G4Media.ro

Companiile aeriene prognozează 4,35 miliarde de pasageri în 2023, aproape de recordul…

Companiile aeriene prognozează 4,35 miliarde de pasageri în 2023, aproape de recordul din 2019

Companiile aeriene se așteaptă să transporte în acest an 4,35 miliarde de pasageri la nivel mondial, nu departe de recordul de 4,54 miliarde de pasageri înregistrat în 2019, înainte de pandemie, a anunțat luni principala lor asociație internațională, Iata, în cadrul adunării generale de la Istanbul, potrivit Le Figaro.

Această redresare viguroasă a traficului, stimulată în special de redeschiderea Chinei, va însemna o revenire la profit pentru transportatori. Aceștia ar urma să înregistreze un profit net de 9,8 miliarde de dolari în acest an – dublu față de cifra prevăzută anterior de Iata, care și-a înjumătățit, de asemenea, estimările de pierderi pentru 2022, la 3,6 miliarde de dolari.

Cifra de afaceri globală a companiilor aeriene ar trebui să ajungă la 803 miliarde de dolari, la limita celor 838 de miliarde din 2019, potrivit Iata, care și-a revizuit astfel în creștere previziunile anterioare din decembrie (779 de miliarde). Deși marjele operaționale ale industriei vor rămâne foarte scăzute în acest an, de 1,2% potrivit Iata, aceste profituri, primele de la începutul pandemiei, vor marca o îmbunătățire spectaculoasă față de cele 42 de miliarde de dolari pierdute în 2021 și față de abisul din 2020 (137,7 miliarde).

Totuși, nu toate regiunile geografice vor reveni pe profit în acest an, a avertizat Iata. Transportatorii nord-americani, europeni și din Orientul Mijlociu ar trebui să fie bine plasați pe profit, cu profituri cumulate de 11,5, 5,1 și, respectiv, 2 miliarde de dolari.

Însă companiile aeriene din regiunea Asia-Pacific (-6,9 miliarde de dolari), America Latină (-1,4 miliarde de dolari) și Africa (-500 de milioane de dolari) vor rămâne în deficit în acest an, a avertizat asociația. „Performanța financiară a companiilor aeriene este mai bună decât se aștepta. Rentabilitatea mai puternică este susținută de mai multe evoluții pozitive: China a ridicat restricțiile Covid-19 înainte de termen. Veniturile din transportul de marfă rămân peste nivelurile de dinaintea pandemiei, deși volumele nu sunt. Iar costurile încep să scadă. Prețurile kerosenului, care sunt încă ridicate, s-au contractat în prima jumătate a anului”, a declarat Willie Walsh, directorul general al Iata.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...