G4Media.ro

Copiii de vârstă mică consideră Youtube mai bun pentru învățare decât alte…

Foto: Pixabay.com

Copiii de vârstă mică consideră Youtube mai bun pentru învățare decât alte tipuri de conținut video – studiu

Ce impact au diversele tipuri de conținut video asupra copiilor de vârstă mică (3-8 ani), a căror relație cu tehnologia este redefinită, în pandemie, de educația online și nevoia de comunicare la distanță? Platforme care în alte condiții ar fi fost tratate cu respingere din partea părinților ar putea fi utile în procesul de educație, pentru că atrag un grad mai mare de încredere educațională din partea copiilor, arată o nouă cercetare publicată, recent, în SUA și semnalată de site-ul de popularizare a noutăților științifice The Conversation.

Studiul, semnat de un grup de cercetătoare în domeniul psihologiei de la Pace University, respectiv Ohio State University, a fost realizat în rândul elevilor de 3-8 ani înainte de pandemie și dat publicității la începutul lunii noiembrie a.c.

El arată că cei mici consideră clipurile Youtube mai potrivite pentru învățare decât emisiunile TV sau conținutul video existent pe telefonul inteligent folosit în cadrul studiului de către cercetătoare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Pai hai sa intervievam copiii de clasa a 3-a si despre politica, initiative legislative si-asa mai departe. Asta e comunism, exploatarea imaginii celor mici si tratarea lor precum persoane asa-zis mature. Care e diferenta intre ce facea Ceausescu cu pionerii si ce se incearca acum sub pretextul cercetarii ?

    Cica ei considera youtube mai bun ca scoala. Pai hai sa dam afara toti profesorii, sa dam foc la carti si youtube si wikipedia sa ne educe.

    Groaznic, ceea ce ni se pregateste de marile concerne IT dar si de presa corupta impreuna cu cercetatorii vanduti pe bani e apocalipsa curata. Vom fi mai spalati pe creier ca niciodata.

  2. Ti-ai cumpărat o imprimantă și nu știi să o instalezi, nu știi să folosești un anumit program de prelucrare video, nu știi să rezolvi o teoremă la matematică, vrei să înveți o limbă străină etc., apelezi la Youtube. De mult timp această platformă a devenit un bun instrument în procesul de învățare, atât pt. adulți cât și pentru copii.

    • Adevarat. Totusi este nevoie de un indrumator care sa filtreze continutul pentru a se asigura ca informatia este corecta. Aici ma refer la explicatiile oferite pe matematica, fizica si alte discipline „clasice”. Numarul de vizualizari sau followeri sau cum s-or numi ei, nu garanteaza corectitudinea informatiei. Sigur, e posibil ca indrumatorul sa „sufere” de acelasi neajuns.

    • Marinica, se vede ca esti platit ca sa postezi aici dupa felul „general” in care ti-ai redactat comentariul sau ti s-a redactat. Ce are una cu alta? Ce are imprimanta cu educatia, cu normele de bun simt, cu spiritul civic, cultura generala, scrisul, cititul s.a.m.d ? Ce treaba are youtube cu scoala? Nu are nicio treaba. Locul scolii este in scoala, in institutie, alaturi de oameni.

      Vedem clar unde ne-a dus digitalizarea si asa-zisa liberalizare a surselor informationale impreuna cu internetul si televiziunea.

      https://www.edupedu.ro/efectul-flynn-in-romania-concluziile-celui-mai-mare-studiu-cu-privire-la-inteligenta-romanilor-dragos-iliescu-nivelul-din-1989-a-fost-cel-mai-mare-pe-care-romania-l-a-avut-in-iq-dupa-care-a-urmat/

      In 1989 am atins apogeul ca inteligenta, noi, ca popor. De atunci mergem numai in jos. Si nimeni nu se uita la vechiul sistem sa vada totusi ce era bun, pentru ca Romania a dat unii din cei mai buni specialisti si profesionisti. Nu, privim doar in „fata” pentru ca asa ni se baga pe gat de presa, ONGuri si alte entitati care de obicei beneficiaza de recunoastere statutara si remunerata, fie direct fie indirect, de la cei pe care ii promoveaza.

      De cand cu pandemia face Microsoft o gramada de bani spre exemplu cu subscriptiile la Office si alte lucruri.

    • Radu, trebuie sa fii groaznic de naiv sa crezi ca youtube poate inlocui un profesor. E inceputul sfarsitului asta, cand vor ajunge copiii de 3-8 ani sa hotarasca cine preda, cine e dat afara s.a.m.d

    • potarniche, tu cate teoreme „rezolvasi mama”, la viata ta, ca-mi pare ca nu prea multe. cred ca te0ai referit la integrame sau sudoku…

  3. Incredibil cum toată lumea refuză schimbarea și fuge de ea ca de otravă. YouTube e doar primul pas către un învățământ descentralizat, fără intervenție umană directă. Toate săgețile țintesc spre delimitarea educației de noțiunile limitrofe in care a mustit și a stagnat până acum. Toate creațiile și domeniile influențate de noi devin din ce in ce mai complexe și mai greu de distribuit către oamenii interesați. Acceptați haosul ca parte funcțională din univers și haide sa hrănim împreună mașinăria de inteligență artificială care ne va digera conștiința colectivă pentru progresul nostru

    • 1. Marian Potârniche sa stii ca daca vei comenta mai departe de pe „Argus” nu inseamna ca unii nu se prind ca esti una si aceeasi persoana.

