G4Media.ro

Concentrația gazelor de seră din atmosferă a atins un nivel record în…

Sursa foto: Organizația Meteorologică Mondială

Concentrația gazelor de seră din atmosferă a atins un nivel record în pofida scăderii nivelului emisiilor de carbon pe fondul restricțiilor anti-Covid – raport ONU

Concentrațiile de dioxid de carbon (CO2) și alte gaze care rețin căldura în atmosferă au crescut într-un ritm mai rapid anul trecut decât în ​​deceniul precedent, încetinirea economică cauzată de pandemia de Coronoavirus neavând un impact vizibil, conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a ONU.

Concentrația de CO2 a crescut cu 2,5 părți pe milion (ppm) anul trecut, atingând o medie globală de 413 ppm. Creșterea a fost puțin mai mică decât în anul precedent, dar peste creșterea medie anuală de 2,4 ppm din ultimul deceniu. Creșterea a avut loc anul trecut în ciuda scăderii cu 5,6% a emisiilor de CO2 din combustibilii fosili, cauzată de restricțiile Covid-19.

Ultima dată când Pământul a avut concentrații similare de dioxid de carbon în atmosferă a fost acum între trei și cinci milioane de ani, când temperatura era cu 2C – 3C mai caldă decât acum, iar nivelul mării era cu 10 până la 20 de metri mai ridicat. Concentrația de CO2 este de 149% față de nivelul pre-industrial, metanul 262% și protoxidul de azot 123%.

În iulie, concentrația de CO2 la observatorul Mauna Loa din Hawaii, unde nivelurile de CO2 au fost monitorizate cu regularitate din 1958, a atins 416,96 ppm, în creștere față de 414,62 ppm în iulie anul trecut. Aproximativ jumătate din CO2 emis de activitățile umane rămâne în atmosferă, cealaltă jumătate fiind captată de oceane și uscat.

Capacitatea oceanelor și a pământului de a acționa ca “depozite de carbon” ar putea scădea în viitor, a avertizat OMM, reducând capacitatea acestora de a acționa ca un tampon împotriva creșterilor mai rapide de temperatură.

Raportul spune că absorbția de CO2 din ocean ar putea fi redusă din cauza temperaturilor mai ridicate la suprafața mării, a creșterii nivelului de aciditate și a încetinirii sistemelor de circulație oceanică care transportă apa caldă de la tropice în Atlanticul de Nord, din cauza topirii crescute a gheții marine.

Oamenii de știință au descoperit anul acesta că pădurea tropicală amazoniană, care era anterior un important absorbant de carbon, a emis mai mult CO2 decât a fost capabilă să absoarbă.

Având în vedere durata lungă de viață a CO2 [în atmosferă], nivelul de temperatură deja observat va persista câteva decenii, chiar dacă emisiile sunt reduse rapid la zero net. Pe lângă creșterea temperaturilor, acest lucru înseamnă mai multe extreme meteorologice, inclusiv căldură și precipitații intense, topirea gheții, creșterea nivelului mării și acidificarea oceanelor, însoțite de impact socioeconomic de amploare” se spune în comunicatul OMM.

Surse: Organizația Meteorologică Mondială, The Times

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Se pot spune cateva cuvinte despre cel mai mare poluator, respectiv armata (privind la scara globala)?

    • Lasa armata ioane ! Cel mai MARE POLUATOR este China comunista ! Consuma peste jumatate din total CARBUNE extras si ca 35 % din total titei extras ! Acum – NU scade consumul de carbune ci il MARESTE ! Tot COMUNISMUL ioane ne ingroapa si prostii se dau dupa cires ca sa nu vada realitatea ! Ai cires in curte ioane ?

  2. Pai e ca si cum tu ai da reglementari la tine in casa ca nimeni din familie nu are voie sa toarne azbest in pamant ca sa creasca copacii si vecinii de langa tine toarna azbest la greu.Si tu cand vezi asta, incepi sa iti bati nevasta cand toarna si ea.Zici ca lucreaza pentru China UE si SUA.De dezarmeaza, isi distrug economiile, pun reglementari draconice,se saracesc si se slabesc, ca „asa trebuie” in timp ce China face exact opusul si ii doare fix in spitz de gaze de sera si etc.Idem pentru Brazilia, India, Africa, Rusia.Deci toti in afara de Vest.Plus, ce vrei sa faca Africa?Sa moara de frig si de foame mai rau decat acum ca nu au voie la carbune si petrol?

  3. Da, vulcanii o ignora pe Greta. How dare they?!