G4Media.ro

Copiii din Africa, cei mai afectați de consecinţele schimbărilor climatice, arată ONU

sursa foto: UNICEF Africa

Copiii din Africa, cei mai afectați de consecinţele schimbărilor climatice, arată ONU

Copiii de pe continentul african „suportă întreaga greutate” a consecinţelor schimbărilor climatice şi rămân neglijaţi în ceea ce priveşte finanţarea destinată să răspundă crizei climatice, a deplâns vineri Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează Agerpres.

Africa, un continent cu 1,2 miliarde de locuitori, găzduieşte unele dintre ţările care emit cele mai puţine gaze cu efect de seră la nivel mondial, însă se află în prima linie a fenomenelor meteorologice extreme (secete recurente, inundaţii, cicloane, valuri de căldură).

Potrivit unui raport al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), publicat vineri, copiii din 48 din cele 49 de ţări africane evaluate se încadrează în categoria „risc ridicat sau extrem de ridicat” de a suferi în urma impactului schimbărilor climatice.

„Este clar că cele mai tinere populaţii de pe continentul african suportă întreaga greutate a efectelor schimbărilor climatice”, a declarat Lieke van de Wiel, directoare adjunctă a UNICEF pentru regiunea Africii de Est şi de Sud.

„Sunt cel mai puţin capabili să le facă faţă, din cauza vulnerabilităţii lor fiziologice şi a accesului insuficient la serviciile sociale esenţiale”, a mai spus ea.

Cu toate acestea, notează UNICEF, copiii de pe continent „rămân extrem de neglijaţi de principalele fluxuri de finanţare destinate schimbărilor climatice necesare pentru a-i ajuta să se adapteze, să supravieţuiască şi să răspundă la criza climatică”.

Copiii din Nigeria, Guineea, Guineea-Bissau, Ciad, Republica Centrafricană şi Somalia sunt cei mai expuşi riscului, potrivit organizaţiei.

UNICEF subliniază în raportul său că mai puţin de 3% din finanţarea globală pentru lupta împotriva schimbărilor climatice este destinată copiilor şi a solicitat o creştere a acestei finanţări, în special din partea sectorului privat.

„Trebuie să ne concentrăm mai mult finanţarea asupra acestui grup, astfel încât să fie în măsură că facă faţă schimbărilor climatice de-a lungul vieţii”, a mai spus Lieke van de Wiel.

Raportul a fost publicat câteva zile înaintea primului „Summit african pentru climă”, care va începe luni în capitala keniană Nairob

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează