G4Media.ro

Comportamentul arbitrar și abuziv prin care Austria împiedică aderarea României la Schengen.…

Comportamentul arbitrar și abuziv prin care Austria împiedică aderarea României la Schengen. Cum câștigă Rusia de pe urma ”răbdării strategice” a Vienei

Austria a anunțat din senin în urmă cu exact 19 zile, pe 18 noiembrie, că se va opune prin veto intrării României în Schengen. E o decizie care, din informațiile G4Media, nu a fost discutată în guvernul de la Viena, nici comunicată pe canale diplomatice Bucureștiului. Trei argumente au fost folosite de Austria, toate trei false. Schimbarea de ultim moment a poziției Vienei și lipsa oricărei explicații plauzibile indică un comportament politic arbitrar, abuziv, care produce prejudicii nu doar României, ci întregii Uniuni Europene. Iar marele câștigător politic e Rusia, fie că Viena vrea sau nu să admită efectele politice ale deciziei sale.

E fundamental să înțelegem de ce comportamentul Vienei e arbitrar. Austria nu s-a opus până acum aderării României la Schengen, nu a condiționat votul său de realizarea unor reforme sau de atingerea unor parametri, așa cum a făcut-o constant Olanda. Austria, ea însăși zguduită de scandaluri de corupție la vârful guvernului în ultimul deceniu, nu a cerut niciodată României mai multe reforme în justiție, în poliție, în lupta anti-corupție.

Exemplul Olandei e definitoriu: Haga a cerut de 11 ani ca România să atingă anumite standarde cuantificabile prin rapoartele MCV și prin misiunile de evaluare Schengen așa cum a cerut de altfel și o parte semnificativă a presei și societății civile de la București. Odată ce aceste două instrumente au atestat atingerea de către România a jaloanelor tehnice și politice cerute de Olanda, guvernul Rutte a anunțat o perspectivă pozitivă pentru România.

Nu discutăm aici despre cum arată aceste standarde. G4Media a scris că raportul MCV a fost mai degrabă cosmetizat de către Comisia Europeană, iar raportul de evaluare pe Schengen al aceleiași instituții a evitat marile probleme de la vămi sau din Portul Constanța. Presa e liberă să critice orice instituție. Esențial este că Olanda a acceptat instrumentele Comisiei Europene, și-a făcut și propria evaluare și, în acord cu propriul comportament politic, a luat o decizie în consecință. Așadar, o conduită liniară, ușor de înțeles și de acceptat.

Austria acționează în schimb ca un actor politic complet irațional. În februarie 2022, Austria a transmis că susține aderarea României la Schengen, apoi şi-a însuşit oficial declaraţia statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spaţiului Schengen cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022, după cum a explicat la acel moment ministrul Lucian Bode.

Mai mult: Austria nu a avut nici un reprezentant tehnic la cele două misiuni de evaluare pe Schengen din România, una a Comisiei Europene, alta a Olandei. Semn că Austria nu a avut nici o preocupare legată de modul în care România respectă cerințele tehnice necesare pentru intrarea în zona Schengen.

Ceva s-a întâmplat deci între 16 noiembrie și 18 noiembrie la Viena, ceva atât de important încât a dus la schimbarea cu 180 de grade a poziției cancelarului Karl Nehammer. Iar autoritățile austriece nu au reușit să ofere o explicație plauzibilă.

E obligatoriu de spus că în societatea austriacă există o preocupare majoră față de imigrația ilegală, care a crescut semnificativ în acest an. Și, cum se apropie rapid alegeri regionale, iar partidul cancelarului stă prost, el are nevoie de un țap ispășitor. Dar toate datele indică faptul că nu România este cauza creșterii numărului de migranți.

Așa se face că cele trei tentative de argumentare a veto-ului nu stau în picioare.

Primul argument: Schengen nu mai funcționează, Austria s-a umplut de migranți ilegali, așa că Schengen nu trebuie extins. În acest caz, de ce e de acord Austria cu aderarea Croației la Schengen, dacă spațiul nu mai funcționează? De ce nu spune cancelarul Nehammer nimic despre Grecia, stat membru Schengen prin care intră cei mai mulți migranți ce ajung ulterior în Austria?

Al doilea argument: o parte semnificativă din migranții ilegali intrați în Austria ar fi venit prin România. Argumentul e fals, după cum o demonstrează statisticile Frontex. Ruta este prin Serbia, Croația și Ungaria, iar România nu se află pe acest drum al migranților. De altfel, chiar ministrul de Interne Gerhard Karner a recunoscut luni că fluxul de migranți la granițele Austriei a scăzut dramatic (de la 700 zilnic la 200) după ce Serbia a re-impus vize pentru Tunisia. Explicația e clară: o mare parte din migranți (mai ales din India și Tunisia) veneau cu avioanele la Belgrad, care nu le cere viză, apoi cereau azil în Austria, via Ungaria.

Al treilea argument, folosit în discuțiile la nivel de tehnicieni: un număr semnificativ de migranți ilegali ajunși în Austria ar fi avut în telefoanele mobile date de logare în rețelele GSM românești, semn că ar fi trecut prin România. Din informațiile G4Media, argumentul a fost desființat rapid, dat fiind că era vorba despre migranți prinși chiar de polițiștii români.

Așadar, pseudo-argumentele Austriei nu stau în picioare. Caracterul lor nejustificat e evident. Nu România e cauza principală a creșterii numărului de migranți ilegali din Austria. Cauzele trebuie căutate fie în Grecia, la poarta de intrare în Schengen, fie în Serbia și Ungaria, țările care împing acesști migranți spre Viena. Doar că șeful guvernului austriac, Karl Nehammer, are un parteneriat politic special cu liderii autoritari pro-ruși Alexandar Vucic și Viktor Orban.

Argumentația nesustenabilă a fost dublată de un comportament personal inacceptabil din partea unor oficiali austrieci, potrivit informațiilor G4Media. Oficiali români care au încercat să explice la Viena cu argumente poziția Bucureștiului au fost tratați în disprețul uzanțelor diplomatice.

Veto-ul imposibil de explicat al Austriei nu aduce prejudicii doar României, ci întregii Uniuni Europene. Exact când UE are mai mare nevoie să dea dovadă de unitate în contextul regional tensionat, când UE trebuie să demonstreze că este o construcție bazată pe reguli și principii transparente ce o fac atractivă pentru state precum Ucraina ori Moldova, un comportament politic deviant al Austriei amenință tocmai aceste valori.

De altfel, Austria acționează acum exact ca Ungaria autocratului Viktor Orban, care și-a folosit veto-ul pentru a bloca ajutorul de 18 miliarde de euro al UE pentru Ucraina. În ambele cazuri, Viena și Budapesta acționează inamical, nejustificat, cu rea-credință evidentă.

Este o decizie luată sub influența Rusiei sau de teama Rusiei, așa cum susțin deja anumiți politicieni români, dată fiind influența de lungă durată a Moscovei asupra Vienei? Nu există nici o probă în sprijinul acestui scenariu. Dar, dată fiind lipsa oricărui argument plauzibil, era de așteptat să apară și astfel explicații.

Dar trebuie să remarcăm un lucru: cu voia sau fără voia Austriei, Rusia profită de pe urma lipsei de solidaritate și soliditate din UE, așa cum profită și de blocajele repetate ale lui Viktor Orban.

Ce e de făcut? România și UE trebuie să forțeze acum un vot final la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, împotriva dorinței Austriei de a scoate de pe agendă subiectul. Austria trebuie lăsată singură printre cele 27 de state membre UE. Dacă își vor menține veto-ul pentru România, autoritățile de la Viena trebuie să dea explicații publice pentru poziția solitară.

Și poate că acesta e momentul ca în UE să se deschidă o discuție reală despre faimoasa răbdare strategică a Austriei, eufemismul pentru politica duplicitară care îi permite să se bucure de avantajele aduse atât de UE, cât și de relația strânsă cu Rusia. În vremuri de război, până și o țară ca Austria trebuie să aleagă o tabără. România a făcut-o, așa slabă, coruptă și nereformată cum e. Și a ales tabăra corectă.

Notă: Pentru cei care se întreabă dacă s-a schimbat poziția G4Media, care a chestionat veridicitatea reformelor din justiție și a susținut că actuala putere nu merită un astfel de premiu, răspunsul e că nu s-a schimbat. Ce am descris mai sus este un mecanism politic defect, pe care ca ziariști suntem datori să îl expunem. Nu e nici o incoerență ca presa, societatea civilă, să critice, să chestioneze deciziile instituționale atunci când le considerăm incorecte. Așa am făcut când am considerat că reformele din justiție ale coaliției PSD-PNL-UDMR sunt mimate, că raportul MCV al Comisiei Europene e prea blând sau că raportul aceleiași Comisii pe Schengen nu a luat în calcul probleme serioase din vămile românești. Dar aceste rapoarte creează o realitate instituțională, pe care presa o poate doar critica, fără să o poată schimba. Iar deciziile politice se iau pe baza unor mecanisme și a realității instituționale, așa cum a făcut-o Olanda. Or, ce face Austria e să nu țină cont de realitatea instituțională, motivul care a stat la baza acestui articol.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

82 comentarii

  1. Asta e rezultatul corupției din românica și a faptului că de fapt am dat țara pe nimic. Doar s-au îmbogățit niște mizerabili precum nastase, dragnea și mulți alții ca ei. Noapte bună români!

    • Vezi că Năstase și Dragnea erau bogați când au intrat în politică. Datorită acestei corupții, copiii de securiști ai USR-ului, s-au școlit în străinătate, așa că nu vă mai plângeți, corupția învinge, ca la Sectorul 1.

    • E ceva gresit in articol: „Austria acționează în schimb”.
      Corect e „Austria vrea ceva în schimb”.
      Cît despre eugen – e fan eminecsu. Mai bine sa ne ia de cap decît sa ne unim

    • Ce nu ai inteles @ Alx?
      „deciziile politice se iau pe baza unor mecanisme și a realității instituționale ”
      Adica si noi si presa urla la luna…
      Singura cale de schimbare e sa fii acolo unde se iau deciziile sau sa pui personal osul la treaba.

    • @cp :
      Comportamentul Austriei nu este arbitrar, ci perfect justificat.
      Austria este de vina ca tara noastra a incaput pe mana mafiei psd si pnl ?
      Austria este de vina pentru ca noi nu indeplinim nici astazi conditiile pe justitie din tratatul de aderare ?
      Austria este de vina ca CCR a dat decizii in favoarea marilor corupti ?
      Austria este de vina ca parlamentul nostru a masacrat legile justitiei, astfel ca infractorii sa scape nepedepsiti ?
      Austria este de vina ca procurorii si judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care ii trimit in judecata si ii condamna pe infractorii din mafie, sunt exclusi din magistratura ?

    • De aia i se zicea lui dragnea flausatul, de bogat ce era… vai de capul vostru.

    • @Eugen,
      Și austriecii erau bogați înainte să se combine cu Putin. Tot ce ating rușii se transformă în putregai. Ciolovecii se transformă în ascarizi.

    • Nu are legatura..coruptia a adus Austria sa aiba econmia Romaniei!

  2. Da, corect. E ecident ca Ungaristan si jalnica Austrie sunt caii troieni ai rusiei. Trebuie luate măsuri urgente, suntem în plin razboi, iar cu trădătorii se știe cum se procedează.

    • Priviti harta..Daca se inchid granita ..POlonia-Slovacia-Ungaria-Romania-Bulgaria-Grecia…acum bagam si partial Ukraina..caela spre clovnii rusilor din bAlcani se stopeaza..
      mai umbla ei pe ruta maghiara cumva..dar se opreste fluxul smecherilor rusofili si rusofoni..de colo colo,,E o frana mare..plus da..afacerile striece pe aci mai ciup ceva la talciocul asta..Dar cancelarul a primit ordin..nu inchide poarta..
      Poarta asta inchisa face ca in 4..5ani europa sa se integreze complet si cu petecele astea idioate din fosta Yugoslavie..!
      Romania in schengen nu le place nici sarbilor..

  3. Sa ziceam pe aia dreapta : nici nu meritam in Schengen.Sa zicem merci ca ne-au primit in UE.Ultima tara din UE !

    • @Trodor
      Tu esti dovada vie ca Austria a luat decizia corecta.

    • Bine dar nici Ungaria si nici Grecia si nici corupta Austrie nu merita. Aceleasi criterii sa se aplice la toti.

    • Aiurea..Nu are legatura!..interesul e comun am vrut in UE..si ei au vreut..clienti si lucratori e comuna treaba..
      vb de aiurea..astia ca tine sa taca!

  4. Noi ne chinuim sa ne primeasca astia, iar ei sunt pe duca. Viitorul Occidentului este Islamul, si disparitia lor ca natii. Se auto-distrug. Noi ne luptam se ne primeasca si pe noi la masa. Daca ne vor bine daca nu, paguba in ciuperci.

  5. Daca n-as fi citit si incheierea articolului as fi fost perfect de acord cu autorul.
    Dar, la sfarsit, a trantit mucii in fasole.
    Mai bine ar fi scris scurt si concis ca, indiferent de pozitia Austriei, G4 considera in continuare ca Romania nu merita sa intre in Schengen.
    Pacat de articol.

    • Stai asa prietene. Tu consideri ca avem o Tara cu o justitie independenta si un stat de drept functional unde prevaleaza separatist put.erilor in stat?

    • Noi stim doar sa demitem vand cineva nu-si face treaba…
      Prejudiciul nu se recupereaza.
      Vrei exemple?
      In cazul asta…. ei folosesc avionul, nu depind de Șenghen

  6. In fapt Austria e trompeta Rusiei. Tovarasa Rusie cred ca trebuia sa atace AU patria nazistilor care l-a livrat de Hitler…. si nu UKR.
    Cand vad cu cata delicatete vorbesc politrucienii romani despre Austria prietena, imi vine sa vomit. Avem un KWI vorbitor de limba germana, un Hurezeanu la fel de nativ…. care sau trezit pe ultima suta de metri sa se agite si ei cu discutiile despre aderare . Apropo Mister President ce ati negociat cu seful OMV ? Le mai dam ceva de pomana, ce mai avem p”aci prin curte ? Nu mai bine ne unim cu AU ?
    Dar de fapt vina e a noastra ca nu avem voce, ca stam capra, ca…..dar de ce ? Probabil spagile luate de toti decidentii romani de-a lungul timpului…. „Timpul trece, spaga merge, noi ne facem c”aderam”…

  7. Să vorbim cu frații ucrainieni sa arunce conducta drujba în aer și cu frații din Balcani sa dea drumul fratilor de la graniță, că abia așteaptă să serbeze Crăciunul la Viena

  8. Păi n-am avut noi prim-miniștri cu neamuri la OMV-îmi vin în minte d-na Dăncilă și dl.Ungureanu(acesta chiar hălăduind în prezent în Austria);a venit plata pentru stipendii doar că suferă o țară întreagă

    • Avem si un prim ministru/ sef sie la vienna. Hai, puneti intrebarile corecte si va raspund. Pana acum g4 mi-a cenzurat aproape toate comentariile. Asa ca nu garantez nimic.

  9. Imperial moment pentru corporatiile care isi conditioneaza accesul la computerul din USA prin telefonul mobil personal, si anume OKTA

    • Te obliga sa lucrezi la ei? Totp e o treaba destul de sigura, daca face si netflix asta sigur le creste nr de abonati. 🙂

  10. Isi conditioneaza angajatii…..

  11. Adică, Epic Games

  12. ale lui putler în Europa: ungaria & austria .

  13. Unde agenții Bagderul _ invatatorul AI_urilor Epic Games_ sunt obligați să nu tag comunismul.

  14. Dacă încă mai credeți ìn orice, there is no escape from slavery era.

  15. Gubernia rusa cu capitala la Viena, își face politica în funcție de Kremlin. Cele mai puternice state UE (Germania, Franța, Olanda, Italia) au și cele mai bune relații cu Putin și doresc reîntoarcerea la ce a fost înainte de acest conflict. Dacă se opun întrarii noastre sau bulgarilor în Schengen, atunci UE nu mai exista și lucrurile sunt clare. UE va fi o cauza pierduta.

    • Termina ma cu tragedia asta…nu exista padure fara uscaturi, important e sa mai si cureti padurea

    • @jay – nu e nici o tragedie. Daca Austria ne pune piedica ca asa vrea ea (sau sub influente ruse, sau ca nu s-au inteles pe gazul de la Marea Neagra) atunci UE este in faliment MORAL. Semnat si stampilat. Mai departe numai in jos – din pacate!

    • Ca de exemplu, tu şi coada de tomorrow din 😊 Polonia.

  16. Independent de motivele veto-ului Austriei, guvernarea actuala este de vina. Dl. Pantazi aminteste ca s-a intamplat aceasta schimbare de opinie a guvernului austriac intre 16-18 noiembrie. Ce a facut guvernul Romaniei pana azi 6 decembrie?!?
    E usor sa aratam catre altii…..fie ca sunt austrieci sau userisi la o guvernare fragila de 7 luni… (nu-i asa Eugene ?!? 🤫)

    • Cum adica, ce a facut guvernul Romaniei? A pus taxa pe soare, pentru ca atat pot! La anul o sa puna taxa pe luna, peste doi ani – taxa pe privitul la stele si tot asa! Aaa, stai, ca peste doi ani sunt alegeri, asa ca putem avea sansa sa scapam de taxa pe stele!
      Cat despre articol, Cristian Pantazi nu dezbate coruptia din Romania, care oricum exista si e sistemica, ci jocul la doua capete al Austriei, apropierea istorica de Rusia si motivele ridicole, usor de demontat, pe care le-a invocat Austria pentru blocarea intrarii Romaniei in Schengen. A zis bine Sebastian Lazaroiu ca „Austria este o enclava ruseasca in inima Europei” si ca „politicienii austrieci au vandut statul Moscovei”! Ungaria si Austria – cartitele Rusiei in UE!

  17. Hai sa presupunem prin absurd ca austriecii au fost sinceri cand au declarat ca motivul respingerii Romaniei si Bulgariei este imigratia ilegala. Pai asta nu inseamna ca nu au incredere in controalele vamale romanesti si bulgaresti, ci exact opusul: ca aceste controala sunt eficiente si de aceea Austria vrea ca ele mentina in continuare. Inseamna ca nu au incredere in greci ca pot opri migrantii ilegali la granita cu Turcia, dar au incredere ca romanii si bulgarii pot realiza asta atata vreme cat controalele vamale intre noi inca exista (ele vor exista atata vreme cat nu intram in Schengen).
    Si mai inseamna ceva: ca de fapt rezolvarea problemei nu sta in puterea noastra, problema este la greci, iar noi si bulgariii vom intra in Schengen doar atunci cand Grecia o va rezolva, adica niciodata.
    ————————-
    Dar eu nu cred ca Austria este complet sincera. Nu pot sa uit un lucru: Karl Nehammer a fost primul lider care s-a intalnit fata in fata cu Putin dupa declansarea agresiunii impotriva Ucrainei. Nehammer a declarat atunci ca discutiile au fost dure, dar poate sti ce s-o fi vorbit in realitate?. Parerea mea este in cancelariile occidentale se cam stia despre legaturile austriecilor cu rusii si de aceea s-a considerat ca este mai bine ca un amic de-al lui Putin sa mearga la Moscova sa „sondeze terenul”.

  18. UE este o cauza pierduta pe drum. iar romanii sunt prea sclavi oricum si isi merita locul la cotet! o natiune cu c…e nu ar fi vandut niciodata petrom, bancile, padurile si terenurile agricole strainilor! niciodata! ungaria nu are pic de petrol si are companie regionala petroliera si a nationalizat+a pus in mana oligarhilor locali sistemul bancar in proportie de peste 50%, de aia orban face acum orice are chef la el in tara si in UE!

    • Ce trompeta esti…ungaria se indreapta spre recesiune, inchid sali polivalente, stadioane, sali de sport ca sa faca economie la energie si din cauza ca oamenii nu mai le cauta ca nu mai au bani si tu imi spui ca ce bine o duc…lasa Budapesta, du-te prin provincie boaba de fasole ce esti

    • Si face orice la el in Tara pentru ca a cam pus mana si pe presa si pe justitie…exact ce se vrea si la noi

  19. austria nu trebuia scoasa de sub cizma ruseasca, trebuiau lasati sa se faureasca si la ei socialismul sovietic si acum erau mielusei. asa au pupat sutana sovietica, au luat banii americanilor si acum is dau arama nazista pe fata finantati gras de la moscova!

  20. Toată lumea plătește prețul rămânerii în urmă a României. Dacă te uiți la ce specimene am trimis în PE ți-e și rușine să mai pleci in occident.
    „Dosarul” Schengen e o copilărie pe lângă dosarul Revoluției.
    Dacă susțineți că România ar trebui sa fie acceptată în Schengen înseamnă că nu știți în ce țară trăiți ori sunteți ipocriți sau mai rău, nu pricepeți ce este civilizația occidentală.

  21. Austria condusa de agenti sovietici, sponsorizati de Kremlin trebuie invitata frumos sa paraseasca spatiul Schengen URGENT! Companiile austriece sunt infiltrate de rusi – pentru securitatea nationala trebuie – nu neaparat nationalizate – dar puse sub control si conducere de stat pe perioada razboiului.

    Iar Austra prin diverse metode pusa sa plateasca protectia oferita de NATO.
    Incepen cu Schengen – OSTERREICH AUS!!! Sa se pazeasca singuri de imigranti iliegali.

  22. Valeleo, mecanism politic defect susținut financiar de un management defectuos. ♥ A se citi ❤

  23. Dle Psntazi nu I mai da atata cu granitele Greciei…sunt pazite de Frontex iar vinovatul este Erdogan, nu Grecia..
    In Romania vorbim de coruptia vamesilor si a politicienilor…grecii salveaza oamenii trimisi de Turcia de la innec nu fac trafic ca altii…Frontex confirma asta

  24. Ursuleț, să știi că omul vostru pe G4M, adică @Eugen, caută să-l înfunde pe Tudorache zis „Diamante”, spunând, citez:” corupția învinge, ca la Sectorul 1″…Știu că incă nu ți-ai revenit după vacanța de vis petrecută în compania selectă a doamnei Vicol-Ciorbă, dar în calitate de șef de partid trebuie să iei măsurile care se impun, adică să-l ștergi pe @Eugen din lista lui Moș Gerilă, poate astfel se invață minte și nu mai lovește în pilonii de nădejde ai partidului…
    PS. Sper că n-ai rătăcit Certificatul de Revoluționar in vreun sertar de noptieră din Burj al Arab sau pe mai știu eu unde… !

  25. Ca idee, cine are timp de asa ceva, eu o voi face:
    Merg la bancă și retrag vreo 600 lei exclusiv în monede, împreună cu un prieten și el la fel.
    Vom alimenta la cel mai mare OMV în TM.
    Apoi mergem la cele 2-3 case de marcat să plătim. Una să rămână free totuși.

    Nu cred/sper că nu ne vor bate turiștii autohtoni, că de cei austrieci nu mă mai tem.
    🤔🤔🤔

    • Sau te duci intr-o banca, intr-um OMV, intr-un Billa si zici asa mai tare – nu strigi – sa te auda lumea din jur si angajatii:
      „Nu am venit sa cumpar nimic – doar sa zic Auie Mustria”

    • @Ion Săneculce
      De doua zile dai acelasi text la virgula.
      Ai neuronii la ciclu?
      @Trodor
      Du-te draga in Austria si protesteaza ca nu esti bagat in Schengen macar Ii convingi ca au luat decizia corecta.

