G4Media.ro

CSM respinge proiectele ministrului Predoiu pentru modificarea Legilor Justiției: ”Îngrijorare, elaborate fără…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

CSM respinge proiectele ministrului Predoiu pentru modificarea Legilor Justiției: ”Îngrijorare, elaborate fără consultare și implicare a sistemului”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituție condusă de Nicoleta Ţînţ, respinge proiectele de modificare a Legilor Justiției, puse în dezbatere publică ieri de Ministerul Justitiei, potrivit unui comunicat al instituției.

”Plenul CSM a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției la data de 30 septembrie 2020”, se arată în comunicatul citat.

Consiliul arată în comunicatul de presă că că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.

Plenul CSM arată că ”orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțină suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituțional al Consiliului”, fără să indice însă prevederile din proiectele lui Predoiu care ar încălca aceste principii.

Mai mult, CSM arată că ”dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral”, făcând referire la ”momentul punerii proiectelor în dezbatere publică”.

Reamintim că ministrul Cătălin Predoiu a pus ieri în dezbatere publică mai multe proiecte de lege pentru corectarea intervențiilor făcute de PSD în justiție și a anunțat că dezbaterea publică va dura 6 luni, până la finalul lunii martie 2021.

Comunicatul integral al CSM:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției la data de 30 septembrie 2020.
În acest context, Consiliul aduce la cunoștința opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii susține în mod ferm că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțină suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituțional al Consiliului.
Totodată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral.
Consiliul asigură corpul profesional al magistraților că se va implica activ pentru apărarea independenței justiției, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor şi procurorilor şi funcționarea instituțiilor din sistemul judiciar.
Consiliul Superior al Magistraturii reamintește că numai prin garantarea independenței justiției poate fi asigurată funcționarea statului de drept în scopul protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

Foto: Nicoleta Țînț (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. Concret Predoiu oferă din puterea la președintele Johannis,o stare de democrație de tip Congo.

    • Realitatea, ti-e teama ca o sa dispara SIIJ si ramane Adinutza fara slujbuta ?

    • „Realitatea” e un cunoscut gunoi PSDist.

    • CONCRET, VORBESTI CA SA NU ADORMI! du-te dreacu in congo daca e asa rau aici.

    • Ba, Realitatea ! In afara de o răutate lipsită de logica ! Poți fi și psd-ist ! Nu judeci logic !
      Semeni cu un câine turbat !
      Să nu-ți musti coada , Tovarășe !
      Boule , CSM este pus de Dragnea !
      Influenta și de la Moscova ! De aceea nu avem justiție ! In ce țară este SIIIJ ? Gestapo !
      Ură și o mare prostie te caracterizează !

  2. Ordinele primite de la Bruxelles se executa nu se discuta.
    Suntem sclavi?
    Da.

  3. propun orice modificare a justitiei sa aiba in primulr rand si mai multe PENSII SPECIAL, dupa aia mai vedem noi

  4. I-auzi ce miracol, acum instantaneu au raspuns, ca nu sunt de acord – desi vorbim doar despre un proiect care este in dezbatere publica tocmai pentru a fi… dezbatut.
    Cand a fost vorba despre asaltul, macelarirea legilor justitiei, nu au mai simtit nevoia sa ia atitudine… atunci au tacut si au inghitit cum politicul i-a macelarit direct, fara vreo dezbatere publica.

  5. Deci, am avut dreptate, au inceput deja sa se opuna!!
    Si e doar inceputul!!

    FIX asa am comentat Azi 01.10. 2020, la Ora 10:55 la articolul din G4media de Ieri 30 Septembrie, cu Titlul: „SURSE Ce conțin proiectele legilor Justiției pregătite de Predoiu: desființarea Secției Speciale, restabilirea atribuțiilor președintelui la numirea magistraților șefi, eliminarea pensionării la 20 de ani / Modificările vor fi anunțate astăzi după raportul UE pe statul de drept, care se anunță critic la adresa României”..

