G4Media.ro

Compania-mamă a Pro TV anunță stadiul vânzării către controversatul ceh Petr Kellner:…

Compania-mamă a Pro TV anunță stadiul vânzării către controversatul ceh Petr Kellner: speră finalizarea tranzacției în trimestrul trei din acest an

Central European Media Enterprises (CME), compania – mamă a Pro TV, a anunțat miercuri că în al doilea trimestru din acest an va depune la Comisia Europeană notificarea tranzacției prin care acționarul său, gigantul american AT&T, vinde grupului ceh PPF Group compania și se așteaptă la finalizarea afacerii în al treilea trimestru al anului.

CME a mai anunțat într-un comunicat de presă că acționarii companiei au aprobat cu peste 99% din voturi tranzacția, iar aprobările necesare din partea autorităților din România și Slovenia (unde CME deține televiziuni) au fost obținute deja.

Context. Petr Kellner (55 de ani), cel mai bogat om din Cehia, care a ajuns la un acord pentru cumpărarea companiei-mamă a PRO TV de la grupul american AT&T, deține un imperiu economic cu legături extrem de strânse cu piața rusă, dar și cu China, potrivit presei locale și internaționale.

Istoria ascensiunii lui Kellner, legăturile cu Rusia și China

Kellner se clasează pe locul 73 în ultimul top Forbes al miliardarilor din întreaga lume, cu o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari. El și-a început cariera în Cehia anilor 90, vânzând produse de birotică. A devenit un jucător important când, prin intermediul fondului de investiții PPF, a preluat acțiunile multor companii de stat privatizate de guvernele Cehiei din acea perioadă. În 1995, PPF a cumpărat 20% din acțiunile celei mai mari companii locale de asigurări, Česká Pojišťovna, preluând și managementul.

Din acel moment, Kellner a devenit un jucător major pe piața din Cehia și a început expansiunea de business în regiune. A preluat controlul asupra unor afaceri din sectoare diverse, precum Home Credit (credite non-bancare), Sotio (biotehnologie), O2 Cehia (telecom), Polymetal International (minerit, metale rare), Skoda Transportation (inginerie, construcție de locomotive și mijloace de transport în comun), PPF Banka (bancă), PPF Real Estate Holding (investiții imobiliare), RAV Agro (agricultură).

Companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operațiuni de creditare (prin Home Credit), la comerț (prin lanțul de retail online Eldorado, vândut în 2016) și minerit (Polymetal).

Într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influența Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democrație Ognian Shentov, președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE. Shentov arată în studiul citat că, potrivit unor surse din media, biografia lui Kellner e strâns legată de comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, un domeniu dominat de fostele servicii secrete.

Un articol de opinie publicat de Forbes în 2014 despre schimbarea de direcție geopolitică a Cehiei arăta că Petr Kellner este ”un avocat al unei cooperări mai adânci cu Rusia”.

De altfel, într-un interviu din 2012 în presa din Cehia, Kellner a spus că este în favoarea realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. În același interviu, el spunea că gradul de corupție din Cehia (stat membru UE și NATO) e mai mare decât în Rusia, unde el avea afaceri cifrate la miliarde de dolari.

Studiul ”The Kremlin Playbook” publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019 îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.

Simpatia lui Kellner pentru Rusia era cunoscută încă de la apariția Wikileaks – telegramele secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Ambasadorul american la Praga nota într-o asemenea depeșă din 2008 că Petr Keller i-a transmis îngrijorarea că cetățenii cehi sunt văzuți din ce în ce mai mult de ruși drept interpuși ai SUA. Potrivit ambasadorului american, Keller i-a mai spus că aproape fiecare rus pe care-l întâlnește își exprimă dezamăgirea că guvernul Cehiei a decis să găzduiască un radar al armatei SUA și că rușii se simt trădați că ”frații slavi din Cehia” susțin o prezență americană în regiune.

Kellner este, potrivit presei locale, unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China. În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei.

Foto: Petr Kellner / Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Cehule…sa-ti dea d-zeu sanatate….vino mai repede si scapa poporul acesta de toate pitipoancele,de toti cocalarii ,de toate emisiunile de umplutura,fara nici o legatura cu un anumit grad de cultura ce trebuie implinit,scapa-ne de toate relicvele ce ne bantuie de 30 ani,fa in asa fel incat sa plateasca cei ce vor sa apara pe sticla,pentru ca nu le simte nimeni lipsa.Daca nu tii cont si de dorintele privitorilor,asta e….cehi de doi lei au mai trecut prin spatiul public de la noi….

  2. Comunistoid prorus, asta sune totul despre tine, nu mai trebuie adăugată decât o flegmă

    • Dupa cum jigneste pe acest om Mario2, cred ca mulge pe cineva de la pro tv.,locul lui poate nefiind tocmai acolo.Fiecare are dreptul la opiniile lui,fara jigniri.