G4Media.ro

Compozitorul japonez Ryuichi Sakamoto, adulat în țara sa, a murit la 71…

Captura YouTube

Compozitorul japonez Ryuichi Sakamoto, adulat în țara sa, a murit la 71 de ani

A compus muzică de film de neuitat, a fost un pionier al sunetelor digitale și un militant fervent pentru mediu: prolificul artist Ryuichi Sakamoto, adulat în Japonia, țara sa natală, a murit de cancer la 28 martie, la vârsta de 71 de ani, potrivit Le Figaro.

„A trăit cu muzica până la sfârșit”, a precizat echipa sa într-un comunicat pe site-ul său oficial, adăugând că artistul și-a dorit o înmormântare discretă, rezervată cercului său familial. Sakamoto dezvăluise la începutul anului 2021 că suferea de cancer colorectal, după ce din 2014 fusese tratat pentru cancer la gât.

Publicul internațional l-a descoperit odată cu muzica sa de film, începând cu cea din filmul Furyo (1983) al lui Nagisa Oshima, un film subversiv despre un lagăr de prizonieri din Asia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care Ryuichi Sakamoto a strălucit și ca actor alături de David Bowie și Takeshi Kitano. În 1988 a câștigat Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră de film după ce a scris împreună cu Bernardo Bertolucci coloana sonoră a filmului Ultimul Împărat. Ryuichi Sakamoto a lucrat, de asemenea, cu Brian de Palma și Pedro Almodovar, iar mai recent a scris coloana sonoră a filmului The Revenant (2015) de Alejandro González Iñárritu.

„Profesorul”

Născut la Tokyo la 17 ianuarie 1952, a crescut într-un mediu de cultură și artă, tatăl său fiind editor de romane japoneze, printre care marii Kenzaburo Oe și Yukio Mishima. A descoperit pianul la o vârstă fragedă. În adolescență, a fost la fel de fascinat de muzica rock a Beatles și Rolling Stones ca și de Bach și Haydn, înainte de a se îndrăgosti nebunește de Debussy. În timp ce studia etnomuzicologia și compoziția, ceea ce i-a adus porecla respectuoasă de „profesor” în Japonia, a început să cânte în agitatul Tokyo al anilor 1970.

„Lucram cu calculatorul la universitate și cântam jazz, cumpăram muzică psihedelică de pe Coasta de Vest și primele discuri Kraftwerk după-amiaza, iar noaptea cântam folk. Eram destul de ocupat!”, a declarat el pentru ziarul britanic The Guardian în 2018.

În 1978 a fondat împreună cu Haruomi Hosono și Yukihiro Takahashi grupul Yellow Magic Orchestra, al cărui electropop supraîncărcat va avea mai târziu o influență uriașă asupra techno, hip-hop și J-pop și va inspira melodiile sintetizate ale primelor jocuri video. Succesul Yellow Magic Orchestra a fost fenomenal în Japonia, iar unele dintre hiturile sale au fost remarcate și în Occident, cum ar fi electro-funk-ul Computer Game/Firecracker, care a fost preluat de pionierul american al hip-hop-ului Afrika Bambaataa, sau Behind the Mask, care a dus la realizarea de cover-uri de către Michael Jackson și Eric Clapton.

Activist de mediu

După dizolvarea Yellow Magic Orchestra la sfârșitul anului 1983, Ryuichi Sakamoto a dat frâu liber proiectelor sale solo, explorând de-a lungul carierei sale o multitudine de stiluri muzicale (rock progresiv și ambiental, rap, house, muzică contemporană, bossa nova…). A colaborat cu numeroși artiști de avangardă, dar și cu vedete precum punkistul Iggy Pop, cântăreața din Capul Verde Cesaria Evora, brazilianul Caetano Veloso și senegalezul Youssou N’Dour. „Vreau să fiu un cetățean al lumii. Poate sună foarte hippy, dar îmi place”, a declarat Ryuichi Sakamoto, care locuia la New York din anii 1990.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...