    Am comentat asa:
    „Sa vedeti de-acuma Evaluari ale acestor Proiecte legislative de la PROFESIONISTII din Justitie: alde CSM si UNJR(ONGul fantoma al Danei Garbovan-PSD) si AMR(Gabriela Baltag-PSD-Antena 3!) si AJADO(infiintata de judecatoarea Florica Roman, tot un ONG al PSD-Antena 3!), VERSUS Asociatiile care SUSTIN Statul de drept: Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție!!!
    https://www.g4media.ro/surse-ce-contin-proiectele-legilor-justitiei-pregatite-de-predoiu-desfiintarea-sectiei-speciale-restabilirea-atributiilor-presedintelui-la-numirea-magistratilor-sefi-eliminarea-pensionarii-la-20-de.html

    G4media, va rog sa dati postarea!!!

  6. Proiectele sunt tocmai in faza de discutie .La ce sa se opuna ? Intii sa vada textele si apoi sa discute si apoi sa se puna de acord si apoi daca au argumente ,nu au decit sa explice public de ce se opun unor texte ce sunt in concordanta cu cererile UE. si cu nevoia de modificare a tot ceea ce fostele guvernari au facut fara nici o consultare . Daca nici discutia in public nu iti place atunci…. ?

  7. niste cuvinte de lemn

  8. Nu i-am auzit piuitul in 2017-2019 cand legile justitiei au fost macelarite noaptea tarziu.

    • Daca nu ai fi prost, ai fi destept. Au fost macelarite noaptea? Eu zic sa revezi stirile. Legile justitiei au stat in dezbatere peste 1 an de zile. Tu in schimb le confunzi cu o ordonanta de 6 pagini (ordonanta 13) pe care nu ai citit-o si nici nu stii cine a propus modificarile si de ce (si in cate pagini).

  9. Predoiu, Orban si Johannis trebuie sa faca o acrobatie foarte dificila.

    Pe de o parte UE pretinde de la Romania sa-si modifice sistemul judiciar si sa implice cat mai mult magistratii si CSM in schimbarea legilor, pe de alta parte UE trebuie (sau ar trebui) sa tina cont ca la ora actuala CSM are aceeasi componenta majoritara pe care a avut-o cand CSM a aprobat toate porcariile lui Dragnea – Iordache – Savonea.
    Adica vrei sa schimbi ceea ce au aprobat Garbovan, Savonea si Iordache, intrebandu-i tot pe ei daca sunt de acord cu anularea a ceea ce ei au sustinut si aplaudat deja.

    Oricum, discutia pe teme juridice e inoportuna pana cand (si daca) se va schimba majoritatea parlamentara.
    Pana atunci e doar pierdere de timp.
    Abia cand o majoritate parlamentara se poate opune categoric CSM si altor organizatii ale magistratilor se va putea face ceva.
    Daca se va forma o noua majoritate parlamentara, aceasta se va poate opune transant chiar si actualei formatiuni a CCR.
    Trebuie vointa politica.

    • Pai asta este – dublul scop- sa inteleaga toata lumea ca fara votul acordat PNL nu se poate realiza mare brinza si ca fara punerea in discutie a textelor totul este acuzabil . Dupa ce referintele majoritatii vor decide acceptarea textelor propuse , nimeni nu mai poate zice nimic .

  10. Vor sa faca promovarile in sistem fara nici un fel de filtru.De asta te pomenesti la instante suoerioare cu motivari de tot rasul.

  11. Prostie ? sau o pauza de cognitie ?!
    Daca atat inteleg reprezentantii judecatorilor cum sa ne mai asteptam la o judecata justa si impartiala in instante ?

  12. HA HA HA HA HA HA ! HA HA HA HA HA HA !

    ramnea ce au stabilit Sinistrii dragnetti, tericeanu, dornenii, tudoreii si ciordache!

    MAI DATI-LE O PENSIE – DOUA. PANA SI CORELEONE, PROASPAT ALES, O VA PRIMI PE A PATRA!

  13. CSM-ul lui peste. Nu-i intereseaza decat pensiile speciale si sa poata face asa-zisa justitie dupa interesele personale (spagi, influenta, obligatii). Justitia din Romania, asa cum arata CSM-ul este un vis urat.

