G4Media.ro

Controale în şcolile din Buzău pentru asigurarea accesului gratuit pe terenurile de…

Sursa foto: Pexels

Controale în şcolile din Buzău pentru asigurarea accesului gratuit pe terenurile de sport, după orele de program

Primăria municipiului Buzău a demarat verificări în unităţile de învăţământ pentru a se asigura că directorii oferă acces liber elevilor pentru a desfăşura activităţi pe terenurile de sport, în afara orelor de program.

La începutul lunii ianuarie a intrat în vigoare Legea nr.8/2023 pentru modificarea şi completarea art.6 din Legea Educaţiei fizice şi sportului 69/2000 care stabileşte faptul că elevii se pot juca pe terenurile de sport şi în afara orelor de program.

„Este permis accesul gratuit în spaţiile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ care fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor şi sunt administrate de către consiliile locale tuturor copiilor. Verificarea îndeplinirii prevederilor cade în sarcina autorităţilor publice locale. În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate unităţile de învăţământ vor introduce în regulamentele actuale de funcţionare prevederi legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport aflate în folosinţa acestora, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare şi le vor afişa la exterior într-un loc vizibil, precum şi pe pagina de internet, acolo unde este cazul”, prevede actul normativ.

Ţinând cont de o serie de reclamaţii înregistrate în debutul verii, vizavi de faptul că anumite unităţi de învăţământ nu au asigurat accesul liber al elevilor pe terenurile de sport, conducerea administraţiei locale a dispus controale.

„O să aplicăm legea, aveam o hotărâre de Consiliu Local, între timp s-a dat şi o lege prin care directorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia elevilor, în afara orelor de curs, terenurile de sport. Am dat ordin să se verifice terenurile şi aparatul de specialitate să discute cu fiecare director de şcoală. Acolo unde nu se respectă legea, se vor lua măsuri”, a declarat, pentru Agerpres, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, toate unităţile de învăţământ, cu excepţia a două şcoli în care se desfăşoară lucrări de modernizare a terenurilor de sport, şi-au asumat noile prevederi legale. La Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Buzău, una dintre cele două instituţii în care accesul pe terenul de sport a fost limitat, utilizarea spaţiilor sportive în aer liber se face în baza unor documente şi declaraţii pe propria răspundere.

„Accesul în Bazele Sportive în Aer Liber (numai în aer liber) în vacanţe, în weekend-uri şi/sau în afara orelor de curs a elevilor, de către copiii minori însoţiţi de părinţi şi de către copiii majori, se va face în baza următoarelor documente: 1) Copilul minor însoţit de un părinte: adeverinţă din care să reiasă că este elev, adeverinţă de la medicul de familie specialist că este clinic sănătos, copie certificat naştere/buletin al copilului minor, copie buletin părinte însoţitor, declaraţie părinte însoţitor al copilului minor prin care se obligă să respecte prevederile regulamentului de acces şi utilizare a bazelor sportive şi a terenurilor de sport în aer liber, pe toată durata activităţii sportive şi prin care se obligă să îl supravegheze pe copil pe toată durata activităţii sportive a acestuia. 2) Copilul major: adeverinţă din care să reiasă că este elev, adeverinţă de la medicul de familie că este clinic sănătos, copie buletin, declaraţie pe proprie răspundere copil major prin care se obligă să respecte prevederile regulamentului de acces. Accesul se va face după completarea declaraţiei pe propria răspundere”, prevede procedura de acces şi utilizare a spaţiilor sportive în aer liber afişată pe site-ul Şcolii „Ion Creangă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. „deverinţă din care să reiasă că este elev, adeverinţă de la medicul de familie specialist că este clinic sănătos, copie certificat naştere/buletin al copilului minor, copie buletin părinte însoţitor, declaraţie părinte însoţitor al copilului minor[…]. „, adica un dosar cu sina. Tara asta de juristi e blestemata… E mai bine sa lasam copiii sa alerge liberi dupa minge printre masini, nu-i asa?