G4Media.ro

Criză de forță de muncă fără precedent în industria restaurantelor din Spania:…

Sursa foto: Pixabay

Criză de forță de muncă fără precedent în industria restaurantelor din Spania: „Am programat zece interviuri de angajare, nu a venit nimeni!”

În mod normal, Pablo Gonzalez nu s-ar fi gândit niciodată să își închidă berăria în mijlocul verii. Dar anul acesta, este resemnat: din cauza lipsei de personal, își va închide restaurantul o zi pe săptămână până la sfârșitul sezonului, potrivit unui reportaj al agenției AFP, citat de boursorama.com.

„Am pus anunțuri pe internet” și „am întrebat peste tot”, dar „fără succes până acum”, spune acest proprietar de restaurant din Benidorm, o stațiune balneară din sud-estul Spaniei emblematică pentru turismul de masă.

În unitatea sa, care servește 120 de mese pe zi, lipsesc doi chelneri dintr-un total de 16 angajați. În acest context, este „imposibil” să țină deschis șapte zile pe săptămână: „Angajații mei trebuie să se poată odihni”, a explicat el pentru AFP.

Printre restaurantele și cafenelele din oraș, multe dintre ele se luptă, de asemenea, să recruteze bucătari, barmani și spălători de vase. Aceasta este o sursă de tensiune într-un moment în care afacerile se redresează după doi ani de pandemie.

„Vara se anunță a fi foarte bună” în ceea ce privește numărul de vizitatori, dar „lipsa de lucrători sezonieri este o adevărată problemă”, spune Alex Fratini în timp ce privește parada de turiști de pe terasa cafenelei sale, unul dintre cele opt localuri pe care le deține în Benidorm.

„Întotdeauna au existat probleme de recrutare, dar acest lucru este fără precedent”, spune acesta, înainte de a adăuga: „Acum două săptămâni am avut zece interviuri (de angajare) programate, dar nu a venit nimeni. Nimeni!”

„Nu mai doresc”

Pentru Diego Salinas, directorul Asociației Barurilor, Restaurantelor și Cafenelelor din Benidorm (Abreca), care estimează că există 1.200 de posturi neocupate, „mai mulți factori” explică această situație.

Printre acestea se numără: constrângerile de timp ale sectorului turistic, lipsa de formare și impactul pandemiei.

„În cazul Covid, mulți angajați au plecat și nu s-au mai întors pentru că și-au găsit de lucru în altă parte”, explică el.

Această situație a fost agravată de presiunea de pe piața imobiliară. Locuințele eliberate „au fost transformate în apartamente turistice, cu chirii mai mari. Pentru angajați, a devenit foarte complicat să găsească locuințe”, insistă șeful Abreca.

Pentru Francisco Giner, delegat al sindicatului Comisiilor muncitorești (CCOO) și angajat al unui hotel din oraș, Covid-19 nu a făcut decât să evidențieze problemele care existau deja, cum ar fi „salariile mici” și „condițiile de muncă adesea dificile”.

În timpul carantinelor, „mulți și-au dat seama că nu mai vor să facă aceste meserii”: ritmul din industria hotelieră și restaurantelor este „intens” și „greu de conciliat cu viața de familie”, subliniază sindicalistul.

Această analiză este împărtășită de Lucia Camilia, o fostă chelneriță care denunță „precaritatea” sectorului. „Lucrăm în weekenduri, ratăm zilele de naștere” și, în final, „nu ne simțim apreciați”, a declarat acest locuitor din Barcelona.

„Plan de urgență”

De la Insulele Baleare până la Costa Brava, întreaga industrie turistică spaniolă este afectată de această problemă, care se întâlnește și în alte alte țări europene.

Potrivit organizațiilor patronale, în Pirinei sunt vacante 50.000 de locuri de muncă. Acesta este un paradox, având în vedere rata șomajului din această țară (13,65%), care este printre cele mai ridicate din OCDE.

Problema este „generalizată” și nu poate fi rezolvată decât prin „reforme majore”, potrivit lui Emilio Gallego, secretarul general al organizației patronale Hosteleria de Espana, care solicită „un plan de urgență”.

