
Controversa Romprest în Sectorul 1: Consiliul Local votează luni un pachet pentru salubritatea stradală / Viceprimarul REPER acuză fosta administrație de populism scump, care a dublat facturile / Clotilde Armand vorbește despre un „tun” de 1 miliard de lei
Viceprimarul REPER Iulian Hatmanu anunță că în ședința extraordinară de luni, 21 iulie, Consiliul Local Sector 1 va aproba un pachet de măsuri „coerent” legat de salubritatea stradală. Potrivit lui, pachetul include: programul de salubrizare, noul regulament, actualizarea frecvențelor de curățenie, recunoașterea suprafețelor reale de lucru, ajustare de tarif și „o înțelegere pentru a eșalona datoriile pe care le-au făcut alții”, cu trimitere la fosta administrație Clotilde.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Într-o postare pe Facebook, vicepreşedinta USR Clotilde Armand, fost primar al Sectorului 1, afirmă că proiectul de hotărâre ar viza „stingerea” datoriei de peste 1 miliard de lei a companiei Romprest, precum și majorarea tarifelor pentru salubritate. Ea acuză că această decizie se ia „fără respectarea legii”, în condițiile în care există litigii în curs și dosare penale privind relația dintre Primărie și Romprest, contractul fiind contestat încă din mandatul ei.
Consilierii USR vor depune plângere la Parchet pentru tentativă de furt calificat împotriva primarului şi a consilierilor care vor vota acest „tun”, a adăugat Clotilde Armand. Potrivit acesteia, primarul George Tuţă este sprijinit de consilierii PSD şi PNL, dar şi de viceprimarul REPER.
„În şedinţa de luni, 21 iulie, se încearcă forţarea unei plăţi de 1 miliard de lei către compania PNL de salubrizare. Banii reprezintă prejudiciul cauzat de compania Romprest în Sectorul 1. Dosarul este îngropat la DNA. ‘Gaşca Romprest’ din PNL cred că au câştigat dreptul la furt. Însă mai suntem şi noi pe aici şi monitorizăm fiecare pas. Primarul Tuţă trebuie să plătească din buzunarul său, nu din banii locuitorilor Sectorului 1”, a mai susţinut Armand.
Pe de altă parte, viceprimarul REPER Iulian Hatmanu a oferit o altă perspectivă asupra proiectului. Acesta susține că pachetul de măsuri care urmează să fie votat reprezintă „o schimbare radicală de abordare”, menită să aducă transparență, predictibilitate și profesionalism în gestionarea salubrizării din Sectorul 1.
„După ani de blocaje, improvizații și lipsă de asumare, Sectorul 1 intră într-o logică de transparență, predictibilitate și profesionalism. Ceea ce vedem astăzi pe străzile din Sectorul 1 nu este rezultatul unei lupte pentru eficiență, ci al unei strategii periculoase: aceea de a nu plăti salubritatea sub pretextul reformei.
Rezultatul a fost reducerea serviciilor, tăierea operațiunilor și acumularea unor datorii care vor fi plătite acum, cu vârf și îndesat, din bugetul public. Refuzul de a plăti atunci înseamnă o notă de plată dublă azi, pe care o suportă cetățenii. Nu a fost eficiență. A fost populism scump care a dus la acumularea unor datorii de 134 de milioane de lei și pentru care vom plăti penalități de peste 100 de milioane de lei”, a declarat Hatmanu.
Viceprimarul afirmă că, odată cu noul program, cetățenii vor putea verifica în timp real operațiunile de curățenie, costurile și frecvența acestora.
Romprest este compania de salubrizare care asigură curățenia în Sectorul 1, dar relația cu administrația locală a fost marcată în ultimii ani de controverse, blocaje și dispute legale care a afectat asigurarea cutățeniei în Sectorului 1. În mandatul Clotildei Armand, plata serviciilor a fost suspendată pe fondul unor suspiciuni de corupție și nereguli contractuale. Au urmat ani de procese și acumularea de penalități care trebuie plătite de administrația actuală.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.