G4Media.ro

Consiliul Național al Elevilor, despre ordinul ministrului privind cursurile online: Măsura are…

FOTO: CNE

Consiliul Național al Elevilor, despre ordinul ministrului privind cursurile online: Măsura are un profund caracter discriminatoriu

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă ordinul de ministru care prevede faptul că elevii au obligaţia de a participa la cursurile online organizate de către unităţile de învăţământ, fără a asigura, însă, un cadru legal care să permită achiziţionarea infrastructurii necesare desfăşurării acestor cursuri (tablete, calculatoare etc.), atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, transmite Agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al CNE transmis AGERPRES, această măsură are un profund caracter discriminatoriu, având în vedere faptul că în România sute de mii de copii trăiesc la limita subzistenţei, neavând acces la facilităţi precum internet, infrastructură electronică.

„Până la momentul actual, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a ignorat total nevoia elevilor de acces la educaţia online: nu am văzut o politică fermă pentru garantarea accesului în tot acest timp. În timp ce state precum Republica Moldova, Italia, Noua Zeelandă au alocat resurse bugetare pentru a cumpăra dispozitive pentru elevii din comunităţi dezavantajate, deşi rectificarea bugetară permitea, MEC nu a cerut fonduri. Mai mult decât atât, acum se doreşte introducerea obligativităţii pentru elevi la orele online, problema cu accesul nu mai reprezintă o prioritate pentru doamna ministru”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Potrivit comunicatului, la puţin timp după instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar, Consiliul Naţional al Elevilor a transmis Ministerului Educaţiei şi Cercetării o serie de propuneri menite să faciliteze desfăşurarea actului de predare-învăţare-evaluare în mediul online.

Printre propunerile CNE se numără: durata în care sunt livrate informaţii elevilor să nu depăşească 40 de minute, având în vedere faptul că atenţia este mult mai greu de captat în mediul online, stabilirea acestei limite de timp necesitând consultarea unor experţi în domeniu; crearea unui cod de conduită în mediul online, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi, ce să cuprindă norme şi responsabilităţi pe care ambele părţi le vor respecta; elaborarea unei politici pentru protejarea dreptului la intimitate, cât şi valorificarea dimensiunii de sănătate mentală; folosirea unor metode de predare interactive, precum Menti sau Kahoot, elevii putând învăţa prin metode plăcute; intervenţia pentru elevii ce prezintă dificultăţi în procesul de învăţare; propunerea unor termene limită rezonabile pentru efectuarea temelor sau a altor sarcini, având în vedere faptul că această perioadă este greu de gestionat pentru o bună parte din elevi; motivarea constantă şi stimularea elevilor cu privire la participarea acestora la activităţi de învăţare în mediul online.

Ordinul de ministru privind organizarea cursurilor în perioada în care sunt suspendate a fost emis, acesta conţinând o serie de măsuri pentru desfăşurarea procesului de învăţare online.

„A fost emis ordinul de ministru privind instrucţiunile pentru crearea şi/sau întărirea capacităţii sistemului de învăţământ preuniversitar prin învăţare online. Documentul precizează măsuri specifice pentru desfăşurarea procesului de învăţare online din învăţământul preuniversitar”, reiese dintr-un comunicat transmis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. D-na ministru, va rog sa ne explicati cum vor face cursuri online elevii din satele din tara asta, unde nu este curent electric? ( stiti cati copii traiesc in locuinte fara curent in tara noastra? ar fi bine sa aveti niste cifre, nu?)
    Credeti ca peste tot in Romania este infrastructura necesara? La copiii ai caror parinti nu au ce pune de mancare pe masa va ganditi? Din ce bani vor cumpara calculatoare ca sa faca scoala online?
    Ordinul pe care l-ati emis este discriminatoriu si restrange dreptul la educatie. Sunteti o incompetenta aroganta care habar nu are de niveluljalnic de dezvoltare al tarii in care traieste ! Am impresia ca sunteti sora d-nei Veorica. Fosta dvs. colega de la USL-ul maret care ne-a condus pe drumul bunastarii si progresului alaturi de alte partide pline de oameni mareti, devotati si competenti.

  2. Am incercat sa citesc acest „ordin” pt „crearea si/sau intarirea” bla bla. Pt ca am copii. E un exemplu fascinant de limbaj de lemn, de idiotenie si de scris mult fara sa spui ceva. E incredibil ce idioti ne conduc. Si mai incredibil e ca eu ii platesc. Ca sa mi ordone ce sa fac cu banii mei. Alti bani, evident.