G4Media.ro

Criză de programatori la nivel european: 6 din 10 companii au întâmpinat…

Sursa foto: Pixabay

Criză de programatori la nivel european: 6 din 10 companii au întâmpinat dificultăţi în angajarea de specialişti IT / În România, 58% dintre companii se confruntă cu probleme de recrutare / Cum a apărut criza?

Peste 6 din 10 companii, la nivelul Uniunii Europene, au întâmpinat dificultăţi în procesul de recrutare a specialiştilor IT, relevă o analiză realizată de o companie ICT specializată în furnizarea de soluţii software de business.

Realizatorii studiului citează un raport Eurostat, potrivit căruia una din zece companii a încercat în 2021 să recruteze specialişti IT. Dintre acestea, 62,8% au întâmpinat dificultăţi în ocuparea locurilor de muncă. Astfel, Slovenia (78%), Cehia (77%) şi Germania (76,6%) sunt ţările membre UE în care companiile au întâmpinat cele mai mari dificultăţi în angajarea de specialişti IT. La polul opus, cele mai mici dificultăţi au fost întâmpinate de companiile din Spania (32,8%), Bulgaria (46%) şi Polonia (46,5%), transmite Agerpres.

„În România, 58,6% dintre companii au întâmpinat dificultăţi în recrutarea de specialişti IT, situându-ne, astfel, uşor sub media UE. Însă, provocările sunt şi aici majore. În ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile din România continuă să întâmpine dificultăţi în procesul de recrutare a programatorilor. Anual, aproximativ 10.000 de absolvenţi de IT intră pe piaţa muncii, un număr important dar care, totuşi, nu reuşeşte să acopere cererea”, afirmă Simona Pavelescu, director general al High-Tech Systems & Software (htss), compania care a făcut studiul.

Giganţii tech de peste ocean, printre care Oracle, Meta, Google sau Amazon, au anunţat încă din primele luni ale anului disponibilizări în masă. Potrivit Simonei Pavelescu, există mai multe motive pentru care acest val de concedieri nu afectează, momentan, o piaţă emergentă precum România, printre acestea numărându-se costurile mai mici cu forţa de muncă calificată, precum şi infrastructura adecvată.

„Ţara noastră continuă să fie o destinaţie atractivă pentru dezvoltare software şi outsourcing. Costurile cu forţa de muncă calificată sunt mai mici decât în economiile dezvoltate şi, în acelaşi timp, România se bucură de o infrastructură IT performantă. Astfel, companiile autohtone continuă să atragă chiar şi în această perioadă noi clienţi şi proiecte. Însă, bineînţeles că vorbim de un sistem de pieţe interdependente şi nu excludem ca ecouri ale valului de concedieri de peste ocean să-şi facă apariţia şi la nivel regional. Deocamdată, însă, nu este cazul”, adaugă Pavelescu.

Într-o industrie cu o piaţă a muncii atât de competitivă, companiile se văd nevoite să recurgă la tactici inedite pentru a-şi asigura forţa de muncă necesară pentru a scala businessul. Printre măsurile practicate se numără externalizarea activităţilor, colaborarea cu diverse instituţii educaţionale, dezvoltarea de programe speciale pentru îmbunătăţirea retenţiei angajaţilor şi chiar înfiinţarea de academii interne de IT.

„Companiile autohtone de dezvoltare software activează, constant, sub riscul de atingere a unui platou. De cele mai multe ori, riscul nu se datorează poziţionării din piaţă sau a cererii pentru produsele proprii, ci numărului insuficient de specialişti IT necesari pentru scalarea business-ului. Tocmai de aceea, companiile sunt nevoite să devină din ce în ce mai inventive în eforturile lor de recrutare, formare şi retenţie. Este şi cazul htss, fondată în 2012. La doar 2 ani de la înfiinţare, compania a decis să-şi creeze un funnel propriu de recrutare şi specializare.

Decizia s-a dovedit a fi una inspirată, rata de retenţie a absolvenţilor Academiei noastre de IT fiind de 80%. Mai mult decât atât, unii dintre absolvenţii Academiei ocupă astăzi poziţii în top managementul companiei, deci putem confirma că programele de specializare la locul de muncă dau un randament extraordinar”, a precizat Simona Pavelescu.

High-Tech Systems & Software (htss) este o companie ICT specializată în furnizarea de soluţii software de business. Înfiinţată în 2012, htss şi-a dezvoltat rapid portofoliul de clienţi. Astăzi, portofoliul companiei numără peste 1000 de clienţi din 11 ţări, printre cele mai căutate soluţii proprii fiind telemedica – soluţie de telemedicină; omnimedica – solutie software pentru clinici şi spitale; shiftin – software de planificare automată a turelor de lucru sau mindclass – platformă de e-learning.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Deficitul de soferi e de 100%, deficitul de medici e 80%, deficitul de constructori e de 80%. Deci concluzia e ca articolul e platit. Nu are nimeni nevoie mai multa de IT-isti decat are nevoie de alte categorii sociale. Ba as spune, ca un medic sau un constructor sunt mai utili pentru societate decat un it-ist.

