G4Media.ro

CSM face apel la reluarea procesului legislativ pentru organizarea concursurilor de admitere…

CSM face apel la reluarea procesului legislativ pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură: Situaţia resurselor umane devine dramatică; mai multe instanţe se află în pragul închiderii

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere în magistratură, subliniind faptul că situaţia resurselor umane din justiţie devine dramatică, iar mai multe instanţe din ţară se află „în pragul închiderii”, relatează Agerpres.

„Secţia pentru judecători a CSM face apel la reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere în magistratură înaintea oricărei alte discuţii. Situaţia resurselor umane în magistratură devine dramatică, iar efectele negative ale lipsei cadrului normativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură vor continua să se resimtă şi mai pregnant în următorii ani. Secţia pentru judecători reaminteşte că ultimul concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii a fost organizat în anul 2019. În acelaşi an, a fost organizat şi ultimul concurs de admitere în magistratură. În toată această perioadă ieşirile din sistemul judiciar au continuat într-un ritm fără precedent, încurajate fiind de dezbaterile regretabile din spaţiul public, care au atentat la respectarea standardului constituţional şi european în materia statutului magistratului”, declară CSM într-un comunicat remis marţi.

CSM atrage atenţia că mai multe instanţe din ţară se află „în pragul închiderii” din lipsă de magistraţi.

„Este greu de înţeles insistenţa readăugării în procesul legislativ, corelat celui în discuţie, a unor reglementări respinse în prima cameră parlamentară şi asupra cărora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micşorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare că îşi dă concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizând organizarea concursurilor de admitere. Situaţia resurselor umane din justiţie afectează mai mult decât oricând însăşi funcţionarea justiţiei ca serviciu public, mai multe instanţe aflându-se în pragul închiderii faţă de lipsa de magistraţi. Adăugându-se supraîncărcarea, instabilitatea cadrului normativ, lipsa sediilor adecvate şi a celorlalte condiţii materiale de desfăşurare a activităţii judiciare şi inexistenţa unor soluţii din partea celor în drept, se poate contura exact dimensiunea de ansamblu a justiţiei, care este departe de modelul european la care se face apel doar la nivel declarativ”, arată Secţia pentru judecători a CSM.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii face apel la ministrul Justiţiei şi la toate formaţiunile parlamentare să înţeleagă situaţia dramatică în care se regăseşte sistemul judiciar, consecinţele asupra drepturilor cetăţenilor de acces la justiţie şi de a avea parte de o judecată echitabilă într-un termen rezonabil fiind cu totul negative.

Comunicatul CSM vine după ce, în ultima perioadă, zeci de judecători şi procurori au depus cereri de pensionare, în contextul dezbaterilor privind eliminarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Sectia de judecatori reprezinta punctele de vedere PSD in CSM si a aparat agresiv pensiile speciale nesimtite, pensionarile la 45 de ani si masacrarea legilor justitiei de catre Ciuma Rosie.
    Gasca lui Savonea nu a fost preocupata pana acum de problemele reale ale justitiei, ci doar de privilegiile personale sau de sanctionarea magistratilor care nu au acceptat porcariile mafiei.

  2. Pensionarea la 65 ani ca toti romanii si fara pensii speciale.

  3. Pensionare la 65 de ani.Ministerul justitiei nu face nimic!

  4. Sectia de judecatori reprezinta punctele de vedere PSD in CSM si a aparat agresiv pensiile speciale nesimtite, pensionarile la 45 de ani si masacrarea legilor justitiei de catre Ciuma Rosie.
    Gasca lui Savonea nu a fost preocupata pana acum de problemele reale ale justitiei, ci doar de privilegiile personale sau de sanctionarea magistratilor care nu au acceptat porcariile mafiei.

  5. Una dintre ultimele „lovituri” marca Savonea! Sectia retrograda/nociva a CSM-ului Savonea (sectia judecatori), cea care sustine/impune pensionarea magistratilor la…putin peste 40 de ani, vrea intrarea in magistratura pe baza de „concurs” in loc de absloventi INM! Stiti ce insmna asta? „Concurs” organizat/sustinut la CSM, in care proba de baza este…interviul (in fata savonierei, bine-nteles). Pot participa toti „militienii”, gradatii, juristii mari si mici (n-are importanta universitatea si forma de invatamant absolvita, „drept” sa scrie pe…hartia aia, ca numai diploma nu-i poti spune in cele mai multe cazuri), probabil cu o conditie de oaresce vechime in….”campul muncii”. Se va inlocui vechea garda retrograda si, mai ales, marea
    masa a magistratilor de valoare obositi de lupta cu „savonii si savonierele”. Inlocuirea se va face cu analfabeti functionali, absolventi de biotere, lipsiti de cunostinte (profesionale, sa ne intelegem nu de …celelalte cunostinte!), poate unii dintre ei bine intentionati dar…Dumnezeu cu mila!

    • Absolvenții INM sunt total nepregătiți!Sunt niște roboți care nu au nicio tangență cu dreptul.Nu au o cultură juridică,; cultură generală; cultură filosofică și economică…Sunt niște roboți care pronunță sentințe standard, fără să le treacă prin filtrul gândirii! Citiți o hotărâre judecătorească și veți vedea incompetenta acestor INM-isti…!Toate fărdelegile din justiție sunt opera acestor roboți scoși de INM… Judecătorul adevărat creează dreptul ,nu completează referate din tot felul de texte juridice care nu au legătură cu știința dreptului și cu dreptatea.Acesti indivizi au discreditat ideea de drept și dreptate… Răul de care ne plângem acum ,le este imputabil lor.Pentru a avea o justiție adevărată avem nevoie de juriști cu experiență,nu de recitatori de texte … izvorâte din puțul gândirii nejuridice predate la INM.Cat despre pensionarea judecătorilor din trecut,nu este nicio pagubă… Aceștia și-au demonstrat limitele și servilismul.Romania nu mai are nevoie de înapoierea lor.Avem sute de absolvenți de drept la universități de drept de prestigiu … Haideți să-i angajem pe aceștia, dacă vrem să avem o altfel de justiție?In concizie: nu avem justiție în prezent!

  6. Nu este nici o paguba ca multe instante sint in pragul inchiderii . Judecatorii nu fac dreptate in tara asta . Ne costa foarte mult justita care nu face dreptate . Vom face singuri dreptate .
    Institutiile publice au devenit hoarde care se apara pe ele insele .

  7. Păcat ca mulți de aici care comentați nu aveți idee de ce se intâmplă cu adevărat în sistemul judiciar. E nevoie de oameni capabi și competenți peste tot, și la instante și la Parchetele aferente instantelor. Pe cine ar bucura desființarea instantelor din lipsa de personal? Eu cred ca pe infractori! Și da, tb organizate concursuri, nu interviuri. Altfel nu au cum sa ajungă oamenii buni în sistem. Nu cred ca ne dam seama mulți ca s a vrut și distrugerea justiției, ca a tuturor domeniilor sociale din tara.

  8. Standardul optim profesional. Apoi, legea aplicata si numai legea. Insa nu vom uita: Judecatorul JUDECA

    Oare va exista sita care sa si cearna?