Conștient de această problemă, guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez a anunțat la începutul lunii iunie că relaxează regulile de primire a lucrătorilor străini. Dar executivul, prin vocea ministrului Muncii, Yolanda Diaz, a invitat, de asemenea, sectorul să facă mai multe eforturi în privința salariilor.

Un mesaj care îi deranjează pe unii proprietari de restaurante din Benidorm, unde tocmai s-a convenit cu sindicatele o creștere de 4,5%. „Dacă problema ar fi fost salariile, ar fi fost ușor de rezolvat: cei care plătesc mai mult ar fi avut mai mulți angajați”, se plânge Alex Fratini.

„Când nu este nimeni, nu este nimeni”, este de acord Angela Cabanas, care spune că a oferit „până la 2.000 de euro pe lună” pentru a găsi un lucrător sezonier pentru bucătăria localului său.

Proprietarul restaurantului a decis să deschidă doar barul în această vară. „Este o decizie drastică, dar nu am de ales”, spune ea, precizând că este „descurajată”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. In Spania, ca peste tot in Vest, localnicii sunt niste lenesi si in nici un caz nu ar lucra 12 ore pe zi ptr 2000 de euro amarati. Problema lor e lipsa de carne de tun din estul Europei. Sa fie sanatosi!..Sa lucreze ei. 2000 de euro sunt bani putini pana si in Romania pentru un bucatar in sezonul asta.

    • Mai puturosi ca romanii nu exista . E tara plina de asistati sociali , te rogi de ei sa lucreze , dar prefera sa stea la birtul din sat

  2. Sa faci naveta cu masina proprie pt un salariu la limita bunului simt, cu o inflatie ce-ti mananca orice profit, este no go financiar.

    • Perfect spus, stai într-un sat la 50 km de primul oraș, îți găsești un serviciu ,faci naveta cu 10 lei litrul de motorină sau stai cu chirie cu 300 de euro pe lună. Cât trebuie sa câștige omul ca să supraviețuiască??? Are copii rate utilități etc etc dar patronii nu vor sa plătescă și se plâng de lipsa forței de munca. De ce nu se vb aici și de condițiile de lucru oferite, de programul de lucru ,de concediu de odihna, de libere legale și chiar de salarizare.???????!!

  3. N-am vazut articole pe nicaieri cand in Pandemie™ au fost milioane de oameni fortati in somaj tehnic, concediati si alte matrapazlacuri. Pentru ei nu a plans nimeni in presa ca au rate, au copii, au de platit facturi, trebuie sa isi gaseasca alt job, alta formare, pe banii lor.

    Vad articole care plang doar de mila patronilor, boohooo wahhh wahhh, nu mai au sclaveti.

    • Nu a plâns nimeni de mila patronilor, atrăgeau atenție asupra crizei de personal din domneniul respectiv și sincer în Ro, cam în orice domeniu. Vrei să scrie doar de piticul atomic?

    • Vai saracii patroni, nu pot lucra full cu toate cele 8 unitati la care-i proprietar…

  4. Sa ofere salarii si conditii mai bune si poate o sa-i vina lucratori. Este legea cererii si a ofertei: unul ofera munca, altul ofera bani + conditii. Se intalnesc cererea si oferta? Daca da bine, daca nu atunci asta este. Nu isi permite sa plateasca salarii mai mari ca iese pe minus? Sa ramana atunci cu numarul de angajati pe care ii are si sa reduca numarul de mese. O sa ii plece si cei pe care ii are? Destul de probabil, pentru ca trecem printr-o perioada de inflatie iar angajatii se vor duce la angajatori care ofera mai mult, cine tine salariile inghetate isi va pierde oamenii. In cazul specific de restaurant intervin insa si tipsurile, care sunt legate de cat de multi clienti are restaurantul, de darea lor de mana, de nivelul preturilor.

  5. Nu e Spania țară atractivă pentru imigranți? Ori nu mai e acum? Dacă nici printre imigranții dispuși să lucreze și cele mai proaste slujbe nu găsești, înseamnă că ai condiții chiar de rahat, altă explicație nu știu.

