciere, în legătură cu activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, de natură să creeze o percepţie greşită cu privire la această autoritate publică.

1. În ceea ce priveşte evoluţia poziţiei instituţionale exprimate de Consiliul Superior al Magistraturii faţă de înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precizăm următoarele:
Prin Decizia nr. 33/2018, Curtea Constituţională a reţinut, în esenţă, că „ (…) aceasta (…) constituie o garanţie legală a principiului independenţei justiţiei, sub aspectul componentei sale individuale, independenţa judecătorului. Se asigură, pe această cale, o protecţie adecvată a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, împotriva abuzurilor săvârşite prin sesizări/denunţuri arbitrare şi se asigură o practică unitară, la nivelul acestei structuri de parchet, cu privire la efectuarea actelor de urmărire penală pentru infracţiunile săvârşite de magistraţi” (par. 141).
În raport de cele reţinute de instanţa de contencios constituţional, în şedinţa din data de 13 noiembrie 2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

2. În cadrul procedurilor privind adoptarea legilor justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a avut o atitudine pozitivă, formulând numeroase propuneri menite să îmbunătăţească reglementările legale în domeniu, multe dintre acestea fiind, de altfel, însuşite în procesul legislativ.
Consecvent aceleiaşi abordări, chiar în condiţiile în care legea nu prevede cerinţa avizării, Consiliul a evaluat propunerile legislative vizând codurile în materie penală şi civilă care i-au fost transmise de către legiuitor şi,  pe baza observaţiilor comunicate de instanţe şi parchete, a formulat un număr însemnat de propuneri de adaptare a legislaţiei, o parte dintre acestea fiind însuşite în procedura parlamentară derulată până în prezent.

3. În acelaşi timp, în conţinutul raportului se impută Consiliului Superior al Magistraturii că a exercitat presiune asupra Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin faptul că nu a reînnoit mandatul preşedintelui Secţiei penale a acestei instanţe. O astfel de constatare este inacceptabilă, deoarece numirea în funcţiile de conducere de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este prerogativa exclusivă a Secţiei pentru judecători şi intră în marja sa de apreciere. În plus, raportul ignoră constatările obiective ale Secţiei pentru judecători, care au fundamentat hotărârea de respingere a candidaturii şi care au fost prezentate amplu în cuprinsul acesteia. Pe de altă parte, faptul că nu a fost reînnoit mandatul preşedintelui Secţiei penale nu poate influenţa în niciun fel judecata în cauzele penale cu care este învestită Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Mai mult, judecătorul în discuţie a fost delegat ulterior în funcţia de preşedinte de secţie, calitate pe care, prin delegare, o exercită şi în prezent, continuând să soluţioneze cauzele penale cu care a fost învestit. În plus, premisele eronate pe care se fundamentează concluzia raportului ar însemna că nu ar fi posibilă în nicio situaţie numirea în această funcţie a altui judecător, fapt care, evident, nu poate fi acceptat.

4. Referitor la concluzia raportului vizând necesitatea numirii imediate de către Consiliul Superior al Magistraturii a echipei interimare de conducere a Inspecţiei Judiciare şi a numirii, în termen de 3 luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspecţiei Judiciare, precizăm că la nivelul Consiliului este în curs de derulare procedura de transparenţă decizională prealabilă adoptării noului Regulament pentru numirea în funcţie a inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, ceea ce împietează asupra celerităţii procedurii.

5. Raportul reţine că Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018 consolidează competenţa ministrului justiţiei de a declanşa proceduri disciplinare în mod specific împotriva procurorilor. În realitate, modificările legislative operate succesiv în cursul anului 2018 au eliminat calitatea de titular al acţiunii disciplinare pe care ministrul o avea anterior. Această calitate a fost înlocuită cu o simplă posibilitate a ministrului justiţiei de a sesiza Inspecţia Judiciară, ca orice altă persoană interesată, în vederea efectuării de verificări în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori.

Prezenta poziţie publică a fost adoptată cu votul majorităţii membrilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Ce sa zic, s-a inflamat sectia judecatori, aripa PSD a CSM.

    PSDistii trebuie inlaturati din stat.

    • Corect, o și văd pe Savoniera lui Draknea cu deștele înroșite încrucișate!!

