G4Media.ro

Conferinţă ştiinţifică şi festival dedicate convieţuirii dintre om şi urs, la Băile…

Sursa foto: Captură video

Conferinţă ştiinţifică şi festival dedicate convieţuirii dintre om şi urs, la Băile Tuşnad

O conferinţă ştiinţifică şi un festival dedicate convieţuirii dintre om şi urs se vor desfăşura la sfârşitul lunii august, în staţiunea Băile Tuşnad, evenimentele făcând parte dintr-un proiect mai amplu dedicat acestei teme, relatează Agerpres.

Organizatorii celor două evenimente, Tuşnad Eco Bear Conf şi Tuşnad Eco Bear Fest, primăria oraşului cât şi mai multe asociaţii implicate, au făcut publice, vineri, detalii despre desfăşurarea acestora, existând intenţia creării unei adevărate tradiţii în acest sens.

Imecs Istvan, reprezentând Organizaţia GeoEcologică Accent, a declarat presei că ideea organizării celor două manifestări a venit în luna februarie a anului trecut, în contextul în care atât perioada de pandemie COVID-19 cât şi ştirile negative privind prezenţa urşilor în staţiune au devenit o povară pentru turismul oraşului.

Conferinţa intitulată Tuşnad Eco Bear Conf are ca scop reunirea opiniilor, competenţelor şi experienţelor experţilor invitaţi, pentru ca aceştia să contribuie cu propuneri bazate pe date ştiinţifice, astfel încât calitatea coexistenţei dintre oameni şi urşi să se îmbunătăţească. Organizatorii îşi doresc ca această conferinţă să contribuie la evaluarea situaţiei ştiinţifice actuale a populaţiei de urs brun din România şi la creşterea gradului de conştientizare a lacunelor în ceea ce priveşte coexistenţa dintre om şi urs, în beneficiul comunităţii locale.

Există o intenţie de a crea o tradiţie, de a implica tinerii în activitatea ştiinţifică şi de a oferi o platformă pentru cercetătorii naţionali şi străini pentru a-şi prezenta rezultatele, au precizat organizatorii.

Imecs Istvan a explicat că festivalul şi conferinţa asigură o platformă unde se pot întâlni localnicii şi experţi şi se pot discuta toate problemele, pornind de la fundamente ştiinţifice.

„Deci, asta e foarte important, că vom discuta cu oameni de ştiinţă, oameni care lucrează în structuri ale statului, vânători, cercetători, practic toată paleta a fost invitată. Am trimis peste 600 de invitaţii până în momentul de faţă şi primim foarte multe răspunsuri”, a precizat acesta.

La rândul său, ecologul Gal Laszlo a subliniat faptul că această conferinţă va oferi o platformă unde cei care studiază problema urşilor să se întâlnească, punctând că vor fi acceptate prezentări bazate pe date şi cercetări ştiinţifice şi nu „basme” fără nicio bază reală. De asemenea, acesta a mai precizat că la conferinţă nu vor fi prezenţi cercetători sau reprezentanţi ai organizaţiilor de mediu între care există anumite conflicte.

Paralel cu conferinţa ştiinţifică urmează să aibă loc şi un festival inedit, care are în centrul său oamenii şi urşii şi convieţuirea dintre ei. Potrivit organizatorilor, în cadrul festivalului se va desfăşura un târg meşteşugăresc şi sunt programate activităţi de conştientizare pentru copii, prezentări de filme sau spectacole tematice, urmând să se pună un accent deosebit pe protecţia mediului şi problemele legate de schimbările climatice.

Molnar Akos, reprezentant al Asociaţiei de Turism Băile Tuşnad, partener al evenimentului, a subliniat faptul că cei care vor vizita staţiunea în perioada 26-27 august vor avea posibilitatea să participe la tot felul de activităţi, atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

„Vor fi evenimente gastronomice, prezentarea specificului local şi, de asemenea, implicit, toate programele vor fi, cumva, pe tema ursului. Vrem şi noi, operatorii de turism, după acest eveniment, să avem, poate, o soluţie pentru convieţuirea cu ursul, care nu trebuie neapărat să se întâmple în staţiune, dar este specificul zonei şi, de ce nu, să găsim o soluţie pentru această problemă”, a spus Molnar Akos.

La rândul său, primarul staţiunii, Butyka Zsolt, a subliniat faptul că a înfiinţat o comisie de specialişti care se ocupă cu chestiunea convieţuirii dintre om şi urs, iar aceste evenimente fac parte din demersurile de a rezolva această problemă.

El a arătat presei mai mulţi ursuleţi de pluş, punctând faptul că doar aceştia pot fi mângâiaţi şi pot fi folosiţi pentru a realiza fotografii, în vreme ce nimeni nu trebuie să se hazardeze să atingă sau să-şi facă un selfie cu un animal sălbatic.

Cele două evenimente, care vor avea loc în perioada 26-27 august, sunt organizate de Primăria Băile Tuşand, Organizaţia GeoEcologică Accent, Asociaţia de Turism din Băile Tuşnad, în parteneriat cu o firmă de evenimente, dar şi cu asociaţia Vox Iuventutis, care va coordona activităţile pentru copii.

Conferinţa ştiinţifică şi festivalul dedicate convieţuirii dintre om şi urs fac parte dintr-un proiect mai amplu, derulat de Organizaţia GeoEcologică Accent, în parteneriat cu Asociaţia Vox Iuventutis şi Primăria Băile Tuşnad, intitulat „WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul în cauză are ca scop îmbunătăţirea convieţurii dintre om şi urs şi a implicării civice în procesele de luare a deciziilor pe această temă.

Imecs Istvan, reprezentatul Organizaţiei GeoEcologice Accent, a subliniat că în cadrul acestui proiect urmează să se dezvolte o aplicaţie pentru telefonul mobil, intitulată Tuşnad Eco Bear Watch, „care va ajuta localnicii şi turiştii ca să primească informaţii reale şi adecvate pentru a putea fi în siguranţă”, dar şi deschiderea unui punct de vizitare, care se va numi Tuşnad Eco Bear Cave, „care are ca tematică prezentarea urşilor în diorame, o sală interactivă pentru copii, studenţi sau adulţi”.

Acesta a mai menţionat că activităţile din cadrul Tuşnad Eco Bear Fest nu sunt acoperite integral de proiectul menţionat, de aceea s-a creat un parteneriat între autorităţi şi sfera civilă, pentru desfăşurarea acestuia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. “Vor fi evenimente gastronomice” … in contextul conviețuirii (?) om-urs, sună .sinistru! Pofta buna! Daca se prezinta materialul “Drujba- temelie_ si punct de pornire a apropierii ursului de om”, ma interesează!

  2. Intre timp, in jurul statiunii, la observatoarele pentru turisti si cele de vanatoare, ursii sunt hraniti, in continuare.