G4Media.ro

Consiliul Județean Harghita: Vom înainta un proces pentru 17,8 de hectare, care…

Consiliul Județean Harghita: Vom înainta un proces pentru 17,8 de hectare, care este de fapt suprafața localității Valea Uzului

Consiliul Județean Harghita a transmis redacției G4Media.ro o precizare în care anunță că va deschide un proces pentru a recupera 17,8 hectare, cât reprezintă suprafața localității Valea Uzului.

G4Media.ro a scris recent că revendicările administrației din Harghita pentru masive suprafețe de teren din județul Bacău au fost puse din nou pe agenda publică odată cu tensiunile etnice dintre români și maghiari cu privire la cimitirul militar de la Valea Uzului. Încercările de mediere care au avut loc, marți, 9 iulie, în comuna băcăuană Ghimeș-Făget au eșuat.

Clarificările transmise G4Media.ro de către Consiliul Județean Harghita:

  • ”Legea trebuie respectată atât de județul Harghita cât și de județul Bacău. Așadar vom înainta un proces pentru 17,8 de hectare, care este de fapt suprafața localității Valea Uzului, care aparține comunei Sânmartin, apare în Planul Urbanistic General al comunei. Credem ferm, că rolul presei este informarea oamenilor și nu crearea tensiunii între cele două națiuni, respectiv români și maghiari. Terenul luat de comuna Frumoasa este de 4.494,8 ha, de comuna Păuleni-Ciuc este de 3.924,1 ha, de comuna Ciucsângeorgiu este de 4.155,7 ha, de comuna Sânmartin este de 6.569, de hectare. Comunele Frumoasa, Păuleni-Ciuc, Ciucsângeorgiu și Sânmartin sunt în litigiu pe o suprafață de 19.144,3 hectare cu județul Bacău”

Context. În 2012, Consiliul Județean din Harghita a deschis un proces de mediere cu privire la revendicarea unor importante suprafețe de teren din județul Bacău, pierdute în special după organizarea administrativ teritorială a României din anul 1968.

Până la începutul primaverii din acest an, discuțiile au trenat, fără să se ajungă la o concluzie. Însă izbucnirea conflictului interetnic dintre români și maghiari, după ce primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a trecut în patrimoniul său cimitirul militar din Primul Război Mondial de la Valea Uzului, a relansat disputa teritorială din partea administrației din Harghita.

După discuțiile avute în comuna Ghimeș-Făget, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly a declarat că problema este simplă: “Avem o singură lege care stabilește componența teritorială a României și aceasta este Legea 2/1968, legea de organizare administrativ-teritorială a României, modificată în decembrie 2018. Conform acestei legi, de exemplu, cimitirul de la Valea Uzului aparține comunei Sânmartin din judetul Harghita. Pe parcursul anilor, oficiile cadastrale din Bacău și Harghita, au deteriorat situația. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) sau Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliara (OCPI) s-au făcut legiuitori, lucru fals, care încalcă Constituția țării. Este un imens teritoriu furat, îndeosebi dupa 1968”.

Conform documentelor prezentate de Prefectura Bacău, autoritățile din Harghita revendică localitățile Sânmartin, Păuleni Ciuc, Frumoasa și Ciucsângeorgiu, care aparțin comunelor Agăș, Asău, Palanca și orașului Dărmănești. Autoritățile din Harghita vor, în special, ca tot terenul care aparține de Valea Uzului să intre în componența județului lor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cum o joacă fmmpsd pe asta? Atentate la siguranța națională în mod repetat și grupul infracțional organizat care conduce țara nu ia măsuri. Votați psd pe viață.

    • Asta cu atentat la siguranta nationala nu prea o inteleg. Am inteles ca majoritatea din CJ Harghita de etnie maghiara vrea o bucata din Bacau, am inteles ca e incurcata treaba acolo, dar va rog, hai sa gandim asa: este judetul Harghita in alta tara cumva? Nu vorbim tot despre teritoriul Romaniei? Pana la urma, indiferent care teren e in Bacau si care in Harghita numarul maghiarilor este cam acelasi, nu? Intotdeauna vor fi o minoritate modesta in ROMANIA!

    • @Kafka, insa cei din CJ harghita nu gandesc asa, ei gandesc in termeni de a crea a un Tinut Secuiesc autonom la inceput iar apoi independent. E politica pasilor mici, alipim teritorii nelocuite, paduri ale judetului vecin, apoi cerem autonomia si apoi independenta. A spus chiar Viktor Orban la Tusnad, ca se cere autonomie „in lipsa a ceva mai bun”, deocamdata. Deci e pe fata.

    • @Zimbru – Eu inteleg ce vor ei sa faca, dar este o utopie la care maghiarii nu vor ajunge niciodata. Pentru autonimie, asa cum spui tu, trebuie obligatoriu modificata Constitutia. Modificarea Constitutie e alta poveste si nu se va face niciodata avand in vedere procentul modest al minoritatii maghiare. Asa ca maghiarii pot sa viseze frumos si atat. Poate doar cu o invazie militara sa se produca asa ceva, dar aia e alta poveste.

  2. Barbarii de penali au fărâmițat Romania…

  3. Se impune o rectificare de bun-simt in declaratia data G4 Media de consiliul judetean Harghita : nu ”crearea tensiunii între cele două națiuni, respectiv români și maghiari.”, ci ”crearea tensiunii între cele două NATIONALITATI, respectiv români și maghiari.” E diferenta notabila intre NATIUNE si NATIONALITATE.

    • „Natiuni” este incorect da, dar nici „nationalitati” nu este corect ca si maghiarii si romanii au nationalitatea/cetatenia Romana. Si oricum de fapt tensiunea este intre extremistii din ambele tabere nu intre natiuni si nationalitati, ci intre niste persoane.

    • Asa e, chestia cu natiuni e o exprimare prin prisma orgoliilor maghiarilor, se poate spune cel mult tensiuni intre minoritati si romani… in niciun caz nationalitati, cum a precizat si Zimbru.

    • Cu scuze, dar gresiti amandoi, scrie si pe buletin sau pasaport : cetatean roman de nationalitate(etnie) romana/maghiara etc.