      2. Cum adica youtubeul e solutia pentru invatamantul fara interventie umana? Pai videourile nu sunt inregistrate de oameni? Si atunci cum poti vorbi despre lipsa interventiei umane? Ce prostie este asta? Cine va plateste sa scrieti asemenea prostii? In alta ordine de idei daca nu oamenii invata pe oameni atunci cine, caprele, caii, cateii, pisicile? Exista interventie umana oricum.

      Invatand insa la clasa incurajezi dezbaterea, logica si argumentarea spre diferenta de O INREGISTRARE pe care esti obligat sa o inveti si sa o asimilezi. Parca voiam sa nu mai fim analfabeti functionali. In cazul asta nu te poti limita la sesiuni de predare preinregistrate care ti se baga pe gat ca fiind adevar universal si irefutabil.

      3. In numele progresului au fost oameni arsi pe rug, rase populatii, schingiuiti indivizi si ridicate la rang de revolutie adevarate genociduri (exemplu este URSSul cu modelul omului nou si revolutia sexualizarii). Asadar a invoca progresul in numele ingroparii educatiei sub lespedea grea a youtube si wikipedia e o greseala.

      Ca tot vorbim despre wikipedia, datele de acolo nu sufera de „interventie umana” ? Nu oamenii le-au pus acolo, sau s-au pus singure? Stii ca inca exista o gramada de informatii subiective si neclare acolo?

      4. Inteligenta artificiala pe care o invoci trebuie sa sprijine omul si nu sa ii ia locul. Cum adica sa ne „digere inteligenta artificiala constiinta colectiva” ? Ai incropit afirmatia asta cu dexul langa tine sau ti-a scris-o cineva? Nu trebuie sa iti digere nimic, la baza ei stand algoritmica, ultima fiind creata tot de… OAMENI.

      Asadar tu ne sfatuiesti sa ne lasam in voia inteligentei artificiale care se bazeaza tot pe munca oamenilor iar in paralel acuzi oamenii de subiectivism si primitivism, desi ei sunt cei care pun bazele algoritmicii inteligentei artificiale.

      Mai clar spus, favorizezi in mod subiectiv indivizii care „spun” inteligentei artificiale cum sa gandeasca (cei care ii pun bazele algoritmicii) in detrimentul celor care nu se ocupa cu asa ceva.

      Cine esti tu sa decizi ca cei care pun bazele inteligentei artificiale sunt mai destepti sau inteligenti decat ceilalti oameni ? Brusc nu mai suntem oameni daca nu impartasim viziuni proIT sau inteligenta artificiala?

  4. copilul meu a invatat chimie de pe Youtube, de la un profesor al MIT pentru ca la clasa nimeni nu pricepea ceva…. diferenta de la cer la pamant intre modul cum erau explicate si exemplificate notiuni abstracte, pe intelesul tuturor … Multi profesori nu au ce cauta in invatamant. Trebuie sa se foloseasca doar lectii predate de cei mai buni profesori , cu exemple simple iar profesorul de la clasa sa ajute cu explicatii suplimentare si sa noteze elevii

    • In sfarsit un comentariu pertinent.

    • E clar, colcaie internetul de postaci platiti.

      Cam asta vine din urma. Revolutia comunista deghizata in haina progresului. Mai sus zbierati ca vreti descentralizare ca ulterior sa sustineti ca profesorii trebuie sa devina un fel femei de serviciu care sa prezinte lectiilor altor „profesori consacrati” doar. Pai e opusul descentralizarii, ultima insemnand tocmai ideea ca oamenii sa predea nu sa preia ce a spus o singura persoana dandu-i valoare de adevar universal. Altfel avem dictatura.

      Plus ca acel copil al tau (pe care ma indoiesc ca in realitate il ai) e posibil sa fi inteles de pe youtube. Dar sunt altii care inteleg de la profesul de la clasa si nu de pe youtube. Prin urmare trebuie ca ambele optiuni sa ramana deschise, si clasa si youtubeul, existand astfel democratie si libertatea de a alege.

      Ceea ce promovati voi e insa dictatura si educatie discretionara sub pretextul ca daca profesorul e de la MIT si a inteles un copil sau 10 sigur vor intelege 1 milion.

      E o abordare nu doar gresita, dar criminala.

