G4Media.ro

Coronavirus / Avocații solicită preschimbarea tuturor termenelor acordate în luna martie 2020…

Coronavirus / Avocații solicită preschimbarea tuturor termenelor acordate în luna martie 2020 pentru toate cauzele si fixarea lor în aprilie, cu excepția cauzelor urgente în materie civilă și a măsurilor preventive în materie penală

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită, într-o adresă transmisă Consiliului Superior al Magistraturii, ca toate instanțele din România să preschimbe din oficiu toate termenele acordate în luna martie 2020  pentru toate cauzele și fixarea primului termen în aprilie, cu excepția cauzelor urgente în materie civilă și a măsurilor preventive în materie penală.

Avocații atrag atenția că, pe fondul epidemiei de coronavirus, sunt semnalate cazuri de aglomerare la accesul în instanțe, avocații fiind puși în situații umilitoare și periculoase în egală măsură.

”Caracterul prea vag al punctului 2 din Hotărârea CSM, care lasă la aprecierea instanțelor stabilirea cauzelor care vor fi judecate în perioada menționată, determină lipsa de predictibilitate, supraaglomerare în incinta instanțelor și  ineficiența combaterii infecției cu Coronavirus”, se mai arată în solicitarea avocaților.

Redăm mai jos integral comunicatul Uniunii Naționale a Barourilor din România:

”UNBR solicită CSM să ia masuri ferme pentru protejarea tuturor participanților la actul de justiție împotriva infecției cu Coronavirus

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a luat act de măsurile comunicate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin hotărârea CSM, Secția pentru judecători nr. 191 din 10.03.2020, referitor la prevenirea răspândirii la nivel național a infecției cu Coronavirus SARS-CoV-2. Unele măsuri cuprinse în acest act au fost solicitate și de UNBR așa cum am arătat în comunicatul de presă din data de 10 martie.

Măsurile adoptate, precum fixarea de ore pentru fiecare cauza în parte ori cele referitoare la accesul în incinta instanțelor, nu sunt eficiente  în condițiile în care nu se reduce efectiv numărul cauzelor.

Sunt semnalate cazuri de aglomerare la accesul în instanțe, avocații fiind puși în situații umilitoare și periculoase în egală măsură.

Solicităm imperios aplicarea obligatorie și generală a măsurii fixării primului termen de judecată începând cu luna aprilie 2020 și a preschimbării din oficiu a tuturor termenelor acordate în luna martie 2020 pentru toate cauzele, cu excepția cauzelor urgente în materie civilă și a măsurilor preventive în materie penală.

Această măsură trebuie aplicată de toate instanțele. Caracterul de recomandare denotă lipsă de unitate la nivelul sistemului judiciar, generează confuzie atât în rândul justițiabililor, cât și în rândul avocaților și lipsește de eficiență combaterea infecției cu Coronavirus în plan național.

În absența unor măsuri general obligatorii privind reducerea activității instanțelor avocații cât și justițiabilii vor veni la procese. De asemenea, indicațiile pe care unele instanțe le oferă în sensul depunerii unor cereri de judecare în lipsă sunt nu numai ineficiente, dar și percepute negativ de către colegii avocați, în contextul în care este cunoscut că avocații au obligația de apărare completă a drepturilor și intereselor clienților și răspund față de aceștia.

Caracterul prea vag al punctului 2 din Hotărârea CSM, care lasă la aprecierea instanțelor stabilirea cauzelor care vor fi judecate în perioada menționată, determină lipsa de predictibilitate, supraaglomerare în incinta instanțelor și  ineficiența combaterii infecției cu Coronavirus. Solicităm stabilirea clară a noțiunii de „urgență” în materie civilă, iar în materie penală judecata să fie redusă strict la măsurile cu caracter preventiv.

UNBR arată că, indiferent de soluțiile care se vor adopta, aplicarea eficientă și aprecierea avocatului ca un partener al justiției reclamă înștiințarea în timp util a UNBR (de către CSM) și barourilor (de către tribunale și curți de apel) despre măsurile adoptate.

Solicitările pe care le facem sunt spre binele tuturor participanților la proces și al funcționării corecte a sistemului de justiție în general, deoarece sunt de natură să confere certitudine în ceea ce privește prezentarea avocaților și a justițiabililor la termene și implicit eficiența măsurilor de combatere a infecției cu Coronavirus prin evitarea supraaglomerării în sălile de judecată și în incinta instanțelor.

Considerăm că măsura de limitare a activității instanțelor reprezintă un act de administrare iar nu unul de judecată, iar natura riscurilor impune adoptarea unei poziții unitare la nivelul sistemului judiciar.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Da salarii de 15-25.000 ron net vreti sa incasati in timpul asta! Chirii de 500-1000 euro net per luna stiti sa incasati de la statul roman (avand proprietati multiple pe numele rudelor)! Stiti sa iesiti la pensie, cu pensia mai mare decat salariul! Si la ce varsta frageda! Iesiti fara sa faceti nimic notabil in cariera!

    La munca, nu la intins mana! Cate zile pe saptamana lucrati hienelor? 2 ? 3 ? Cum sunt si medicii, asa si cu voi si toata bugetarimea frecatoare de menta! La muncaaa!!!!

    • „Altu” care nu stie ce vorbeste! La ce societate de avocatura sunt astfel de salarii? Nu de alta, dar vreau sa-mi depun si eu CV.ul!
      Cine deconteaza chiria unui avocat? Cand p…mea a platit statul chiria avocatului?
      Vezi-ti, mah de treaba ta si nu mai minti!
      Confunzi avocatii cu judecatorii si procurorii, desteptule care esti tu destept!

    • Amice, ești dus rau cu pluta.
      1. Nu judecătorii cer suspendarea activității, ci avocații.
      2. Măsura e necesară, nu pt ca vor judecatorii sa fuga de munca, ci pt ca părțile și avocații sa nu mai vin la sedinte și astfel sa se expuna reciproc in sălile de judecată la coronavirus.

  2. Ciocu mic,sclavule…mars la munca…sa pupi undeva bugetarimea …toata…dar numai dupa ce te speli la bot!

  3. asta e motivul pentru care dureaza un proces intre 7 si 10 ani,poate daca a-ti fi platiti cu ora ar fi mai bine .Eu va intrb ce puteti face cu atatia bani pentu ca ROMANUL se descurca cu7-8sau 900lei sateti fara rusine.

  4. @altul, esti complet idiot…Judecatorul e cel mai putin expus,sta la pupitru,la distanta de sala…avocatii si justitiabilii stau in inghesuiala in sala sau pe holuri,astfel ca sunt expusi…iar dupa ce trece cumva pericolul,cine crezi ca va solutiona dosarele??? Nu convine nimanui ,dar nu poti ramane indiferent…