G4Media.ro

Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte cu aproape 8 miliarde…

Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, a anunțat premierul Cîțu

Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care a mai precizat că tema indexării pensiilor cu rata inflaţiei va fi tratată potrivit legislaţiei în vigoare.

„Pensiile, costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, de la majorarea de pensii de anul trecut. Aici, vă daţi seama… 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creştere de la alocaţii, creşterea de anul trecut plus creşterea de anul acesta, încă aproape 3 miliarde, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget, deci cheltuieli în plus faţă de anul trecut. De aici pornim construcţia bugetului anul acesta – pe legislaţia în vigoare, bineînţeles”, a afirmat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat dacă de la 1 septembrie pensiile vor fi majorate.

Referitor la o indexare a pensiilor cu rata inflaţiei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, premierul a explicat: „Repet ceea ce am spus de la început: bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare, dacă legea spune acest lucru, se va face acest lucru”.

El a adăugat că, în acest moment, autorităţile analizează modificarea a două legi care „au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România”.

„Vorbim de Legea salarizării unitare, care a pornit şi a fost prezentată public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul ce mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliţie a spus din primul moment: vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Şi atunci, bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare. Vom vedea dacă suntem gata cu o nouă lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci. Dar bugetul, bineînţeles, se construieşte pe legislaţia în vigoare”, a afirmat premierul.

Cîţu a explicat că la Legea salarizării este vorba de a introduce „mai multă eficienţă” în administraţia publică.

„Aici e vorba şi de a lega performanţa, veniturile, de performanţă – sunt mai multe lucruri. Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară, ar trebuie să introducem şi nişte indicatori de performanţă, care să fie conectaţi la aceste venituri. Deci creşterea veniturilor să nu mai fie una decisă politic în fiecare an, să fie una legată de performanţa economiei”, a spus Florin Cîţu.

Premierul a detaliat şi cu privire la sporurile bugetarilor, precizând că analiza pe acest subiect se face în paralel cu cea pe buget.

„Nu este finalizată. Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021. Aici este vorba de o reformă care, să ştiţi, aceste reforme pe care vrem să le introducem se vor întinde pe doi ani de zile şi o mare parte din reformele pe care le vom adopta în 2021 vor avea impact pentru buget în 2022, (…) deci nu ne gândim doar la bugetul pe 2021, ne gândim la aceşti doi ani de zile. Eu aşa mă uit la acest buget, şi la investiţii, şi la cheltuielile de personal, la tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile”, a declarat Cîţu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Hai Catule odata cu cresterea de pensii pentru pensionarii speciali ….procurori, CCR, generalii in izmene asteapta marire pensiilor de mii de euro…..hai ca vor si primarii….La multi ani romani !

  2. Da normal, ca specialii pleacă la pensii la 40-45 De ani cu pensie calculată din ultima lună lucrată, lună în care își bagă toate sporurile beneficiile sau tot felul de indexari și beneficiază de o pensie astronomică specială și nesimtită deci pensia este mult mai mare ca salariul și cum să mai stea la muncă. Unde mai pui ca tot acești speciale se angajează la stat la funcții calde bine plătite și cumulează pensia specială cu salariul ocupând locuri de muncă ale tinerelor care stau în șomaj sau pleacă din țară și vor dezvolta economia altor state ce spuneti???????tăiate toate pensiile speciale și restructurarea aparatului de stat rămâne cum am stabilit nu se poate, nu este asa Câțu??????? Nu putem tăia decât ajutoarele sociale atât…… rușine să vă fie

  3. Felicitări domnule prim ministru, mă bucur că vei DECIMA foarte mulți pensionari, prin INANIȚIE și lipsa posibilităților de a-și cumpăra medicamente, cât despre plata facturilor și a taxelor, nu mai este nimic de spus. Sunt convins că în 4 ani, veți distruge majoritatea pensionarilor. Vă doresc mult succes!

    • Vad ca pana in septembrie 2020 nu a murit nimeni de foame.
      Au inceput sa moara numai dupa ce le-au marit pensiile cu 14%.
      Orice marire este genocid dupa cum vezi.

  4. Cîțul, hotul și ticălosul a deturnat anul trecut 6,5 mld. lei de la Bugetul MMPS alocat pensiilor publice, iar acum îmi scoate ochii ca anul ăsta se va efort cu 8 mld. în plus!!!
    Joacă-te, Cîțule, joacă-te și cu cifrele și focul!!