    • Mafia psd si alde si-a infiltrat oameni in toate structurile statului : CCR, Sectia pentru Judecatori din CSM, Inspectia Judiciara, ICCJ, Curtile de Apel, Judecatorii, Avocatul Poporului, CNA.
      Se impune de urgenta ca procurorii sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti, aflati in sloda mafiei, de la CCR, CSM, ICCJ, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu in forma continuata, obstructionarea justitiei in forma continuata, favorizarea infractorilor in forma continuata.
      Pe baza trimiterii in judecata, presedintele trebuie sa-i revoce din functie.
      Se impune demisia guvernului mafiei, dizolvarea parlamentului borfasilor si organizarea de alegeri generale anticipate, la care infractorii sa nu aiba dreptul sa participe.
      UE trebuie sa faca mai mult pentru Romania.
      Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, trebuie sa procedeze la fel cum a procedat cu Polonia, trebuie sa dea în judecată Romania la Curtea Europeană de Justiție, reclamând încălcarea independenței judiciare si sa oblige Romania sa abroge toate legile adoptate in favoarea infractorilor, sa oblige Romania sa o repuna in functie pe fosta Sefa a DNA.

  2. In doi ani, daca ies romanii la vot, judecatorii pesedisti vanzatori de sentinte si de tara vor fi dati afara din sistem si arestati. Asta e cam ultima speranta.

  3. Raportul MCV are „iz politic”. CSM si Inspectia Judiciara put de departe.

  4. CSM sunteți o rușine breslei judecătorilor din toată Europa !!

    Singura notă explicativă, pe care vă obligă respectul pentru justiție, ar trebui să o dați, obligat, este înștiințarea, punerea la cunoștință întregii țări faptul că conform unei decizii CCR din 2012 MCV-ul este de OBLIGATĂ IMPLEMENTARE în legislația României !!!

    Asta trebuie explicat !!!
    Nimic altceva !!!!

    Dacă asta înseamnă ca toată aripa Lia Savonea din CSM să ajungă la gunoi … La Gunoi !!!!
    Refacerea tuturor legilor prostituite de PSD … Refăcute !!!

    • Ce au facut magistratii cind au vazut ca mafia isi plaseaza oameni chiar in CSM ?
      Ce au facut magistratii cind au vazut ca au fost infiltrate in CSM doua likele, aflate in slujba mafiei psd si alde, chipurile din partea Societatii Civile ?
      Ce a facut Societatea Civila cind a vazut ca au fost infiltrate in CSM doua likele, aflate in slujba mafiei psd si alde, chipurile din partea Societatii Civile ?

  5. bravos csm ati descoperit si voi placerea de a frecventa centura…

  6. Cel mai rau s-au revoltat golancele completelor de judecata din tribunalele locale numite pe spaga si coruptie !!

  7. ciuma rosie e ciuma nu pesta nu scrapie, mai rau nu se poate

  8. Asa, si? Opiniile voastre nu sunt de valoarea apei de ploaie? Sau de ce se pisa pe avizul vostru moldoveanul penal Tudorel?

  9. Interesant ca nu se spune ca Plenul CSM s-ar fi intrunit in sedinta pt a hotara o luare de pozitie critica impotriva Raportului MCV.

    Informatiile sunt ca grupul „Plasticelor” Savonea, Marcu, Tint, a redactat comunicatul si l-a transmis sub forma de mail membrilor CSM despre care stiau ca il vor semna evitand sa-l comunice membrilor Sectiei de Procurori a CSM, membrilor de drept din Consiliu, „proscrisii” Augustin Lazar si Cristina Tarcea.

    PS. Plenul a fost format de fapt din 9 membri ! „Imbujoratii” cum li se mai spune ! :)))

    • Să îi lingeți în cur pe toți ,,îmbujorații” din țara asta, futu-vă-n gură pe voi toți muiștii #rezist! De ce pula mea nu ați ieșit la vot să vă puneți un guvern de dreapta, acum răbdați până la următoarele alegeri și postați cretinisme până în 2020 !

    • Alo, redactia! Inteleg ca ii lasati sa posteze pe toti sceleratii in numele libertatii de opinie, dar Sasul Mut, prin duhoarea ce emana din vocabularul lui de catacombe, tocmai ce s-a deconspirat: e Flooorin Iordacheeee! A stat cu mainile sus si 2 degete si mai ridicate in fata articolului vreo ora, pana ce AI-ul tel a inteles ce vrea sa zica si i-a transpus cum a putut msj in cuvinte.

      Pe bune acum, dc nu puteti modera mereu, macar un mic soft care sa cenzureze msj cu injurii evidente. Nu lasati laturile sa se intinda atat de mult.

    • Pai nu exista un guvern de dreapta. În 2016 exista doar USL, udmr și usr. S-ar fi putut vota în mai mare măsură usr, totuși.