    • @Vonta Pictor
      Tu ce treaba ai? Te vad non-stop, non-stop comentand impotriva admiterii Romaniei in Schengen desi meritam – asa zic TOTI.
      Care e problema ta cu Romania? Cu avasul economic care vine odata cu ridicarea cozii de tiruri?

    • @Vonta Pictor
      Ca sa nu mai zic ca NU esti in RO acum (cum nici eu nu sunt temporar) pentru ca comentezi la ore de genul 4 AM ora Romaniei. S-a dat trezirea la Vladivostok?
      Vezi-ti si tu de treaba – hai du-te si plimba ursul ala suparat.
      Lasa-ne pe noi cu treaba noastra.

    • @Trodor
      Trebuia să fi priceput până acum că nu comentez împotriva admiterii României spațiul Schengen.
      Toată lumea pierde pe mana României care este mult rămasă în urmă datorită clasei politice.
      În România toate instituțiile statului sunt infestate cu impostori. Nu mai îndeplinim nici măcar condițiile minime de performanță de acum 33 de ani desi tehnologia a evoluat. Tot ce se face se face la comandă politică în special corupția.
      D-aia este și foarte ușor și convenabil să dăm vina pe alții ca să rămână mereu aceiași corupti la butoane.
      Eu consider inacceptabil acest lucru.
      Nu este Austria responsabilă pentru ce se întâmplă în România.

    • @Crop, @PV
      Ati semnat petitia carcotasilor? Eu asta vreau sa stiu. Sunteti plictisitori. Nu v-ati saturat sa scrieti aceleasi si aceleasi lucruri? Mergeti si voi la Gaudeamus sa cumparati o carte, pentru imaginatie, creativitate.

    • @🤔
      Nu știu despre ce petiție vorbești.
      Eu vreau că România să fie admisă în spațiul Schengen când va dovedi că este un stat de drept funcțional nu unul eșuat.

    • Si pana atunci sa iasa din Schengen alea cu probleme de coruptie si nefunctionale gen Austria (primul loc in UE), Ungaria, Polonia, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Malta. Si apoi sa fie readmise cand le rezolva.

      Nu? Nu-i asa ca asta vrei sa zici?

  26. Dle Pantazi, poate veti dori sa reconsiderati macar partial opiniile pe care le exprimati in articol. Motivul invocat de Austria nu e nici pe departe irational. Timingul este legat de faptul ca povestea cu MCV-ul a devenit depasita prin „bunavointa” Comisiei. Cu rezultatul ca mai vechea opozitie a Olandei a ajuns sa fie nesustenabila. Asa ca… inapoi la adevaratul motiv, invocat DOAR de Austria, asta ca sa nu devenim (prea) anti UE. Sper ca nu impartasiti iluzia ca numai Austria se opune in realitate intrarii noastre in Shengen. Austria este doar scoasa la inaintare. Cite ceva despre argumentele veto-ului privite dintr-o perspectiva diferita de a Dvs.
    „Schengen nu mai funcționează…” Pai, daca ne uitam pe harta observam ca intr-adevar Grecia reprezinta punctul (slab) de intrare si are granita terestra de UE NUMAI cu Bulgaria care mai departe are granita de UE NUMAI cu Romania. Calatorind ceva in UE in ultimii 15 ani, am observat ca, Shengen sau nu, din tara UE in tara UE se trece fara probleme. Asa ca orice migrant cu oleaca de creier ajuns cumva in Grecia si dorind sa ajunga de la Viena spre Vest va trece prin Bulgaria si Romania, apoi Ungaria etc. Deci trei granite UE-UE. Sa treci pe partea cealalta inseamna cel putin trei granite non UE, potential mai dificil de trecut. A se observa ca ambele trasee au ca numitor comun Ungaria. Dar aceasta este deja in Shengen, nu mai poate fi data afara…
    „O parte semnificativă din migranții ilegali intrați în Austria ar fi venit prin România.” Tocmai am argumentat. Atentie, ne referim la migrantii care incep drumul european trecind cu barca in Grecia din Turcia. Traseul prin Serbia este folosit de alte fluxuri de migranti. Cit despre Frontex si statisticle sale… numai de bine. Care va sa zica au 1400 de angajati si ei insisi spun ca ar fi nevoie de 10000. Aia 1400 fac statisticile… Daca nu ar fi de plins, ar fi de ris… Pe banii nostri.
    „Un număr semnificativ de migranți ilegali ajunși în Austria ar fi avut în telefoanele mobile date de logare în rețelele GSM românești.” Spuneti Dvs.: „Argumentul a fost desființat rapid, dat fiind că era vorba despre migranți prinși chiar de polițiștii români.” Intrebare: daca au fost prinsi de politistii romani, cum au (mai ) ajuns in Austria???!!!…
    Regret (chiar regret!), dar argumentele Austriei sint consistente cu ideea ca un flux important de migranti trece prin Bulgaria si Romania prea usor. Nu e Romania cauza principala, este una dintre cauze… „Se non e vero, e ben trovato…” Din pacate e cam „vero”…
    Ca politicienii austrieci trateaza pe „colegii” lor dimboviteni cu dispret, nu ma mira… Asta arata cite parale fac „politicienii” nostri. Inclusiv „nemtii” nostri… Si cu asta repet ce am spus la inceput: sint convins ca mai sint si alte tari care nu doresc sa intram in Shengen.
    PS Apreciez „Nota” finala. Daca chiar credeti ce ati scris, nu e totul pierdut. Sa mai si ridem… Dintr-un alt articol recent pe aceasta tema din G4Media.ro: „…în ultima perioadă raporturile dintre cele două ministere de Interne din Austria și România au fost dintre cele mai bune, miniștrii felicitând-se în mai multe rânduri pentru colaborare și rezultate.” :-):-):-)

