G4Media.ro

Coreea de Nord testează o nouă rachetă balistică

Coreea de Nord testează o nouă rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat duminică o nouă rachetă balistică, în timp ce un portavion american se afla în Coreea de Sud pentru exerciții și cu câteva zile înainte de o vizită la Seul a vicepreședintelui american Kamala Harris, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Coreea de Nord este angajată de mai multe luni într-o serie record de teste de armament, în timp ce negocierile cu comunitatea internațională privind programul său nuclear și de rachete sunt în impas.

În luna mai, Phenianul a lansat prima rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din 2017, iar la începutul lunii septembrie a adoptat o nouă doctrină care proclamă că țara nu va renunța niciodată la armele nucleare.

Armata sud-coreeană „a detectat o rachetă cu rază scurtă de acțiune lansată de Coreea de Nord la ora 06:53 (21:53 GMT sâmbătă) din apropiere de Taechon, în provincia Pyongan de Nord, spre Marea de Est” (Marea Japoniei), a precizat armata într-un comunicat.

Proiectilul a parcurs aproximativ 600 km la o altitudine maximă de 60 km și cu o viteză de Mach 5 (aproximativ 6.000 km/h), a precizat acesta.

Paza de coastă japoneză a emis un avertisment pentru navele aflate în zona în care a căzut racheta.

Potrivit ministrului japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, racheta a ajuns în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei.

„Japonia va continua să lucreze la consolidarea capacităților sale de apărare prin studierea diferitelor opțiuni, inclusiv achiziționarea de capacități de ripostă”, a declarat Hamada.

Lansările repetate ale Phenianului sunt „absolut de neiertat, iar îmbunătățirea remarcabilă a tehnologiei rachetelor este ceva ce nu putem ignora”, a adăugat el.

Vineri, portavionul american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan și flotila care îl însoțește au sosit în marele port Busan, în sudul Coreei de Sud. În zilele următoare, acesta va participa la exerciții comune cu armata sud-coreeană în largul coastei de est a țării.

Vizita lui Kamala Harris

Această prezență face parte din dorința Seulului și a Washingtonului de a spori prezența SUA în regiune.

Președintele conservator al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în luna mai, s-a angajat să consolideze cooperarea militară cu Statele Unite, după ce predecesorul său a eșuat în încercările sale de apropiere diplomatică cu Nordul.

De asemenea, Yoon urmează să o primească joi, la Seul, pe vicepreședintele american Kamala Harris.

„Momentul ultimului test se situează între sosirea USS Ronald Reagan în această săptămână și vizita vicepreședintelui Harris la Seul săptămâna viitoare”, a declarat pentru AFP analistul Soo Kim de la RAND Corporation.

„Este o modalitate pentru Coreea de Nord de a-și arăta sfidarea față de alianță și de a face o declarație la un moment oportun”, a spus el.

Washingtonul este principalul aliat al Seulului în materie de securitate și are aproximativ 28.500 de soldați în Coreea de Sud.

Cele două țări au desfășurat de mult timp exerciții comune. Aceștia insistă că sunt pur defensive, dar Coreea de Nord le vede ca pe niște repetiții generale pentru o viitoare invazie a teritoriului său.

„Phenian ar putea face o demonstrație de forță în timp ce portavionul american se află în Coreea de Sud”, a comentat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

Dar el a spus că „testele Coreei de Nord fac parte dintr-o campanie pe termen lung pentru a-și avansa capacitățile militare ofensive.

Sâmbătă, președinția sud-coreeană a avertizat că Coreea de Nord se pregătește să testeze o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM), o armă pe care a testat-o deja în luna mai.

Oficialii sud-coreeni și americani au avertizat, de asemenea, de luni de zile că liderul nord-coreean Kim Jong Un se pregătește să efectueze un alt test nuclear.

Regimul nord-coreean a testat bombe nucleare de șase ori din 2006. Cel mai recent și mai puternic test a avut loc în 2017, cu o putere estimată la 250 de kilotone. Phenian a vorbit despre o bombă cu hidrogen.

„Coreea de Nord ar putea să își amâne cel de-al șaptelea test nuclear din respect pentru viitoarea conferință politică din China, pe care Xi Jinping o pregătește cu grijă pentru a-și prelungi conducerea” la sfârșitul lunii octombrie, a declarat Easley.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. pe linga democratizarea rusiei, china care are luna viitoare congresul 14 si coreea nedemocrata este la incalzire cu grasunul atomic pe cale sa explodeze