      Afirmatia ca multi profesori nu au ce cauta in invatamant o faci bazandu-te pe ce, ca unii copii au rezultate slabe? In primul rand nu toate metodele de predare functioneaza 100% la copii. Unii sunt sensitivi la alte tipuri de informatie si alte modalitati de predare. Pe langa asta conteaza foarte mult si aportul parintilo si suportul in familie. O educatie completa inseamna: familie, scoala si societate (tot asta e si ordinea importantei).

      Incercarea de a muta conceptul de educatie doar in sfera scolii, ignorand cu desavarsire familia si societatea e un sabotaj. Practic copilul e transformat intr-un container in care nonstop se pompeaza ce scrie in carti, reviste si articole de specialitate, multe din informatiile astea fiind de multe ori mult prea proaspete pentru a se putea sti cu siguranta daca validitatea lor e 100% irefutabila.

      Cat priveste experienta personala, mijlocita de societate e eliminata si ea. In curand vom creste halci de grasime cu ochi, manute si membre lipite cu superglue de scaun in fata monitorului incapabile sa mai distinga intre realitate si fantezie doar pentru ca unii vor cu tot dinadinsul sa bage pe gat digitalizarea care printre altele are o gramada de efecte nesanatoase asupra copiilor – asa cum si cercetarea a demonstat-o.

      Expunerea indelungata la ecrane predispune la autism, ADHD, depresie si fobii sociale spre exemplu. De asemenea pericliteaza dezvoltarea neurocognitiva si pune in pericol capacitatile sociale.

      Sunt foarte multe studii pe tema asta care pot fi gasite cu usurinta pe internet.

      A face copiii 100% dependenti de Tablete, calculatoare si telefoane e o crima avand in vedere ca se cunosc foarte bine efectele negative ale primelor enumerate.

    • Atat Organizatia Mondiala a Sanatatii OMS cat si alte organisme care fac cercetari substantiale in domeniu au avertizat de demult cu privire la consecintele grave ale expunerii copiilor la ecrane si monitoare.

      Un rezumat poate fi citit in New York Times, desi nu e suficient de extensiv prezentat, dar se fac cateva referire la articole si cercetari.

      https://www.nytimes.com/2019/04/24/health/screen-time-kids.html

  5. jack j, iti recomand un consult de specialitate la un doctor bun.. Copilul meu, medaliat cu aur la olimpiada nationala de matematica, participant timp de cativa ani si la olimpiada nationala de romana, NU A INTELES DELOC chimia predata la clasa, ca de altfel nici un alt coleg de clasa, fapt ce a afectat alegerea universitatii. Lectiile de pe youtube l-au ajutat enorm dar nu sunt suficiente pentru a intra la medicina in Bucuresti, daca profesorul e incompetent. A avut noroc la fizica de profesor bun asa ca acum e in anul 5

    • ok, copilasul tau care a fost coleg cu bruce lee (care se stie il bate pe van damme) la MIT sparge cinspe caramizi cu cortexu.

    • Ada

      1. Pastreaza consultul de specialitate pentru tine. Intamplator lucrez in domeniu, deci ti-ai cam ales prost interlocutorul daca intentionai sa iti etalezi snobismul si mediocritatea sub forma de axioma aristotelica.

      2. In loc sa polemizezi jignesti fara sa aduci niciun fel de argument impotriva evidentelor stiintifice citate de mine care demonstreaza efectul negativ a ecranelor si monitoarelor asupra dezvoltarii copiilor.

      3. Ca sa maschezi jignirea faci o aluzie cu caracter emotional-personal pentru a mari credibilitatea afirmatiilor tale (vorbesti despre „copilul tau”) care sunt lipsite de suport stiintific. Invocarea situatiilor cu caracter emotional e o practica recurenta in discursurile persuasive care sunt lipsite de argumente. Mai deschide cate o carte, vei intelege ca ceea ce practici pe forumul asta e fumat demult. Faptul ca al tau copil a inteles chimia de pe youtube nu inseamna ca trebuie plantat si uitat in fata calculatorului.

      3. Nimeni nu contesta posibilitatile pe care le ofera tehnologia si CBT (computer-based trainingul). Dar CBTul este vazut ca o extensie a invatatului clasic si nu ca un inlocuitor.

    • ADA ca sa nu mai spun ca o mama de copil medaliat cu aur aparea la televizor sau intr-o filmare pe youtube explicandu-ne lucrurile astea. Nu pe internet comentand de pe 2-3 conturi… pentru a-i convinge pe altii cu privire la agendele ONGurilor si a grupurilor activiste care vor sa ne bage pe gat digitalizarea sub pretextul progresului.

      Ma indoiesc profund ca ai copii, sa nu mai vorbesc de povestea cu medalia.

  6. jack j , pe tine nu te mai ajuta nici macar un doctor bun, iti fileaza grav o lampa (cel putin)

  7. Pentru cel care mi-a scris:

    Asa se zice acum cand cineva iti inchide gura cu argumente, asa-i ?:) Incepi sa-l jignesti sperand sa ii scazi credibilitatea.

    E insa un joc in care nu intru. Cititorii pot verifica singuri argumentele mele. Poti scrie mai departe pana te plictisesti.