  14. Dar sa se manifeste ca niste profesionisti si sa nu mai fie parte din sistemul mafiot, pot acesti magistrati? Un proces de politician escroc dureaza ani de zile, pana se prescrie sau se dau condamnari la misto cu suspendare, in timp ce orice ciocoflender escroc fara spate politic ajunge rapid dupa gratii.

  15. Nu pot sa cred… Imparialii de la CSM. Instituția care împreună cu avocatul popoului sunt de fapt pe fata pesedisti.
    Mars ma… Si cu voi la coșul de gunoi al istoriei.
    Încrederea populației în CSM, avocatul popoului și secția speciala este zero barat. Pana și jegurile de la Jandarmerie și politie ar mai lua ceva la încredere.

  16. Madam Tint – molia din fundul ghemului. Incredibil cata rea credinta la un proiect supus dezbaterii. Era bun Iordache, care respingea orice amendament nu era conform cu linia Partidului.

    • Eu știu că a fost dificil de lucrat cu Codurile penale elaborate de același ,in vigoare din 2014.Exemplu,spre a ne feri de generalități neacoperite de concret,:a fost nevoie de multe ori de intervenția Curții Constituționale Și mai concret,a înlăturat tot capitolul fi C.proc.penala anterior privind extinderea procesului penal pentru alte fapte și acte materiale lăsând fără acoperire procedurală judecarea infracțiunii continuate,ori continue, in cazul in care exista o hotărâre definitivă pentru o parte din aceste acte materiale și asta mai ales față de practica de a fi sesizată instanța pe bucățit ale acestor două feluri de infracțiuni.Sa auzim de bine!

  17. Fără răspunderea magistratilor și confiscarea extinsă nu poate fi stăvilită corupția

    • PNL a votat impotriva confiscarii extinse cand a propus-o USR.

    • @florin de vreo 2 ani cea cu conficarea nu au transpus-o in aplicare…..si e directiva ue…..le este frica cu averile…….

  18. Acest comunicat este o CATASTROFA ldin perspectiva logica!

    Pentru ca un proiect este o PROPUNERE, iar punerea in dezbatere publica pana in martie 2021, adica vreo jumatate de an da posibilitatea inclusiv CSM-ului sa-si dea cu parerea si, eventual sa modifice, sa completeze sau sa ceara inlaturarea unor prevederi din proiect …

    Prin urmare, cum e posibil sa fii ingrijorat de ceva ce reprezinta o propunere asupra careia iti poti manifesta pozitia jumatate de an?!

    De fapt, ICCJ e singura instanta judecatoreasca care are reglementare proprie, distincta de a celorlalte instante, iar proiectul pus in dezbatere e posibil sa atinga anumite interese care in prezent sunt reglementate de actuala legislatie speciala a ICCJ … de exemplu promovarea la ICCJ pe baza de examen probabil ca deranjeaza foarte tare …

  19. PSDistele astea sunt toate atat de sinistre, se vede gena dictatoriala.

  20. „separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor” este vitala, altfel avem de-a face cu sistemul sovietic.Justitia se face doar de catre judecatori!

  21. CSM, CCR, ICCJ, MJ…. vomit!

    • Dorule ! Ești un mare idiot !
      Ori ești un Ticălos ori un mare imbecil !
      D-l l Marcel !
      În sfârșit ai dreptate ! Magistrații sunt niste Perverși și Corupți !

  22. Astia-s tampiti? Cum sa respingi proiectul ca n-ai fost implicat in faza de elaborare, cand proiectul e in dezbatere pentru 6 luni acum inainte?
    Chiar s-a umplut sistemul de personajele lui Kafka? S-a transformat intr-o piesa de Eugen Ionescu?

  23. Citez: „Consiliul aduce la cunoștința opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.”

    Pai daca MJ se consulta cu mai sus-mentionati, probabil terminau la Pastele Cailor, pe vechiul stil.
    Sub presiunea PE, CE si a opiniei publice care vrea sa vada rezultate, MJ a propus si a oferit o fereastra de maxim 6 luni pentru ca toata lumea sa-si dea cu parerea, in termenele stabilite. Era bine daca demarau initiativa in Martie 2020 si terminau pana in Octombrie 2020, dar, deh, deja ne-am obisnuit cu Romania lucrului facut cu incetinitorul.

