G4Media.ro

Creșterea economică a Chinei a urcat cu 6,3% în al doilea trimestru,…

sursa foto: Pexels

Creșterea economică a Chinei a urcat cu 6,3% în al doilea trimestru, în ciuda condițiilor economice dificile / Șomaj record în rândul tinerilor

China a anunțat luni accelerarea creșterii economice în al doilea trimestru, cu o creștere de 6,3% în ritm anual, în ciuda încetinirii redresării post-Covid observate în ultimele luni și a unei serii de indicatori dezamăgitori. Analiștii se așteptau la o revenire mai robustă (7,1%), după o creștere de 4,5% a PIB-ului celei de-a doua mari economii mondiale în primul trimestru, stimulată de ridicarea restricțiilor sanitare, potrivit Le Figaro.

Însă redresarea post-Covid, care întârzie să se materializeze în unele sectoare, se epuizează. Rata șomajului în rândul tinerilor chinezi cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a atins un nou record în iunie, ajungând la 21,3%. Această rată, care a crescut constant în ultimele luni, a fost de 20,8% în mai, în timp ce rata șomajului pentru întreaga populație a rămas stabilă de la o lună la alta, la 5,2%.

Vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului gospodăriilor, au scăzut din nou în iunie, potrivit cifrelor oficiale publicate luni de Biroul Național de Statistică (BNS). Deși indicatorul este în creștere de la an la an (+3,1%), ritmul este mult mai lent decât în mai (12,7%) și în linie cu așteptările analiștilor chestionați de Bloomberg (3,1%).

„Consumul rămâne o forță motrice în spatele redresării. În unele sectoare, în special în cel al serviciilor, redresarea a fost deosebit de puternică”, în special în turism, afirmă Erin Xin, economist la HSBC, care observă că cheltuielile sunt „mai slabe” decât înainte de pandemie. O îmbunătățire rară printre acești indicatori: producția industrială a crescut cu 4,4% în iunie, față de 3,5% în luna precedentă. Analiștii se așteptau la un ritm mai moderat (2,5%) pentru acest indicator, care oferă o imagine de ansamblu a activității din sectorul industrial.

În al doilea trimestru, cifra PIB (+6,3%) a beneficiat de efectul de comparație cu anul trecut: în 2022, creșterea pe același trimestru fusese modestă (+0,4%), îngreunată în mare parte de izolarea capitalei economice Shanghai. Cu toate acestea, de la un trimestru la altul, ceea ce reprezintă o bază de comparație mai realistă, economia gigantului asiatic este în creștere cu 0,8%, după ce în perioada ianuarie-martie a crescut cu 2,2%.

Cifra oficială a creșterii economice în China este eminamente politică și poate fi pusă sub semnul întrebării, dar este totuși întotdeauna analizată cu atenție, având în vedere dimensiunea celei de-a doua economii mondiale. China vizează o creștere de aproximativ 5% în acest an, un obiectiv care s-ar putea dovedi dificil de atins, a avertizat premierul chinez Li Qiang.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cresterea a urcat cu??? Un titlu inteligent nu se poate?

  2. Cine crede datele publicate de Partidul Comunist Chinez o face pe barba lui. Pana și ei au recunoscut ca sunt scoase din burta doar doar sa ameteasca investitorii occidentali. Și la cum merg lucrurile acum au nevoie mare de investiții așa ca s-au pus pe „produs” și „ridicat” economia.