    • Sunt destui imigranți in Spania ,în special musulmani care trăiesc din ajutoarele statului.Femeile nu muncesc, au mulți copii, se bazează pe ajutoare.Est europenii s- au deșteptat, nu mai vor să muncească pe 1000 de euro pe aceiași munca pe care un spaniol primește 2000 euro.

  6. Mereu aceleași tertipuri mincinoase cu lipsa forței de munca. Nu băi nene patronii nu mai găsesc sclavi zilieri prost plătiți. Au început oamenii sa aibă demnitate onoare pretenții la salarii mai bune la condiții de lucru mai bune la un program mai decent și au rămas patronii fără sclăvoi. Forță de muncă se găsește in orice domeniu, pregătit calificat dar respectă și plătește. Uitați-vă la noi patronii de carton lacomi avari egoiști au miloane de euro conduc bolizi de sute de mii de euro bucata aroganți fitosi extravagante etc au angajați cu salariile minime pe economie sau la negru . De vina este statul care permite evaziune fiscală munca la negru peste program. Codul muncii este de forma.

    • Salutare
      Cât de adevărat…..si de ce ne plângem noi de Spania……România frate ,este și m-ai rău….se muncește la negru in 2022……patroni care nu fac contracte….nu plătesc taxele cu angajați și statul știe se face ca nu știe…..sau vin la șpagă…..iar Patronii știu prea bine asta…..

      Dacă dăm o tura prin restaurantele din București…..să vedeți lipsa de personal,
      instructaj cu program de munca la rupere câte 17 ore ,fara plata suplimentară…..fără masuri de protecție si pregătire la orice nivel….doar banul sa iasă…..

      Controalele sunt de formă
      …sa se bage o amenda minimă și o șpagă groasă….
      Și toată lumea este fericită și dăm bine pe Facebook și instagram…..
      Cu artiști plătiți la negru….fără contracte…

      Și ne mai întrebam de ce nu este personal……din cauza statului ,care se face că asigura protecție si este corupt…..cu patronii educați sa fure si să exploateze…..cu oameni ce nu își cunosc drepturile….
      Nu mai merge asa……faceți ceva ca deja înflorește tranzacționarea cu nepalezi ,filipinezi și samd…..o alta categorie de exploatare în masă……

  7. Hai sa aflam cati patroni spanioli is dispusi sa faca conttacte pe perioada nedeterminata angajatilor noi!?

  8. Nu aveti angajati,ca oferiti salarii de Europa de est,2000 euro ,picania dracului,da exemplu de cel mai mare salariu oferit,practic pt un bucatar,asa primeste si in Romania.Normal pt posturi sezoniere salariile trebuiesc cu 50% mai mari,cine este prost sa si strice locul de munca pt oferta de sezon,la iarna sugi unghia.

  9. Stupida e platforma asta! Pui comenatariile de 5 ori si tot nu se vad. Nu ca ar fi moderate. Ca altele apar in secunda doi.

  10. A, apar comentariile daca au max 20 de cuvinte. Altfel, nu apar niciodata..

  11. Pai, sa ma distrez, comentez pe bucati
    1. Da, nu mai are nicio legatura cu salariul.

  12. 2. Pur si simplu nu se mai fac copii de 30 de ani. Toata Europa e plina de pensionari care au acumulat capital in fonduri de pensii sau imobiliare, si care primesc pensii bunicele dar nu mai exista forta de munca care sa satisfaca cererea pe care ei o pot genera.

  13. 3. In inca 5-10 ani o sa fie probleme in domenii mult mai importante pentru functionarea societatii: intretinerea retelelor de utilitati, transporturi etc. O sa fie pana de curent vreo saptamama ca nu are firma de transport de energie cu cine sa repare transformatorul.

    • @luis
      La fiecare articol despre lipsa fortei de munca in Romania sau in afara, intervine dl. Luis cu aceleasi argumente: in Romania nu se gasesc angajati ca sunt salarii de sclavi, minimul pe economie. Si se duc toti afara.