  24. Cu cine ma-ta sa discute? Futu-va in gura de javre kgbiste.

  25. oricum sa nu ne facem iluzii ca se vor schimba mari lucruri

    la cum se misca ROMANICA-NORMALA-EDUCATA in legatura cu justitia, e doar praf in ochi, si cred ca si actiunea madamei, e tot un soi de manipulare, sa be „arate” ca treaba e serioasa

    daca se dorea o reforma REALA a justitiei, s-ar fi inceput cu norme de „curatenie” a CSM/CCR/avocatul poporului, urmate de niste intariri aste acestor entitati

    si sa-mi explice cineva de ce ar trebui sa credem ca lucrurile vor fi facute cum trebuie de ROMANICA-NORMALA-EDUCATA cand avem cel mai recent si mai scarbos episod, cel al sefei DIICOT, unde si PREDOIU si IOHANIS au sarit in apararea onoarei doamnei?

  26. au fost încălcate prerogativele unei instituții ? a fost evitată cooperarea interinstituțională ? au fost respinse sesizările unei instituții ? Nu !!! 🙂 legiuitorul … a propus dezbateri asupra proiectului / propunerilor de modificare a legilor ? … Da

  27. Lui Dragnea si Iordache nu v-ati opus asa prompt, ticalosilor din CSM! Dar o sa va vina si voua randul sa platiti!

  28. Sistemul se afla in inactivitate. De cand a plecat Codruta a intrat in stare de somn profund.

  29. Nu e interesant cum se refuză un proiect fără a fi citit în prealabil? Cineva și-a cam făcut stat în stat. Nu acceptă critică. Acceptă numai pensii speciale pentru ei și clanurile lor.

    INDEPENDENȚA MAGISTRAȚILOR: Dosarul Revoluției, Dosarele Mineriadelor, Dosarul Țăndărei, Dosarul Caracal, Dosarul 10 August, defrișările de păduri, arderile de deșeuri de lângă București, beizadele de procurori și judecători protejați de justiție, interlopi protejați de justiție, magistrați protejați de justiție, bogătași protejați de justiție, securiști protejați de justiție, multinaționale protejate de justiție, fugari de justiție protejați de justiție, retrocedări, privatizări, recurs compensatoriu, condamnări la CEDO fără număr, cea mai nouă o sumă „modică” de 15 milioane de euro.

    https://www.g4media.ro/asociatia-pentru-proprietate-privata-condamnare-istorica-la-cedo-statul-roman-obligat-sa-plateasca-despagubiri-de-peste-15-milioane-de-euro-cea-mai-mare-suma-de-la-data-aderarii-romaniei-la-consi.html

    Pentru ce „succesuri” incredibile au în mușamalizări ar trebui să nu mai fie atât de mândri. Nu au motive. Aroganța acestei caste este invers proporțională cu performanțele inexistente.

  30. Orice proiect s-ar aproba, justitia ramane tot hazna.

    • Ba, Realitatea ! In afara de o răutate lipsită de logica ! Poți fi și psd-ist ! Nu judeci logic !
      Semeni cu un câine turbat !
      Să nu-ți musti coada , Tovarășe !
      Boule , CSM este pus de Dragnea !
      Influenta și de la Moscova ! De aceea nu avem justiție ! In ce țară este SIIIJ ? Gestapo !
      Ură și o mare prostie te caracterizează !

  31. Dorule ! Ești un mare idiot !
    Ori ești un Ticălos ori un mare imbecil !
    D-l l Marcel !
    În sfârșit ai dreptate ! Magistrații sunt niste Perverși și Corupți !

  32. Era mai legal si mai logic cand judecatoare de la CMS scriau ordonantele lui Tudorel. Nimeni nu a cerut ca executivul sa isi scrie singur capodoperele si TT sa nu se intalneasca cu L. Savonea intre 4 ochi sau cu Oana Haineala.