  2. Bine punctat. Ce e cu atatia it-sti, astia nu produc nimic. Propun sa ii trimitem la reeducare, medicii sigur se pricep cu calculatoarele sa faca digitalizare, daca nu iese din prima cheama niste soferi. Si pana la urma merge si cu dosarul medical pe hartie, a mers 200 de ani asa.

    • Da, doar ca spre deosebire de tine stiu despre ce vorbesc dupa 20 de ani de lucrat ca it-ist ( programator ) in corporatii, dupa ce am infiintat firme care au clienti adevarati ( si multi), adica nu SRL-uri pe care sa-mi primesc salariul de la angajator si astfel sa eludez taxele. Si da, realist vorbind, nu cred ca gresesc cand spun ca cel putin in Romania, in multe firme exista o supradimensionare de personal in IT. Adica se pot face cam aceleasi lucruri cu 50% din it-istii angajati.

    • Evident ca tu stii tot despre mine si eu nimic despre tine si ce stii tu.

    • Nu imi doresc sa stiu lucruri despre tine dar din comentariul tau reiese aceeasi aroganta pe care am intalnit-o la multi programatori. Ceva de genul ca noi meritam scutiri de impozite chiar daca castigam de minim 5 ori mai mult decat ceilalti pentru ca noi facem un fel de rocket-science asa iar ceilalti nu sunt in stare sa faca ce facem noi de parca un programator poate sa faca ce face un chirurg ( as zice ca e mult mai probabil invers si chiar am cunoscut un astfel de om).

    • @Mas, bine ca le sti tu pe toate. Si eu stiu(no bullshit) un chelner care s-a facut politist, dar invers nu, deci e mai grea meseria de chelner. Ca peste tot sunt doar oameni care isi fac meseria, unii mai buni ca altii. Managementul firmelor… asta e o problema administrativa, fiacare isi tine cati angajati vrea, evident. Daca au chef sa plateasca mai multe salarii degeaba… problema lor. Din cate am retinut in articol este vorba de un sondaj in care procentul firmelor de IT care au intampinat dificultati in procesul de recrutare de specialisti(si aici pot sa intre o gramada de motive), pana la urma e un indicator statistic. E greu sa nu observi ca ai ceva impotriva ITstilor.

  3. Astra-s povesti … că vai ce greu e să recrutezi … când pe la spate sunt împinși oamenii să-și de-a demisia când nu au proiecte.

    Era un sef de companie din IT care se tot plângea că vai … câți bani dam noi oamenilor … cat de greu ne găsim oameni … și când pierdeau oameni îi „forțau” sa demisioneze prin acordul părților în schimbul a câtorva salarii compensatorii.

    O poveste … pentru adormit copiii.

    • Problema e ca nu prea merge asta cand deja ai o varsta, copii, nu mai zic daca mai sunt si probleme de sanatate in familie.

    • Interviurile se dau cu fete de 20 de ani cu școala de HR făcută pe net.
      „Unde te vezi peste 5 ani?” este întrebarea standard.
      Mie mereu îmi venea să o întreb: „Dar tu unde te vezi?”. „Dar măreața ta firmă, o să mai fie peste 5 ani?”
      Este nevoie e IT-iști, așa cum este nevoie de medici, muncitori in construcții, șoferi, agricultori…
      Doar un angajat la stat poate spune că nu este nevoie de IT-isti și, apoi, să se plângă că nu sunt bani de pensii speciale. 7% din PIB spune ceva, pentru cineva care gândește. Impozitul pe salariul unui IT-ist hrănește cel puțin un pensionar special sau 5 șoferi pensionari.
      Dacă vrei bani la buget, faci ce faci și aduci oameni cu salarii mari, care sa lucreze la privat.
      Vrei să fii votat, faci propaganda că cei cu școală: IT-isti, medicii, profesori, trebuie goniți și să rămână doar muncitori și asistați social. Că ăștia votează 100%pesedeu

  4. *de-a, *când pierdeau proiecte

  5. @mas – salariu de 5x mai mare se da pt ca si productivitatea e de 5x mai mare, pricepi babacule? nu e vorba de valoarea sociala a muncii ci de cati bani produci pentru corporatie. nu produci, a 2a zi pleci acasa. spre deosebire de bugetari care practic nu pot fi dati afara. tu nu esti chirurg cum nu sunt eu popa. probabil vreun trepadus care face achizitii la stat.