  14. Punctul 3 iar a depasit 20 de cuvinte si nu mai apare.
    Cum spuneam, stupida platforma.

  15. @luis
    Acum, in vest nu se gasesc angajati ca sunt salarii de sclavi, de 2000 eur pe luna. Deci sclav esti si la 700 eur in Romania si la 2000 eur in spania. Si nu merita sa muncesti oricum, cred ca asta e concluzia.

    Angajatii vor salarii mari si munca putina, nu pentru ca merita asta sau pentru ca produc banii aceia pentru firma, ci doar pentru ca de 30 de ani nu se mai fac copii si, pur si simplu, nu mai sunt angajati pe niciun salariu.

    • Minimul in spania e 1000 de euro daca bagi 6 zile si 12 ..14 ore pe zi nu da mai mult de 1300 ..1500. Poate te mai ajuta botele dar nu vor sa munceasca nu ca s puturosi ci prea multe ore si multa munca si nici nu ti respecta contractul o practica de 90 la suta cu contract normal in restaurante dar bagi mai mult. Extra nu esti platit in toate barurile . Benidorm e zona turistica plaja cluburi mult diferit de madrid care e plin de baruri si bataia pe locuri e mare au de unde alege in benidorm sau insule trrbuie sa aduci si sa le oferi cazare … oricim toti vor sa recupereze si incearca unii …dar crede ma am lucrat in restaurant 15 ani in spania madrid e munca multa clienti din birouri vecini turisti daca nu gasesti abient placut la munca si chiar daca esti platit bine preferi mai putin dar sa sti ca triesti e prea multa mancatorie multe natii greu se inteleg si vorbesc de munca

    • @ sorin
      Deci e cum spuneam: in Romania nu merita sa muncesti pe 700 eur, cat ia acum un necalificat vanzator in magazin, afara nu merita sa muncesti pe 1500 eur. Deci, nu merita sa muncesti. Punct. Zau ca nu inteleg altceva.
      E mai bine pe ZERO euro, acasa.

    • Patronii vor profit mare și cheltuieli minime cu munca. Deasemenea, stat minimal cu jandarmerie maximală.

    • Foarte bine.Daca puteti evitati munca si fraieriti statul la maxim.Ca si ei ne fraieresc pe noi.

  16. @ luis
    Asa ca aia putini, dispusi sa isi miste in scar ba fun dul pana la munca, trebuie sa ia 2000 eur pentru acest efort.

  17. @luis
    Si, cand angajatii care stau acum acasa ca nu muncesc ei „ca sclavii” pe 2000 eur vor avea ratatelul in wc ca nu mai are cine sa intretina reteaua de apa si canalizare, o sa se mangaie pe burta si o sa zica ca e lumea puturoasa si nu vrea sa lucreze la apa si canal.

  18. @elac ce ai cu mine aici sunt dacă ești din București hai sa ne întâlnim sa vb . Părerea mea ,mi-o asum ,iar dacă ție nu îți convine ,Mucles sacanaua.

    • Pai nu am ceva cu tine, am cu argumentele tale. 😆
      Si te-am taguit de cinci ori, ca nu merge platforma asta sa scriu un comentariu mai lung si a trebuit sa il impart in trei. Stai linistit, ca nu am facut o pasiune pentru tine.
      Si daca stai in Bucuresti, ce sa fac?
      Vrei sa ne batem sau ce ?🤣🤣🤣

  19. Vine @elac sa ne explice cum stau lucrurile în piață alo cumetre bagă bine la bostanul ala sec atât timp cât se oferă salarii de mizerii nimeni nu o sa lucreze un condițiile date . Plătești bine ai forță de muncă calificată. De ce nu vad firme ca Dedeman sau UMB că se plâng că nu găsesc forță de muncă. Umb dacă nu știi este cel mai mare constructor român de autostrăzi și au șoferi, lucrători pe utilaje mari ingineri paznici salahori etc etc și nu ii vad la tv ca se plâng de lipsa forței de munca. Deci ……. waie joaco pe asta….

