G4Media.ro

Contratimpii coronavirusului: China se pregătește să ridice restricțiile miercuri, Norvegia le prelungește…

sursa foto: Pexels

Contratimpii coronavirusului: China se pregătește să ridice restricțiile miercuri, Norvegia le prelungește până la 13 aprilie, Marea Britanie abia impune carantina totală

Provincia chineză Hubei, ”leagănul” pandemiei COVID-19, se pregăteşte de ridicarea carantinei, care ar putea să aibă loc treptat, începând de miercuri, însă, pe plan internațional, virusul a provocat un nou cutremur după ce Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, au fost amânate.

După ce au ezitat îndelung, Japonia a recunoscut evidenţa – este imposibil, în asemenea condilţii, să organizeze în iulie marea reuniune internaţională a sportului, transmite News.ro.

De la prima ediţie din 1896, aceasta este prima amânare a Jocurilor Olimpice în afara unei perioade de război.

Aceste Jocuri – care se vor numi în continuare „Tokyo 2020” – vor fi ”mărturia înfrângerii virusului” de către umanitate, a lansat Abe.

Această nouă răsturnare a calendarului internaţional intervine, paradoxal, în contextul în care o rază de speranţă se iveşte în Est.

Provincia Hubei, ”leagănul” pandemiei, a început pregătiri în vederea unei ridicări – în zilele următoare – a carantinei, care a durat peste două luni de zile.

Peste 200.000 de cazuri de covid-19 au fost diagnosticate în mod oficial în Europa.

Spania a înregistrat un nou ”record” al morţilor – cu 514 decese în plus, în timp ce în Italia se aşteaptă cu înfrigurare datele, după două zile de scădere consecutivă a numărului morţilor, care sugerează o posibilă tendinţă în acest sens, în pofida faptului că autorităţile îndeamnă la cea mai mare prudenţă.

În contextul în care peste 1,9 miliarde de oameni din lume sunt supuşi unor măsuri de izolare mai mult sau mai puţin stricte şi în care numărul lor creşte zilnic, autorităţile chineze au decis ca – începând de miercuri – locuitorii din Hubei, în centrul Chinei, consideraţi sănătoşi să poată să se deplaseze liber.

Locutorii Wuhanului, oraşul din centrul epidemiei, plasaţi în izolare de la sfârşitul lui ianuarie, urmează să aştepte până la 8 aprilie acest lucru.

Pentru a se deplasa, locuitorii este imperios necesar să se justifice – cu ajutorul unui cod QR ”verde” pe mobil. Emis de către autorităţi, acesta atestă faptul că nu sunt infectaţi.

”Aştept cu nerăbdare libertatea”, a declarat Willa, o chineză din Wuhan care nu a dorit să-şi spună întregul nume. După mai bine de două luni de izolare, ”locuitorii sunt sub o presiune imensă”, a declarat ea pentru AFP.

China a anunţat marţi 78 de noi cazuri de covid-19. Însă este vorba aproape exclusiv de persoane care vin din străinătate – o tendinţă care alimentează temeri cu privire la un nou val de contagiune în ţară, unde epidemia este practic oprită.

În ultimele săptămâni, numărul noilor contaminări în Hubei a scăzut considerabil. Unii locuitori şi-au reluat deja munca, iar transportul public este repornit în mod treptat.

Această imagine optimistă este total diferită de situaţia din restul lumii.

Spre exemplu, Norvegia a anunţat marţi că extinde restricţiile cel puţin până la 13 aprilie, „cele mai stricte” luate vreodată în ţară pe timp de pace şi care vizează să oprească pandemia de coronavirus, informează AFP, citată de News.ro.

Totodată, Marea Britanie abia a impus, marți, carantina totală, închizând restaurantele și cerându-le oamenilor să nu mai iasă din case decât pentru chestiuni urgente.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Frate, din nou: carantina totală înseamnă că oamenii nu mai merg nici la muncă! Nu mai scrieți prostii! Nu bagă UK așa ceva! Nu încă. E o diferență!

  2. G4 iubitor de China, păcat!

  3. Foarte multe agentii de presa scriu articole in care incearca sa regaseasca acea evolutie optimista raportata de China si in focarele din Europa unde s-au luat aceleasi masuri drastice de izolare a populatiei, validand practic „solutia” chinezeasca.
    De exemplu referitor la situatia din Italia, au fost chiar mai multe articole in care au incercat sa scoata in evidenta un trend descrescator al numarului de morti sau infectii noi dar s-au inselat.
    Azi Italia a raportat din nou un numar de morti mai mare decat ieri si acum 2 zile.

    • Da, dar Italia a avut doua zile consecutiv doar 8% cazuri noi suplimentare. Si au luat masurile stricte in urma cu aproximativ doua saptamani, acesta fiind intervalul de timp dupa care se vad rezultatele masurilor.

      Sa vedem care va fi cresterea maine in Italia. Daca va fi sub 5% se poate considera ca situatia revine sub control acolo, pentru ca intervalul de dublare creste la mai mult de doua saptamani, deci in practica numarul curent (nu total) de infectati devine constant, sau incepe sa scada.

      Pentru comparatie la noi, unde acum doua saptamani nici nu aveam guvern, avem acum doua zile consecutiv de 33% crestere, ceea ce este enorm.

  4. Bravada asta a chinezilor miroase a prost