  5. După atâta timp de la schimbarea Guvernului Dăncilă, trebuie scos la suprafață și aratat adevărul gol-goluț despre cei care au urmat:
    De la început și-au pus coada pe spinare și nu au intenționat NICIO CLIPĂ să respecte și aplice Legea nouă a pensiilor. S-a văzut mai clar anul trecut cu ocazia rectificării bugetare din august, când au furat banii din bugetul alocat pensionarilor și ulterior s-au văitat că mai mult de 14% nu pot crește punctul de pensie, precum și din faptul că nu au miscat un pai pentru elaborarea și aprobarea Normelor de aplicare a legii măcar în vederea recalculării pensiilor și eliminării inechitatile din sistem. Actualul ministru al MMPS, care se vaita că nu are Norme la lege și nu e pregătită pentru procesul de recalculare(nu are personal, hard și soft), din noiembrie 2919 a fost Vicepremier fără portofoliu dar cu atribuții și în supervizarea MMPS și a mers pe burtă împreună cu Violeta Alexandru, Cîțu și Orban!!!
    Guvernul Cîțu una are stabilit în programul de guvernare cu care a fost investit și alta face în practica după ce s-a văzut cu sacii în căruță!
    Adică a stabilit creșterea pensiilor cu 8,1%, mi se pare că începând cu ianuarie 2021, pentru ca acum să spună că face bugetul după legile în vigoare, cum e legal, dar va invoca vid legislativ în domeniul pensiilor din cauza Deciziei ăleia crete a CCR, iar, dacă va aproba vreun procent de creștere din septembrie, ar vrea să credem că a fost posibil doar datorită mărinimiei lui!
    În fond, Cîțu cu ai lui (Președintele Iohanis, actualul ministru al MFP și madam Turcan) NU AU VRUT SĂ CAUTE NICIO SOLUȚIE DE ASIGURARE A RESURSELOR FINANCIARE PENTRU RESPECTAREA NU A LEGII PENSIILOR CI MĂCAR A PROPRIULUI PROGRAM DE GUVERNARE.
    Dacă chiar le păsa de viața celor 3 milioane de pensionari publici cu pensii în plată de 800 – 1.500 lei pe lună( PENSIONARI, ADICĂ ASIGURAȚI SOCIAL DE STAT, NU ASISTAȚII SOCIAL DE STAT) ar fi găsit o grămadă de solutii, inclusiv sistarea temporară a virarilor la Pilonul II pentru această perioada critică de cca 2 ani.
    Dar, se pare că vor scandal și scandal vor avea tot anul acesta!

    • PS
      Am reiterat aici ceea ce am scris în nenumăratele petiții adresate Admin. Prezidențiale, Guvernului, MMPS și MFP de-alungul anului trecut și în aceasta lună nu pentru replici ale postacilor care să-mi dea dreptate sau să mă combată, ci pentru că am observat că ce se comentează pe G4Media are impact mai mare asupra guvernanților decât orice fel de petiție făcută instituțional.
      Nu am făcut-o pentru mine, eu sunt OK, ci pentru un principiu!

    • @Radulescu Mmarcel: Si eu i-am scris Presedintelui Johannis pe subiectul Noii Legi a pensiilor, care trebuie sa intre in vogoare la 1 Septembrie 2021 si care are nevoie de RECALCULAREA tuturor Pensiilor!
      NU mi-a raspuns, nici macar un Consilier, acolo, un raspuns formal adresat unui Votant… NIMIC!
      Dle Johannis, v-am votat, regret amarnic!!!

    • @lili, mie, la 50 de sesizari îmi răspunde o dată și atunci să mă informeze ca a redirecționat-o și redirecționate au rămas! Treaba asta cu petitii/sesizari e o iluzie totală!

  6. „Vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate”. Dixit PM României. Vreți? Dar nu vă lasă cei cu care ați bătut palma (magistrați, polițiști, militari, aviatori, senatori, deputați). Să vă fie rușine (aveți?) tovarășe Prim……ministru. Nu mă mai miră nimic. Galbeni, roșii, aur totuna.
    Câțu-Teodorovici-Vâlcov. Vedeți vreo diferență? Eu nu. Și mi-am pierdut orice nădejde.

  7. Nici acum n-ați înțeles că n-o vor face în vecii vecilor!?! până când nu vor fi obligați de popor, dacă mai suntem un popor,oare,nu vor renunța la privilegiile lor de zei!cum dai,oare,un om jos care nu vrea să coboare!?!vorba nu ține de foame! încă e bine cât ne mai uităm în vitrine după mâncare!vedem mai încolo!o opinie!mi-e să nu fie prea târziu!