  27. Austriecii nu vor, în schimbul aderării, decât petrolul si gazele din Marea Neagra, atât! Cu pădurile au mai domolit-o, de ochii noștri, ca de defrișat ne ocupam noi in continuare cu acordul șefului secui. Cunosc foarte bine ca poți luat pe nimic tot ce vrei din tara asta!!! Ungureanu a renunțat la moștenirea Gojdu de parca era propria moștenire. Tot ceea ce am avut in industria petrochimica mai stie cineva cât mai aparține României??!!! Am ajuns la bunul plac al ungurilor si austriecilor! Mândrii ca suntem romani nu – i asa PSD si USL?! Când va veni ziua sa plătiți pentru rușinea de azi si distrugerea tarii?! Mare minune ca nu cer sa ne scoată din UE. Dar, mai avem și prieteni, nu suntem ai numanui. Ma doare sufletul pentru tara asta, pentru tot ce înseamnă ROMÂNIA!

    • 👏👏. Doar atat ca din pacate nu suntem mandrii ca suntem romani. Cei mai multi. Aici ar trebui inceput procesul, cu picaturi de mandrie acumulate zi de zi facandu-ne jobul asa cum trebuie. In scoli, in firme, in administratie, in spitale si primarii. Ii las la urma pe cei ce ne conduc sau reprezinta, putine sperante sa nu profite de pozitie. Ca de aceea au ajuns politicieni de carpa de sters pe jos prin palatele Ungariei si Austriei.

  28. Un afront national care nu trebuie iertat, inclusiv la nivel personal. boicotarea OMV si achetarea transparenta a holzindustrie schweighofer sunt 2 lucruri de care trebuie sa ne ocupam in mod direct.

  29. Este intr-adevar unc omportament abuziv. Iar acest lucru se intampla din doua motive:
    – am avut 15 ani sa se integram in Schengen si TOATE partidele nu au facut nimic in acest sens. Iar acum parca pare ultima sansa si ne legam de orice si de orice ca sa intram.
    – daca in tara suntem gura mare si latraii de nu mai putem, in strainatate suntem niste mielusei timizi si inocenti. Acest lucru arata imaturitatea si lipsa de profesionalism a INTREGII clase politice romanesti care habar nu au ce inseamna politica de nivel inalt. Toti trepadusii care sunt europarlamentari s-au dus acolo numai pentru salarii, diurne si eventual pensii si sa se „simta” bine in pielea lor cativa ani pe banii europenilor, respectiv crapeala, trascau si shopping.
    Raspunsul nostru ar trebui sa incepem sa fi o tara dorita, nu numai din punct de vedere resurse si bani. Sa creeam locuri de munca bune si romanii sa se intoarca. Sa construim partii de schi, autostrazi si sa facem turism adevarat. Sa fim o tara cum ar trebui sa fim, nu mascarada de tara care suntem acum. Doreste cineva sa munceasca in tara aceasta sa si o aduca la nivelul care trebuie?
    P.S. Eu zic ca nu, prin urmare o sa ramanem tot timpul la pomana altora
    P.S. Bun, am rezolvat-o si cu Schengen. Ne intoarcem la rahaturile noastre de zi cu zi?

  30. Acest lucru se intampla pentru ca tratatele europene sunt deficitare,prin impunerea regulii unanimitatii.In materie de politica externa aceste tratate trebuie reformate astfel încât deciziile sa se ia daca nu cu majoritatea simpla,cel putin cu majoritatea calificata.Ce nu pot intelege eu este cum a putut sa-i prinda politistii romani pe migrantii ilegali ce aveau in memoria telefoanelor date ale unor retele GSM din România, din moment ce ei au ajuns în Austria și au fost identificați acolo de autoritațile austriece?Nu-i nimic legat de Rusia,oficialii guvernamentali aflați acum la putere in Austria folosesc fara scrupule dreptul de veto in scop electoral pentru competitia electorala internă-alegeri regionale partiale-programata pentru ianuarie 2023-migrația fiind un subiect major de dispută in Austria, care poate aduce voturi multe.