    • Mai @luis, cand scrii „joaco” intr-un cuvant nu ai cum sa ai salariul foarte mare😀
      Pentru cultura ta generala, o simpla cautare pe site-ul dedeman iti arata vreo 80 de pozitii disponibile.
      Cum spuneam, nu mai sunt oameni sa lucreze in tara asta, nici pe salarii de Dedeman si nici cand accepti orice necalificat si needucat la angajare.
      Si oricum, sa inteleg ca Dedeman plateste peste salariul de 2000 eur, ala de sclav?
      Sper ca ti-am jucat-o destul 😁

  20. Bine ca dai lecții de gramatică, economie sociologie,ești inteligent deștept iar eu după cum scriu sunt prost,bine ca ești tu deștept. Articolul minte nu cred ca la 2000 de euro nu se găsesc lucrători. Am înțeles ca dacă vrei bani mai mulți trebuie sa fii și calificat specialist într-un domeniu, corect dar ce facem cu posturi de paznic femeie de serviciu, măturători etc etc muncă de jos dacă nu vor fi plătiți??? Nu toți au avut lovele sa facă facultăți la fabricile de diplome??? An de an scot pe bandă rulantă aceste universități fantome diplome fără acoperire.

  21. Cum sa gaseasca daca ei platesc 5 euro pe ora si muncesti cate 10-12 ore pe zi,in afara de asta muncesti 4 luni pe an ca sezonul turistic s-a redus foarte mult in Spania in ultimii ani,asa ca multi s-au orientat in alte sectoare unde muncesc mai mult timp si sunt mai siguri de locul de munca

  22. Am oferit pana la 2000 euro pe luna „pana la ala” cine stie cat a oferit defapt ….Cred ca la manager a oferit 2000

  23. Am oferit pana la 2000 euro pe luna „pana la ala” cine stie cat a oferit defapt ….Cred ca la manager a oferit 2000

    E diferenta mare „am oferit 2000 euro” si „am oferit pana la 2000 euro”

  24. Daca a inchis restaurantul ca nu a gasit angajati pe 2k Eur e clar ca nu putea da mai multi bani . Nu e nimeni nebun sa plateasca chirie la spatiu, sa bage bani in echipamente si apoi sa se zgarceasca la 100 Eur in plus la salar.
    Datorita inflatiei preturile oricum sunt mari si nu poti sa le cresti la nesfarsit ca iti pleaca turistii.
    Multi nu inteleg lucrurile acestea simple, au impresia ca merita salarii de fotbalist pentru ca le gatesc englezior niste ochiuri cu sunca si fasole.
    E ciudat ca desi au somaj in randul tinerilor de peste 25% nu gasesc oameni nici macar sezonier. Inseamna ca statul socialist Spaniol in nestiinta lui prefera sa se imprumute in continuare fara ncii o ezitare pentur a plati ajutoare sociale multumitoare. Chestia asta nu se poate sfarsi bine.
    Vremea dobanzilor mici a trecut, va veni o scadenta dureroasa pentur multe state, in special cele supraindatorate din zona Mediteraneana.

  25. Nici un propiretar de restaurant cu scaun la cap nu baga bani in dotarea bucatariei, a restaurantului ca mai apoi sa se zgarceasca la 100 eur in plus la slarul bucatarului. E clar ca acolo e limita de profitabilitate. Ciudat sa nu gasesti angajati, fie si sezonieri, intr -o tara cu 25%+ somaj la tineri. E clar ca e mai avantajos sa stai acasa, guvernul socialist se imprumuta incontinuu pentru a le face multora din somaj un scop in viata. Dar vremea dobanzilor mici a apus si cutand va veni o scadenta dureroasa pentru tarile supraindatorate.

  26. Eu sunt curios dacă statul român avea cheltuielile cu asistenta socială asa cum au Spania Germania Franța etc și erau puși patronii noștri în situația celor din Spania. Și asa patronii evazionisti mănâncă rahat de asistenta sociala dar nu știu măcar cât ajunge de persoana!!!!! Când îți faci o afacere și câștigi un ban nu te rupi în figuri s-o îți ei bolid și te plângi ca nu găsești forță de muncă.