  31. What if I told you that Austria is just the next Holland in line to deny our membership to the schengen.

  32. Totul se datorează SERVICIILOR SECRETE ROMÂNEȘTI,reprezentante oficiale ale intereselor străine în România.
    Ar trebui înființată o „unitate” răspunzătoare cu problemele delicate ale acestei țări,în special cu trădările și eliminarea TRADATORILOR din ulltimii 32 de ani.

  33. Austria este lașă și nazistă, condusă astăzi de un partid similar AUR-ului nostru. De asta se comporta cum se comporta.

  34. De acord cu Cristian Pantazi! Mai putin cu nota de final dar asa cum spune dumnealui e dreptul presei sa critice, chiar daca e subiectiva, asa cum e oriunde in lumea civilizata.
    Vad aici unii care se in.jura cu drag, ca ala e ruznac, ca ala e martian. Cunosc genul, eu postez pe G4 rareori desi citesc zilnic site-ul. Nefiind votant USR, mai si critic cateodata si bineinteles ca apare cate unul care le stie pe toate si ca bonus primesti si cate un „compliment”.
    ANYWAY, in momente de genul acesta in care o tara ne san.tajeaza grosolan, facand jocurile lui Pu.tin, e irelevant cu cine votam noi in tara sau ce alte pareri avem despre orice.
    RELEVANT ESTE CA SUNTEM TOTI ROMANI SI AR TREBUI SA RASPUNDEM DUR ACESTEI ATITUDINI GRE.TOASE A AUSTRIEI.

  35. Or fi citit schnitzelii articolele din G4…

  36. E cam ipocrizie să comentezi negativ la adresa Austriei după ce ai umplut site-ul de articole împotriva aderării României la Schengen!

  37. După sondajele de opinie partidul cancelarului austriac si al ministrului de interne se află abia pe locul 3 în preferințele electorale.Pozitia lor cu privire la migrație ii poate propulsa, cu o lună înainte de scrutinul electoral din Austria.Romania si Bulgaria sunt prinse la mijloc.

  38. Am sa punctez cate aspecte pe care multi le ignora. Putem doar sa banuim daca exista o legatura intre ele.
    1. Nici nu conteaza daca meritam au ba in Schengen, e inutil sa aduci aceleasi argumente intr-o directie sau alta.
    Ne-ar fi mai bine in Schengen. Asta e tot ce ar trebui sa conteze!
    Si ma surprinde ca au disparut sustinatorii Roexit, cel mai probabil adevaratul lor scop este mascat in opinii usor mai temperate, despre cum ar trebui sa ne folosim dreptul de veto sau sa sabotam OMV. Sa nu uitam ca primul care a mentionat o astfel de strategie a fost chiar Adrian Nastase, omul care a vadut Petrom, fara nici o remuscare si care acum ne vorbeste senin despre cum vanzarea resurselor este o problema de securitate nationala. Fara o urma de jena!
    2. La nivel inalt se stia ca va exista o opozitie pentru intrarea in Schengen, altfel nu ar fi platit PNL campanii agresive cu „usr e de vina”, pentru a isi gasi un alibi. Fie ca e vorba de infantilism politic sau o masura de precautie, guvernul si-a demonstrat limitele. In afara de asta, ce au facut mai exact pentru intrarea Romaniei in Schengen? In afara de nenumaratele vacante in Austria ale presedintelui schior? Parerea mea este ca nici nu vor, ca le-ar fi mai bine in afara UE, unde ar putea sa faca tot ce le pofteste inimioara, fara sa mai fie luati la intrebari.
    3. Parerologi din fire, vedem rusofilism in ograda altora, in Ungaria, in Austria sau in Olanda. Am fi naivi sa credem ca influenta ruseasca exista doar in Ungaria sau in Austria si ca politica autohtona nu este impanzita de personaje apropiate Kremlinului. Taxa pe soare sau plafonarea energiei sunt si ele indicii in acest sens. Oare cui ii folosesc cel mai mult?
    4. Nu stiu ce s-a intamplat intre 16 si 18 noiembrie, dar stim toti ca in data de 15 Iohannis a promulgat legile justitiei.
    5.Si cel mai important. Sa ne aducem aminte de cine suntem inconjurati. Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia. Putin mai departe, Turcia, Austria sau Polonia. Uniunea inca ne vrea, dar exista pericolul real sa ramanem un fel de zona tampon intre occident si orient.

    • „Democrația originală” funcționează de 33 de ani și a ajuns la metastază.
      Doar cine nu vede asta poate considera Romania o tara civilizata in care funcționează statul de drept.
      România este condusă periculos împotriva propriilor cetățeni. Deturnarea rezultatului alegerilor instrumentată de președintele în funcție este cea mai clară dovadă că statul eșuat al lui Iohannis nu poate garanta funcționarea statului de drept respectiv drepturile propriilor cetățeni și cu atât mai puțin ale cetățenilor UE.